Létající duch s nebezpečnou přesností. Tvůrce Oculusu ukázal nového drona, který změní vojenské operace

Filip HouskaFilip Houska

ghost-4-x1

Foto: Anduril

Nový dron Ghost 4 od startupu Anduril

0Zobrazit komentáře

Dokáží zaměřit a identifikovat nepřátelské vojsko, aniž by je kdokoliv slyšel. Zvládnou předávat důležité informace velitelské základně, aniž by je kdokoliv zachytil. Jsou schopny převážet vybavení do kritických oblastí, aniž by je ohrozil déšť nebo špatné povětrnostní podmínky. Tak může znít stručná definice letky nových dronů od amerického startupu Anduril.

Ačkoliv je Palmer Luckey známý především jako tvůrce Oculus Rift, headsetu pro virtuální realitu, čím dál častěji bývá skloňován s obrannými složkami. Ne že bych v nich aktivně působil, ale navrhuje pro ně se svým týmem v Andurilu malé bezpilotní letouny, které se mohou osvědčit jako užiteční pomocníci při špionážích i větších vojenských akcích.

Od roku 2017, kdy Anduril založil, dokázal přijít už se třemi plnohodnotnými modely speciálních dronů (nazývaných jako Ghost), které byly při vojenských operacích využívány jak americkým ministerstvem obrany, tak Ministerstvem pro vnitřní bezpečnost včetně Celní a pohraniční stráže USA. A pravidelně na své letouny dostával zpětnou vazbu.

ghost-4-x3

Foto: Anduril

Nový dron Ghost 4 od startupu Anduril s umístěným gimbalem

ghost-4-x2

Foto: Anduril

Ghost 4 a strážní věž, která sbírá data pro monitorovací systém

I díky ní tak Anduril nyní odhalil v pořadí čtvrtou generaci svého dronu, zvaný Ghost 4, který byl vylepšen snad po všech stránkách. Především se však dočkal vylepšené umělé inteligence, přesněji řečeno technologie strojového učení, pomocí níž zvládne počítat až 32 miliard operací za vteřinu a být přesný v těch nejdůležitějších okamžicích.

Protože se dronové modely Ghost využívají primárně pro vojenské účely, musela být nejnovější verze přizpůsobena těmto náročným podmínkám. Nejen, že dokáže ze vzduchu detekovat a rozpoznávat statické i pohybující se objekty, ale také je schopen veškeré informace z terénu doručovat centrálnímu monitorovacímu systému (Lattice), jenž se nachází u operátorů na zemi. O to se mimo jiné starají strážné věže, které lze díky jejich struktuře kdekoliv snadno postavit

Podle papírových specifikací by měl v letu vydržet až 100 minut na jedno nabití, přičemž u něj může být spuštěn i režim „autopilota“ s tím, že bude kontrolován pouze přes obrazovku na základně. Anduril se mimo jiné zaměřil na jeho zvýšenou odolnost proti dešti, větru a prachu, díky čemuž dokáže i převážet (a shazovat) náklad o váze až 15 kilogramů do potřebných lokalit.

Palmer Luckey, tvůrce Oculusu Rift a spoluzakladatel Anduril Industries

Zdaleka se nejedná o jediné vychytávky, kterými Ghost 4 disponuje. Protože Luckey věří, že budoucnost armády spočívá v co nejlepší integraci umělé inteligence do bojů, novinka přichází například s možností pozdržení odesílání informací operátorům do doby, než přistanou na zemi. To proto, aby je nezachytily rádiové signály a nebyly zneužity.

Vzhledem ke své velikosti je možné jej jednoduše sbalit do příručního zavadla a patřičně složit přímo v úkrytu. Jeden člověk navíc zvládne ovládat i více dronů zároveň, čímž se snižuje potřeba několika operátorů. A pokud by na to nestačil, může je nechat, aby se mezi sebou sami dorozumívaly, a to i ve zhoršené viditelnosti či úplné tmě. Jako „duchové“.

zemek

Přečtěte si takéKonat dobro a posouvat lidstvo. Jednadvacetiletý Jakub Zemek chce být druhým Čechem ve vesmíruKonat dobro a posouvat lidstvo. Jednadvacetiletý Jakub Zemek chce být druhým Čechem ve vesmíru

Pro Anduril jsou pak tyto doplňky jen úvodním vstupem do modernizace obranných složek. Podle jeho představ by totiž vylepšeními mohli projít i samotní vojáci, kteří by nosili brýle s rozšířenou realitu a viděli věci, které by jim dávaly výhody v bojích. Dost možná i proto má Anduril na kontě několik investic, které dohromady dělají zhruba 241 milionů dolarů. A pokračuje dál.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym