WeWork chytá druhý dech. Peníze pálí pomaleji a nabírá další miliardu, omezuje ale i aktivity v Praze

Peter BrejčákPeter Brejčák

wework

Foto: WeWork

WeWork v kalifornském San Jose

0Zobrazit komentáře

Drama dějící se kolem WeWorku, který byl ještě koncem loňského roku jedním z nejúspěšnějších globálních startupů a před chystaným vstupem na burzu se dostal na pokraj bankrotu, pravděpodobně tak rychle neskončí. Podle aktuálního dění však nemusí jít o nutně zlý konec.

Společnost provozující sdílené kancelářské budovy a prostory minulý měsíc propustila osm tisíc zaměstnanců, udělala razantní škrty v divizi WeWork Labs a upravila byznys s tím, že se chce příští rok dostat do zisku. A podle nejnovějších dat WeWork alespoň částečně vykročil správným směrem.

Jak píše agentura Reuters na základě interního e-mailu zaměstnancům firmy, vedení dokázalo snížit míru pálení peněz o téměř polovinu oproti začátku letošního roku a zároveň nově získala další záruku na 1,1 miliardy dolarů od majoritního vlastníka, společnosti SoftBank. Ta přitom do WeWorku vložila už téměř 20 miliard dolarů a sám šéf investiční skupiny nedávno přiznal, že v tomhle ohledu byli hloupí.

wework-praha4-min

Foto: WeWork

Coworking WeWork v Praze

Probíhající zeštíhlování společnosti na globální úrovni ovlivňuje také pražskou pobočku WeWorku nacházející se na Národní třídě. Podle informací CzechCrunche se propouštění dotklo i několika českých zaměstnanců včetně šéfky WeWork Labs, která se v tuzemsku měla věnovat podpoře mladých startupů. Stejně tak byly odloženy plány na chystanou expanzi do dalších pražských lokalit.

WeWork v aktuálním vyjádření uvedl, že výsledky společnosti byly během druhého kvartálu letošního roku negativně ovlivněny pandemií koronaviru, navzdory tomu však údajně dokázal udržet silnou finanční pozici. Tržby firmy dosáhly úrovně 882 milionů dolarů, což je meziročně o devět procent víc.

„Naše včasné úsilí stát se efektivnější organizací se zaměřením na peníze nás staví do lepší pozice, abychom se rychle přizpůsobovali, orientovali v nové realitě a splnili naše budoucí obchodní cíle,“ uvedla Kimerly Ross, finanční ředitelka WeWorku.

Společnost ukončila druhý kvartál se 612 tisíci členy, což je pokles z úrovně 693 tisíc v kvartálu předtím. Osmačtyřicet procent z nich však tvořili zákazníci segmentu enterprise, tedy firem s více než 500 zaměstnanci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym