Český startup IP Fabric analyzuje sítě pro největší světové firmy v čele s Airbusem a nabírá 95 milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

bykov

Foto: IP Fabric

Pavel Bykov, spoluzakladatel a CEO startupu IP Fabric

0Zobrazit komentáře

Pavel Bykov zakládal vlastní startup z potřeby, kterou si sám uvědomil ve svém předešlém pracovním působení. Jako síťový architekt přišel na to, že dostupná řešení na trhu nedokázala dostatečně dobře poskytnout ucelený pohled na celou síťovou infrastrukturu a odhalit tak různá rizika. Proto před pěti lety ve své garáži založil IP Fabric, software pro prediktivní analýzu a zabezpečení síťové infrastruktury, a teď na jeho další rozvoj získává od investorů 3,5 milionu eur, přibližně 95 milionů korun.

V rámci investičního kola Series A do startupu vložily peníze primárně dva venture kapitálové fondy – německé Senovo a české Presto Ventures. Přispělo rovněž tuzemské Credo Ventures, které do projektu posílalo první investici už v seedovém kole, a přidali se také samostatní investoři. Startupové kolegy podpořili Filip Doušek, spoluzakladatel Stories, která odkoupila americká společnost Workday, a Martin Rehák, jenž stál u zrodu Cognitive Security, který později koupilo Cisco, a nyní rozvíjí bezpečnostní startup Resistant AI.

Celkem už IP Fabric nabral v investicích 4,8 milionu eur (130 milionů korun), v minulosti do firmy kapitál vložil také inkubátor O2 Bolt. Další kolo teď IP Fabric uzavřel, i když je v provozním zisku. Startup však cítí, že v rychlejším růstu jej brzdí zejména délka prodejního cyklu, která u větších klientů dosahuje až jednoho roku, a tak chce ještě více urychlit vývoj a další škálování globálního prodeje.

img_3156

Foto: IP Fabric

Pavel Bykov, spoluzakladatel a CEO startupu IP Fabric

„Naše řešení prodáváme těm největším firmám na světě, je třeba získat jejich důvěru a projít všemi bezpečnostními procesy, což samozřejmě trvá. Loňský rok byl pro nás ale přelomový, uzavřeli jsme naši doposud největší zakázku, kompletní správu Airbus sítě, a celkově vyrostli na více než trojnásobek měsíčních příjmů,“ komentuje úspěchy posledního roku Pavel Bykov, zakladatel a CEO IP Fabric, a doplňuje, že od začátku roku se firmě podařilo měsíční příjmy zdvojnásobit.

Osmatřicetiletý startupista před pěti lety do rozjezdu IP Fabric vložil své veškeré rodinné úspory a první datacentrum firmy vytvořil doslova ve vlastní garáži. Aktuálně zaměstnává 24 lidí a kromě zmiňovaného Airbusu své řešení poskytuje také velkým korporacím jako Société Générale nebo Vienna Insurance Group, v tuzemsku jde například o Řízení letového provozu, maloobchodní sít Globus či Škodu Transportation.

Presto Ventures

Presto Ventures je pražská investiční společnost, která podporuje talentované zakladatele…

„Seznam klientů z Evropy a Ameriky, kteří IP Fabric svěřili svou klíčovou síťovou infrastrukturu, na nás udělal velký dojem,“ kvituje klientelu IP Fabric Markus Grundmann, partner německého fondu Senovo.

„IP Fabric má všechny předpoklady pro globální úspěch. Konkurenční produktovou výhodu díky oborové expertíze zakladatelů. Správné načasování vstupu na trh s tím, jak roste potřeba automatizace správy sítí. Ale hlavně talentovaný tým, který je odhodlaný svým produktem dobýt svět. Jsme rádi, že toho můžeme být součástí,“ dodává Přemysl Rubeš z fondu Presto Ventures.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

Presto Ventures

Presto Ventures je pražská investiční společnost, která podporuje talentované zakladatele…