Investovat chce dnes každý, ale burza není kasino. Český studijní program Investee naučí, jak neprodělat úspory

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

investee

Foto: Investee

Spoluzakladatelé Investee Michal Černocký, Eva Knirschová a Matěj Nosál

0Zobrazit komentáře

Není tomu tak dávno, co bylo obchodování na burze pro většinu běžných lidí na hony vzdálené. S příchodem nových technologií se však bariéry pro vstup do světa investic všeho druhu zásadně zmenšují, a tak třeba akcie největších technologických firem stále ve větších počtech nakupují lidé, kteří vlastně ani nevědí, jak burza funguje. A to může být pochopitelně velký problém.

Navíc už nejde jen o hypotetickou úvahu. Ve Spojených státech způsobila v poslední době velké investiční šílenství populární aplikace Robinhood, díky které je velmi jednoduché nakupovat akcie, a naskakují na ni zejména mladí lidé. Před pár týdny se pak objevila smutná zpráva, kdy si dvacetiletý mladík sáhl na život poté, co v aplikaci spatřil mnohamilionovou červenou částku.

V případě Alexandera Kearnse šlo pochopitelně o extrémní vyústění, ale to, že do akciového světa vstupuje stále více lidí, kteří mu nerozumí, načež kvůli tomu minimálně prodělají své úspory, je globální fakt. Aplikací jako Robinhood je totiž stále víc, v Česku patří mezi nejoblíbenější pro obchodování s akciemi třeba podobně jednoduchý Revolut.

Situaci proto teď chce pomoci změnit nový český projekt Investee, který spouští semestrální studium o financích a investování. Zejména u studentů a mladých lidí chtějí zakladatelé Eva Knirschová, Michal Černocký a Matěj Nosál zvýšit porozumění o správě vlastních financí i jejich investování tak, aby se zbytečně nedostávali do existenčních problémů.

robinhood-t

Foto: CzechCrunch

Investiční aplikace Robinhood

„Spoustu mladých lidí investování láká a zkoušejí to i bez hlubších znalostí. I mezi známými mám začínající investory, kteří v tom vidí příležitost, jak si rychle přivydělat bez velké námahy. Často si neuvědomují rizika, jdou do toho po hlavě bez dlouhodobé strategie a nebo propadnou dennímu obchodování,“ říká Eva Knirschová, která mimo jiné stojí za konferencí Reshoper nebo agenturou Eventegy.

Do projektu Investee se pustila společně s Michalem Černockým, který sám dlouhodobě investuje a aktuálně působí v investičním fondu Credo Ventures, a Matějem Nosálem, jenž se věnuje zejména marketingu. Jejich cílem je vytvořit komplexní studijní program, který zájemcům pomůže se zorientovat ve finančním světě a nabrat potřebné znalosti v různých investičních tématech.

„U studentů chceme nastartovat zájem o porozumění nejen vlastních financí, ale celého kontextu – například fungování společností kolem nás. Jak se staví byznysy, jaký jazyk se v této branži používá, jak se do firem investuje a jak to celé v praxi probíhá,“ říká Michal Černocký s tím, že se budou řešit nejen akcie, ale také třeba často velmi rizikové dluhopisy i méně známá investiční témata.

Podle autorů projektu jsou ale klíčové rovněž základy, které by se měly vyučovat už na školách, ale studentům a mnohdy i dospělým jejich znalost často chybí. Proto se bude v úvodních hodinách řešit také práce s osobními financemi, řízení vlastního cash flow nebo to, proč dnes nedává smysl mít peníze peníze na spořicím, či dokonce běžném účtu.

„Nevyhneme se ani studiu bankovních produktů. Divili byste se, kolik Čechů si neumí spočítat, kolik zaplatí na úrocích hypotéky, nebo vyhodnotit, že s takřka tříprocentní inflací se spořící účet s jedním procentem vůbec nevyplatí,“ doplňuje Černocký.

eva-knirschova0

Foto: Reshoper

Za studijním projektem Investee stojí Eva Knirschová, zakladatelka Reshoperu

Své zkušenosti a rady budou v rámci osmi vyučovacích dní předávat přední čeští investoři a další odborníci, mezi nimiž je například Ján Hájek, manažer fondu Top Stocks, Mikuláš Splítek, manažer fondu Small Caps, Zuzana Ondrejová, finanční ředitelka Chytrého Honzy, nebo Aleš Ducháč z Credo Ventures. Jako klíčové body celého projektu si přitom zakladatelé Investee vytyčili také nezávislost a neziskovost.

„Naprostá většina investičních kurzů a školení na trhu je organizována bankami nebo brokery. Ukončení kurzu ve formě méně či více intenzivního salesu není nijak neobvyklý. Naším cílem je však poskytnout nezávislý a komplexní program, do kterého banky a finanční instituce nebudou moci nijak zasáhnout,“ říká Knirschová.

Zároveň však spoluzakladatelka přiznává, že bez takových partnerů je složité celý studijní program ufinancovat, a tak první ročník, který startuje v polovině října, přichází se školným. Studenti za semestr, který bude probíhat v prostorách ČVUT v Praze, zaplatí 5 490 korun, ostatní zájemci pak 11 990 korun.

„Prozatím jsme se rozhodli pro školné, které nám pokryje náklady na start projektu a zorganizování prvního semestru. Je to pro nás krok do neznáma a chceme si ověřit, že jdeme tím správným směrem. Pokud pilotní semestr splní naše očekávání, moc rádi bychom pokračovali v rozvoji projektu a navazujících vzdělávacích aktivit,“ dodává Eva Knirschová s tím, že přihlášky do prvního ročníku končí příští týden a kapacita je již téměř naplněna.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym