Inovativní budoucnost lidstva ve světě umělé inteligence. V Praze vystoupí Tomáš Mikolov a další světové kapacity

Peter BrejčákPeter Brejčák

mikolovEvent

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov

0Zobrazit komentáře

Po odkladu kvůli pandemii koronaviru se Česko s několikaměsíčním zpožděním opět stane centrem inovací v nejširším slova smyslu. Koncem září se uskuteční již pátý ročník Týdne inovací, který do Prahy přitáhne uznávané světové odborníky a jehož je CzechCrunch mediálním partnerem.

Během mezinárodní konference, která se v rámci Týdne inovací odehraje 29. září v pražském Fóru Karlín, se budou odborníci věnovat problematice udržitelného rozvoje, mezinárodního postavení České republiky z hlediska digitální transformace nebo budoucnosti lidstva ve vztahu k vývoji umělé inteligence.

O udržitelnosti bude diskutovat například klimatoložka a matematička Emily Shuckburghová, která řídí společnost Cambridge Zero. Jak napovídá název, jde o výzkumnou odnož britské univerzity v Cambridge, která si klade za cíl nacházet a realizovat ambiciózní projekty v oblasti globálního oteplování.

Kromě dalších osobností se o své know-how podělí například Andrea Orság, spoluzakladatelka a partnerka v MissionC, organizaci s misí urychlit přechod na oběhovou (cirkulární) ekonomiku v celosvětovém měřítku. O udržitelné budoucností promluví také vizionář Petr Rokůsek z Nano Energies či Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky.

sedlacek-elai

Foto: ELAI

Lukáš Sedláček, ředitel pražského vzdělávacího institutu ELAI

Tématu využití umělé inteligence a budoucnosti lidstva se bude věnovat známý český vědec Tomáš Mikolov se zkušenostmi z Googlu nebo Facebooku, kam jej přetáhl přímo Mark Zuckerberg. Jeho expertízu doplní například technický ředitel Avastu Michal Pěchouček nebo ekonom Tomáš Sedláček. V panelu o digitální transformaci pak vystoupí i šéf Avastu Ondřej Vlček.

Zajímavou osobností, která dorazí do Prahy, je také Diego Saikin, člen projektu SpaceIL odpovědného za první izraelskou a historicky vůbec první soukromou misi na Měsíc. S Českou republikou ho navíc nepojí jen letošní Týden inovací, ale také skutečnost, že svůj magisterský titul v kybernetice a robotice získal rodilý Argentinec na pražské ČVUT.

„V důsledku karanténních opatření jsme letos museli tradiční květnový termín změnit, ale to Týdnu inovací 2020 nic neubírá na kvalitě. Naše událost významně přispěje do debaty o důležitých tématech současnosti, jako jsou inovace pro udržitelný rozvoj či vývoj umělé inteligence. Opět se nám podařilo pozvat do Prahy skvělé a inspirativní osobnosti ze světa i z domova,“ říká Lukáš Sedláček, ředitel pražského vzdělávacího institutu ELAI, který Týden inovací organizuje.

Kromě hlavní události ve stejný den ve Fóru Karlín proběhne také Inovační veletrh, jehož jedním z hlavních témat budou inovativní nástroje a postupy pro minimalizaci výrobních nákladů a dopadů na životní prostředí. Návštěvníci se budou moci účastnit mimo jiné také seminářů například o úspěšné implementaci umělé inteligence do byznysu či financování inovací v oblasti automatizace, digitalizace a dlouhodobé udržitelnosti.

V celém týdnu od 29. září až do 4. října se pak v mnoha českých městech bude konat více než stovka doprovodných událostí. V rámci nich se bude řešit například neuropsychologická rehabilitace dětí s traumatickým poraněním mozku, firemní udržitelnost, moderní technologie ve farmaceutickém či potravinářském průmyslu nebo snižování dopadů koronaviru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym