Les uprostřed australského Brisbane. Nový zelený věžák aspiruje na nejekologičtější obytnou budovu světa

urban-forest2

Foto: Koichi Takada Architects

Budova bude osázena tisícovkou stromu a obrovských množstvím rostlin

0Zobrazit komentáře

Tři desítky podlaží, které doslova překypují životem. To je nový, designově atraktivní projekt z pera architektů Koichi Takada Architects, jenž by měl vyrůst v australském Brisbane. Domov v něm najde nejen tisíce rostlin a stromů, ale také rodiny obývající 382 soukromých bytových jednotek v maximálním souladu s ekologií.

Za nejoblíbenější stavební materiály současné architektury můžeme určitě označit beton, sklo a ocel. V poslední době se k nim však začíná připojovat i složka zeleně. Nejenže budovy pokryté flórou dovedou proměnit betonovou šeď města k nepoznání, ale zároveň přináší výhody spojené s lokálním klimatem, biologickou diverzitou a daří se jim i dobře narušit pocit stísněnosti, který může masa betonu vyvolávat.

„Beton, ocel a sklo jsou velmi tvrdé a pevné průmyslové materiály, nazývejme je jako mrtvé materiály. Musíme přijmout více živých materiálů a obecně živé architektury,“ říká architekt Koichi Takada, jehož architektonický návrh byl vybrán společností Aria Property Group pro její developerský projekt bytového věžáku ve třetím největším městě Austrálie.

urban-forest4

Foto: Koichi Takada Architects

Budova se stane jednou z dominant Brisbane

Na jednotlivé, nepravidelně rozmístěné stupně fasády navrhl Takada vysadit na tisíc stromů, které doplní dvacet tisíc rostlin vybraných z 250 druhů původem pocházejících z oblasti Queenslandu. To je přibližně pětkrát více, než je k nalezení v nedalekém parku Musgrave.

Celý projekt s příznačným názvem Urban Forest by proto mohl dostat titul nejekologičtější obytné budovy světa. „Urban Forest je pravděpodobně nejzelenější budovou, jakou dokážeme v současné době navrhnout při použití veškerých dostupných ekologických postupů, které máme k dispozici, a dodržení všech předpisů,“ vysvětluje Takada.

Udržitelnost a příroda na prvním místě

Záměrem návrhu je představit možný odklon od současných postupů masové a neekologické výroby směrem k udržitelnějším způsobům života. Do jisté míry tak připomíná projekt prefabrikovaného mrakodrapu, který vyroste v centru Singapuru.

Na rozdíl od něj však skromnější Takadova budova nabídne „pouze“ 382 bytových jednotek, dvoupatrovou střechu s velkou komunitní zahradou a bazénem, potřebné občanské vybavení a také veřejný park v přízemí o rozloze 1 642 metrů čtverečních. Ten se bude rozprostírat mezi pylony připomínající kmeny stromů, na nichž bude celá budova stát.

urban-forest3

Foto: Koichi Takada Architects

Přízemní část budovy je věnována parku a organicky vyhlížejícím pylonům

urban-forest5

Foto: Koichi Takada Architects

Dvoupatrová střecha budovy se zahradou a bazénem

Tyto pylony, stejně jako zbytek betonového korpusu stavby, budou postaveny za využití takzvaného zeleného betonu. Jedná se beton, ve kterém je o 40 procent menší podíl cementu než v betonu klasickém. Celá stavba se totiž snaží být vůči životnímu prostředí maximálně šetrná.

Ve jménu snížení emisí bude pracováno pouze s materiály z lokálních zdrojů. Jednotlivé bytové jednotky budou prefabrikovány jako moduly, což pomůže urychlit čas výstavby a materiál bude co možná nejvíce recyklován. Dřevo použité při výstavbě navíc bude muset splňovat certifikaci Forest Stewardship Council, kterou je označován materiál získaný v souladu se zásadami udržitelného lesního hospodářství.

Veškerá vysazená zeleň zastane nejen estetickou funkci, ale ochrání rezidenty objektu i před přímými slunečními paprsky, větrem i deštěm. Zároveň se bude starat o tepelnou izolaci a pomocí fotosyntézy bude přispívat k pročišťování ovzduší.

urban-forest6

Foto: Koichi Takada Architects

Rezidenti budovy se mohou těšit na bydlení plné klidu a zeleně

Vegetace by měla být zavlažována zachytávanou dešťovou vodou a také šedou vodou produkovanou jednotlivými domácnostmi. Součástí budovy bude i systém solárních panelů, které přispějí k energetickému chodu objektu. Díky všem zeleným principům, které budou uplatňovány při jeho výstavbě a provozu, by měl být schopen dosáhnout na prestižní šestihvězdičkové hodnocení Green Star, jež hodnotí míru udržitelnosti budov.

O všech rostlinách na budově, místnímu ekosystému, organické architektuře a dalších zajímavostech se budou moci přesvědčit návštěvníci turistického centra, které se stane součástí budovy. Její výstavba by měla být zahájena v příštím roce a dokončení je plánováno na rok 2024.

urban-forest1

Foto: Koichi Takada Architects

Urban Forest v celé své kráse

Diskuze (0)

Novinka

Anonym