Technologické firmy boří na burze rekordy. Miliardy dolarů proto do akcií Amazonu či Tesly pumpuje i japonský obr SoftBank

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

stocks

Foto: CzechCrunch

Šéf SoftBanku Masajoši Son se rozhodl investovat do velkých technologických firem

0Zobrazit komentáře

Akcie Amazonu do začátku roku vyrostly o více než 70 procent. Netflix od ledna napočítal téměř 50procentní růst, akcie Microsoftu poskočily nahoru o více než 30 procent a Tesla vyrostla dokonce o závratných více než 330 procent. Americké technologické firmy zkrátka navzdory všem okolnostem prožívají nevídaně růstový rok a svézt se na této vlně chce i SoftBank.

Šéf japonské nadnárodní společnosti Masajoši Son se rozhodl začít diverzifikovat portfolio a vedle soukromých startupů začíná ve velkém investovat také do veřejně obchodovatelných firem. Činí tak v době, kdy akciové trhy takřka nepřetržitě hlásí nové rekordy, a vybírá si ty největší štiky.

Do pětadvaceti z těch největších technologických firem na světě posílá SoftBank zhruba 3,9 miliardy dolarů, tedy kolem 85 miliard korun. S odvoláním na dokumenty zaslané americké Komisi pro kontrolu cenných papírů (SEC) o tom informovala agentura Bloomberg.

Největší investici poslal japonský obr, jenž v loňském roce utržil 91 miliard dolarů s čistým ziskem dosahující na téměř 14 miliard dolarů, do Amazonu. Hodnota jeho akcií, které vlastní, přesahovala k 17. srpnu, kdy zaslal dokument na SEC, jednu miliardu dolarů. Do akcií Alphabetu, mateřské firmy Googlu, investoval 475 milionů, do akcií Adobe poslal téměř 249 milionů a do akcií Netflixu 189 milionů dolarů.

Mezi vybrané investiční cíle patří nepřekvapivě také Tesla, která zažívá od začátku roku růst vskutku nevídaný a tento týden cena jejích akcií vůbec poprvé překročila hranici 1 900 dolarů. SoftBank jich k 30. červnu vlastnil za téměř 123 milionů dolarů. Podle zdrojů Bloombergu plánuje japonský konglomerát, do něhož spadají technologické, energetické či finanční společnosti, proinvestovat přes 10 miliard dolarů.

prvok-vltava-min

Přečtěte si takéPrvok se už vznáší na hladině Vltavy. Češi postavili první plovoucí dům z 3D tiskárny na světěPrvok se už vznáší na hladině Vltavy. Češi postavili první plovoucí dům z 3D tiskárny na světě

Novou investiční paži představil třiašedesátiletý Masajoši Son minulý týden s tím, že jde o širší sázku na přelomové technologie. Ne že by dosud SoftBank do akcií neinvestoval, ale v poslední době se o něm mluvilo zejména v souvislosti s investičním vehiklem Vision Fund. V něm nashromáždil celkem 100 miliard dolarů, které investoval do nadějných technologických startupů, ale nedopadlo to ve všech případech příliš slavně.

Po velkém neúspěchu s WeWorkem, ve kterém je již SoftBank téměř za 20 miliard dolarů, a například trablemi s Uberem, na něhož taktéž vsadil, se nyní Son ve větším zaměřuje také na větší a zavedenější firmy. Vedle již zmíněných nakoupil také akcie Microsoftu (za 183 milionů dolarů), PayPalu (za 111,5 milionu) či Zoomu (za 108,8 milionu).

Ve výčtu nejnovějších investic nejsou jen americké firmy. SoftBank sází také na čínské streamovací obry Bilibili a iQiyi či singapurský Sea. Mimo to by měl držet podíly také v Applu a Facebooku, ale v posledním zveřejněném dokumentu je neuvedl.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym