Čeští Nano Energies se stovkami milionů korun v zádech expandují. S energií budou obchodovat v Německu a Rakousku

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

nano-energies-team

Foto: Nano Energies

Spolumajitelé Nano Energies Tomáš Janeček, Petrové Zahradník, Rokůsek a Němec a CEO Stanislav Chvála

0Zobrazit komentáře

Jak si předsevzali, tak plní. V červnu tuzemská energetická firma Nano Energies oznámila velké kapitálové posílení, díky kterému plánovala významně expandovat se svými produkty – a právě to nyní činí. Se stovkami milionů korun v zádech, které do firmy nalili noví investoři, začne obchodovat s elektřinou v Německu a Rakousku.

Nano Energies se svou divizí Trade, která obchoduje se spotovou elektřinou, již působí vedle České republiky také na Slovensku, v Belgii, Francii a Holandsku a po vstupu k našim západním sousedům budou operovat již na sedmi evropských trzích. Ani to nemá být konečná, do budoucna chce firma expandovat i ve střední a východní Evropě.

„Mám velkou radost, že know-how, které úspěšně využíváme, šíříme postupně do dalších zemí. V obchodování se spotovou elektřinou kromě rychlého úsudku totiž rozhoduje i kvalitní analýza,“ komentuje novinku CEO Nano Energies Stanislav Chvála, jehož firma proto v moderních kancelářích v pražské budově Drn zaměstnává mimo jiné špičkové tradery.

Na nové trhy se Nano Energies vydávají poté, co do nich před pár měsíci poslali stovky milionů korun noví investoři Petr Zahradník a Petr Němec a kapitál firmy formou příplatku o vyšší desítky milionů korun tehdy navýšili také oba dosavadní akcionáři, Petr Rokůsek a Tomáš Janeček. Právě tato čtveřice společně s výkonným ředitelem Stanislavem Chválou řeší strategická rozhodnutí.

nano-energies-office-min

Foto: Nano Energies

Kanceláře Nano Energies v pražské budově DRN

„Náš byznys stojí na tom, že efektivně a udržitelně obchodujeme s elektřinou a přinášíme tak firmám i běžným uživatelům více svobody. Naším cílem je přispět k decentralizaci a digitalizaci trhu s elektřinou nejen v Česku,“ vysvětluje pro CzechCrunch Chvála. Cílem Nano Energies je, aby nemusely být domácnosti či firmy závislé na jednom zdroji energie či jednom typu paliva, ale naopak si mohly vybrat, nebo dokonce vytvořit vlastní, ideálně obnovitelný zdroj.

Svým klientům dodává Nano Energies už téměř dvanáct let právě stoprocentně obnovitelnou elektřinu, která dnes pochází od stovek menších českých a moravských elektráren, ať už solárních, větrných či vodních. „Spotové trhy s elektřinou reflektují okamžitou situaci na trhu, kterou ovlivňuje například počasí, nenadálé události ve spotřebě a výrobě elektřiny nebo sentiment na trhu,“ popisuje Stanislav Chvála.

Obchodování na burze probíhá většinou několik hodin před jejím reálným využitím – v té době má totiž největší, nebo naopak nejmenší hodnotu. „Oproti bilaterálním kontraktům je obchodování s elektřinou na burze výhodnější díky velké likviditě, rychlosti transakcí, administrativní nenáročnosti a nízkému kreditnímu riziku,“ říká šéf Nano Energies s tím, že zmínění tradeři ve firmě aktuálně operují na směny, protože se obchoduje nonstop a teď již na sedmi trzích najednou.

stanislav-chvala-nano-min

Foto: Nano Energies

Stanislav Chvála, CEO Nano Energies

Právě na trhu se spotovou elektřinou patří Nano Energies k nejvýznamnějším hráčům v Česku a svou pozici si postupně budují i v zahraničí. To má platit také o dalších oblastech, například divizi Nano Green, která se soustředí na podnikání v online retailu a příkladem je spolupráce s internetovým supermarketem Košík.cz. V loňském roce si Nano Energies připsali tržby okolo jedné miliardy korun a letos očekávají pozvolný růst.

Také na tuzemskou energetickou firmu dolehla v posledních měsících pandemie koronaviru, ale v trochu jiném úhlu než na mnoho jiných firem. V Nano Energies totiž díky jinak nepříjemné situaci na globálních trzích nahlédli tak trochu do budoucnosti, o níž často mluví zejména zakladatel firmy Petr Rokůsek.

„COVID-19 nám nabídl unikátní pohled na to, jak bude vypadat situace v energetice v budoucnosti – zažili jsme rychlé cenové výkyvy na trhu, nesoulad mezi výrobou a poptávkou, série skoků a pádů, které musí někdo chytře řídit. Energetika během pandemie se tedy blížila tomu, co zřejmě budeme mít v budoucnosti, až bude podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu výrazně větší. A na to se musíme připravit,“ dodává Stanislav Chvála.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym