Nové Apple Watch a iPady hrají barvami. Poprvé přichází i levné hodinky a iPad Air s přelomovým čipem a bočním Touch ID

Michal MarekMichal Marek

watch-ipad4

Foto: Apple/CzechCrunch

Apple odhalil Apple Watch Series 6 i nové, barevné iPady Air

0Zobrazit komentáře

Apple si dnes odbyl svou pravidelnou a vždy napjatě očekávanou zářijovou prezentaci hardwarových novinek. Každoroční svátek pro všechny fanoušky Applu však letos poměrně výrazně poznamenala aktuální pandemie, která tradiční keynote proměnila v předtočenou produktovou show bez diváků, ale hlavně lidem upřela nový iPhone 12, který Apple prozatím v souladu s posledními zvěstmi nepředstavil. To ale neznamená, že jsme se nedočkali zajímavých novinek.

Během prezentace Tim Cook a jeho kolegové i kolegyně představili nové Apple Watch, nové iPady a v neposlední řadě i nový balíček služeb za jediné předplatné. Pojďme ale hezky popořadě. První na scénu přišly chytré hodinky Applu, kterým se podle všeho velmi daří, a při sledování dnešní keynote bylo evidentní, že hned dva nové modely se mají postarat především o to, aby se řady uživatelů Apple Watch ještě rozšířily.

Nový vlajkový model Apple Watch letos dle očekávání nese přídomek Series 6 a jak je u Applu v posledních letech dobrým zvykem, novinky tohoto zařízení se točí primárně okolo zdravotních a fitness funkcí. Klíčovou funkcí Apple Watch Series 6 je totiž schopnost měřit hladinu kyslíku v krvi, což je jeden ze základních indikátorů zdraví a kondice.

apple-watch-series-6-x2

Foto: Apple

Apple Watch Series 6 přichází s funkcí měření kyslíku v krvi i novými řemínky

Nový senzor, který kombinuje červené a infračervené světlo, dokáže změřit okysličení krve již během 15 sekund a průběžně výsledky zaznamenává do aplikace Zdraví. Apple zároveň navazuje na své již rozběhlé zdravotnické studie s předními výzkumnými ústavy a díky této novince pomůže také s dalšími výzkumy, a to včetně studie, která má odhalit, zda se z hodnot okysličení krve nedá odhalit nákaza koronavirem ještě dříve, než se dostaví příznaky.

A když už jsme u senzorů, Apple Watch Series 6 mají také stále zapnutý výškoměr, díky kterému lze i třeba přímo na ciferníku neustále sledovat nadmořskou výšku, což mohou ocenit především outdooroví nadšenci.

Stejně jako každý rok i letos Apple Watch přináší nový čip, tentokrát s označením S6 a příslibem 20procentního nárůstu výkonu oproti loňské generaci. Výdrž baterie zůstává na stejných 18 hodinách, ale lze ji údajně plně nabít již během hodiny a půl.

Velkého vylepšení se dočkal displej, který v tzv. režimu always-on (tedy neustále zapnutý) vykazuje 2,5krát vyšší svit a i bez úplného rozsvícení tedy lépe zobrazí potřebné údaje i na ostrém slunečním světle. Bez plného probuzení displeje lze navíc nyní také přistupovat k notifikacím, otevírat Ovládací centrum, měnit ciferníky nebo pracovat s komplikacemi.

apple-watch-series6-blue

Foto: Apple

Apple Watch Series 6 přichází v nových barvách

apple-watch-series6-blue-back

Foto: Apple

Díky novým senzorům umí Apple Watch Series 6 měřit i hladinu kyslíku v krvi

Nové hodinky přichází rovněž v nových barvách. Základní, 100% recyklovaný hliníkový model je dostupný v šedé, stříbrné, zlaté či modré barvě, přičemž poprvé přichází také hodinky v „charitativní“ červené verzi (PRODUCT)RED, dále dorazila i verze z nerezové oceli ve zlaté či grafitové barvě a nejdražší variantou jsou hodinky z černého titanu. Keramika tedy letos chybí.

automobilist

Přečtěte si takéVýjimečné příběhy s vůní benzínu. Unikátními obrazy od Pavla Turka a Jana Rambouska se chlubí i Formule 1Výjimečné příběhy s vůní benzínu. Unikátními obrazy od Pavla Turka a Jana Rambouska se chlubí i Formule 1

Hodinky bude možné objednat již zítra a do prodeje dorazí v pátek. Startují na ceně 11,5 tisíce korun za menší, 40mm variantu a 12 290 korunách za 44mm variantu. Apple Watch Series 6 dorazí s již nainstalovaným watchOS 7, který přináší například funkci měření spánku, kontrolu mytí rukou, možnost sdílení ciferníků a podobně. Již od zítra navíc budou watchOS 7 moci instalovat i majitelé starších modelů hodinek.

Dostupnější Apple Watch SE

Co je ale zajímavé, Apple letos poprvé přišel také s dostupnějším modelem pojmenovaným SE, který přináší většinu funkcí „šestek“ i stejné tělo, ale přichází bez always-on displeje, s pomalejším čipem a dostupnější cenovkou.

Nové Apple Watch SE startují na necelých 8 tisících a Apple s nimi evidentně chce zaútočit na uživatele, kteří drahým Apple Watch zatím odolávají, nebo třeba uvažují o konkurenčních hodinkách, například od Fitbitu. Další cílovou skupinou pak mohou být děti.

apple-watch-se-x2

Foto: Apple

Apple letos poprvé představil i levnější model Apple Watch SE

Těm chce Apple ostatně hodinky na ruku dostat ještě další novinkou pojmenovanou Family Setup, která umožňuje Apple Watch aktivovat a „spravovat“ z jiného iPhonu – hodinky tak mohou používat i lidé, kteří nemají vlastní iPhone. Těmi mohou být právě děti, nebo naopak senioři, kteří tak mohou být snadno „pod kontrolou“ a v kontaktu se zbytkem rodiny.

Fitness+ a nový balíček Apple One

S novými Apple Watch souvisí i služba pojmenovaná Fitness+, díky níž mohou lidé cvičit za asistence zkušených koučů a udržovat se v kondici skrze různé činnosti od jógy, přes cvičení a posilování až po spinning.

Kouč uživatelům předcvičuje na obrazovce jejich oblíbeného zařízení a celý trénink je měřen skrze Apple Watch, přičemž měření aktivity je interaktivně zobrazeno i právě na obrazovce s cvičením.

Tato služba bude dostupná za cenu necelých 10 dolarů, ale zatím bohužel jen na velkých světových trzích, mezi které Česko nepatří. I Češi se ovšem jedné zajímavé novinky dočkají.

apple-one-1

Foto: Apple

Apple své služby poprvé nabídne v balíčku „Apple One“

Ještě během podzimu má dorazit nový balíček předplatných s názvem Apple One, který zahrne služby iCloud, Apple Music, Apple TV+ a Apple Arcade, a to za jednu akční cenu 285 korun. Za velmi příznivých 389 korun bude navíc balíček dostupný celé rodině.

Do zemí, kde bude dostupná právě i služba Fitness+ a Apple News+, firma Tima Cooka přinese také balíček Premier, který za 30 dolarů nabídne kromě čtveřice nám dobře známých služeb i právě tyto dvě navíc.

iPad s lepším čipem a přelomový iPad Air

Posledním bodem programu letošní zářijové keynote pak byly iPady, kterým Apple stále hodně věří a i jejich neustálým přibližováním k počítačům z nich pro studenty či kreativní profesionály činí zajímavou alternativu k Macům.

Dočkali jsme se nového základního iPadu, který dorazil již v 8. generaci a dle očekávání přináší primárně výkonnější čip A12. Ten Apple použil již u loňského Airu, ale pro základní iPad znamená malou revoluci, protože na něj vůbec poprvé přináší Neural Engine, který má doručovat až dvojnásobný grafický výkon.

ipad-8-x1

Foto: Apple

iPad 8. generace opět útočí primárně skvělým poměrem cena/výkon

iPad si zachová cenu předešlého modelu (9 990 korun za základní verzi) a stejně tak i jeho vnější šasi. Nový tablet tedy přináší totožné tělo, Lightning, Touch ID v rámci tlačítka Home a bude pasovat do stejného příslušenství, jaké bylo využíváno s loňským modelem.

O to zajímavější je tedy druhý představený iPad, respektive iPad Air, který se opět o něco přibližuje profesionálnímu modelu Pro a řadu uživatelů může zaujmout již na první pohled. Nový Air totiž přichází s viditelně menšími rámečky okolo displeje, které zapříčinily mimo jiné i to, že Touch ID vůbec poprvé ustoupilo na bok zařízení, a má větší 10,9palcový Liquid Retina displej s rozlišením 2360 x 1640 pixelů.

ipad-air2020

Foto: Apple

Nový iPad Air se přibližuje iPadu Pro a hraje novými barvami

Pravý klenot se ale dle Applu nachází uvnitř zařízení, kam prý firma napasovala nejpokročilejší čip, který kdy vyrobila. Ten je sestrojen 5nm technologií, má 6 jader a 11,8 miliardy tranzistorů. Novinka s označením A14 Bionic má proto přinést o 40 procent vyšší výkon než poslední Air a lepší grafiku. A co je velmi zajímavé, Air mění konektor a z Lightningu přechází na USB-C, čímž opět kráčí ve šlépějích dražšího modelu Pro.

Nový iPad Air má do prodeje přijít v říjnu, začne na ceně necelých 17 tisíc korun a jak zástupci Applu nezapomněli v rámci keynote zdůraznit, jedná se nejen o výkonný, ale také nejbarevnější iPad. Kromě tradiční šedé a stříbrné barvy bude tablet k dispozici také v růžově zlaté, zelené a blankytně modré.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym