Měl to být historický okamžik, ale skončil katastrofou. Netflix teď misi raketoplánu Challenger rozebere v novém dokumentu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

The STS-51L Crew

Foto: NASA

Posádka poslední mise Challengeru. První řada (zleva): M. Smith, D. Scobee, R. McNair Druhá řada (zleva): E. Onizuka, Ch. McAuliffeová, G. Jarvis a J. Resniková

0Zobrazit komentáře

Dobývání vesmíru je především o selháních. Říká se, že z chyb se nejlépe učíme, a fungování jedné z nejnáročnějších ambicí lidstva, vydat se daleko za hranice nám přirozeného prostředí, toto rčení naplňuje do posledního písmena. Naneštěstí to také znamená, že honbu za překračováním horizontů provází několik tragédií. O jedné z nich, konkrétně výbuchu raketoplánu Challenger, nyní Netflix natočil dokumentární sérii.

Start desáté mise raketoplánu Challenger byl několikrát odložen – nejdříve kvůli zpoždění předchozí mise Columbia, pak kvůli špatnému či nestabilnímu počasí a technologickým omezením. 28. ledna roku 1986, pár desítek minut před polednem, Challenger z Kennedyho vesmírného střediska na americké Floridě konečně odstartoval. Ale neměl.

Pouhých 73 vteřin po vzletu vybouchly motory a exploze zasáhla také samotné tělo raketoplánu. Ze sedmičlenné posádky nikdo nepřežil. Původně se však mělo jednat o historickou misi, na její palubě byla totiž první neprofesionální astronautka, americká učitelka Christa Sharon McAuliffeová.

nasa-space-shuttle-challenger-final-flight-2

Poslední, osudný start raketoplánu Challenger 28. ledna roku 1986

Zatímco dnes firmy jako SpaceX nebo Virgin Galactic mluví o dopravování civilistů na oběžnou dráhu a dále, NASA se o první krok pokusila už před více než třiceti lety. Osudný start Challengeru tak v televizi živě sledovalo asi 17 procent celkové americké populace a tragédie se stala jednou z nejvíce medializovaných událostí 20. století.

Nejvíce zarážející na celé události je fakt, že se jí dalo předejít. Den, kdy start proběhl, byl na floridské poměry nebývale chladný a teploty klesaly několik stupňů Celsia pod nulu. Konstruktéři motorů i další odborníci několikrát varovali, že raketoplán není pro provoz v takových podmínkách schválen, ale přesto se shodli na akceptovatelnosti situace.

Až zpětně se ovšem zjistilo, že ve skutečnosti na ní nic akceptovatelného nebylo. Pravděpodobně právě kvůli nízkým okolním teplotám ztratila gumová těsnění mezi jednotlivými segmenty motoru pružnost. Okamžitě po startu vznikla trhlina, kterou unikalo palivo a vyvolávalo řetězovou reakci vedoucí ke katastrofickému selhání. Ještě tři vteřiny před destrukcí stroje velitel posádky Francis R. Scobee hlásil, že je vše v pořádku a jede se na plný plyn.

Netflix vše připomene a rozebere

Challenger měl symbolizovat to nejlepší z americké společnosti. Její vynalézavost, inkluzivitu a možnost dosáhnout těch nejvyšších cílů. Havárie proto otřásla nejen Spojenými státy, ale celým světem. Silné trauma s sebou dodnes nesou také stovky tisíc dětí, které „učitelku Ameriky“ před lety živě sledovaly letět do vesmíru a vzápětí zmizet v ohnivé kouli.

Nový čtyřdílný dokument Netflixu se jednu z největších tragédií amerického vesmírného programu pokusí komplexně zachytit z perspektivy inženýrů, novinářů i pozůstalých. Hned z traileru je zřejmý silný příběh, jaký se při tom bude snažit zprostředkovat. Příběh o vzhlížení k nebesům ve snaze najít tam optimistickou budoucnost lidstva, sedmi zásadních astronautech, velkém vyšetřování a historickém momentu světových médií.

jamesbond

Přečtěte si takéPokud selžeme, nebude co zachraňovat. Je tu nový trailer na dosud nejdražší film s Jamesem BondemPokud selžeme, nebude co zachraňovat. Je tu nový trailer na dosud nejdražší film s Jamesem Bondem

Výkonnými producenty dokumentu jsou Glen Zipper a J. J. Abrams, známý v poslední době především ze Star Wars. Tvůrci pak byli schopni nejen zajistit nové rozhovory s mnoha tehdejšími zaměstnanci NASA i techniky, kteří na nebezpečí upozorňovali, ale také staré záznamy rozhovorů s posádkou a jejich tréninku. Velká část archivních materiálů se přitom k divákům dostane vůbec poprvé. Konkrétně to bude 16. září, kdy Challenger: Poslední let doletí na Netflix.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym