Svět přišel o Black Panthera. Představitel významného superhrdiny Marvelu Chadwick Boseman podlehl rakovině

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

avengersinfinitywar

Foto: Falcon

Avengers: Infinity War

0Zobrazit komentáře

Do povědomí většiny diváků se Chadwick Boseman dostal teprve před čtyřmi lety, když se objevil ve filmu Captain America: Občanská válka. Jako představitel Black Panthera se ale rychle stal nejen jedním z nejzásadnějších herců pro Disney, ale vstoupil také do dějin americké kinematografie. Stejně dlouho jako Bosemanův vrchol herecké kariéry trval bohužel i jeho boj s rakovinou tlustého střeva, které nyní ve věku 43 let podlehl.

Původem americký umělec Chadwick Boseman svou kariéru začal hned po studiích v Londýně jako divadelní režisér, scenárista i herec. Nedlouho po těchto začátcích strávil deset let života v Los Angeles hlavně v televizi, kde se objevoval především v epizodních rolích. První stabilní práci na seriálu mu v roce 2008 zajistily u nás téměř neznámé Lincoln Heights.

Ještě v roce 2003 byl ale po týdnu natáčení vyhozen z perspektivní role dlouhohrajícího seriálu All My Children poté, co opakovaně kritizoval rasové stereotypy ve scénářích. V centru významnějších filmových projektů se začal objevovat od roku 2013, což ho nakonec přivedlo až ke smlouvě na pět filmů s Marvelem.

Black Panther má relativně daleko k dokonalému filmu, přesto však představuje významný kulturní milník. I když není, jak bývá často mylně uváděno, prvním superhrdinským filmem s Afroameričany v hlavních rolích, jeho vliv je díky statusu velkého blockbusteru a začlenění do univerza Marvelu v dané kategorii dosud největší.

Jako takový dosáhl na více než 1,3 miliardy dolarů v tržbách a sedm nominací na Oscara, z nichž tři (za hudbu, výpravu a kostýmy) proměnil ve zlaté sošky. Film navíc své postavení v kultuře aktivně reflektoval, jelikož ve fikčním příběhu pojednával o černošské historii a jejím vztahu s dřívějším i moderním západním světem.

Pro Disney pak ztráta představitele jedné z jeho hlavních postav představuje vedle lidské i umělecké tragédie ještě další rozměr. První Black Panther se stal 12. nejvýdělečnějším filmem všech dob. Na rok 2022 je naplánované pokračování a král technologického zázraku Wakandy se měl objevit také v dalších filmech. Bez tohoto superhrdiny je třetí fáze marvelovského univerza dost možná těžko proveditelná a je otázka, kdy a za jakých podmínek bude změna herce akceptovatelná.

Black Panther i v osobním životě

Podle toho, co víme o jeho kariéře a životě, Boseman postavu Black Panthera ztvárnil nejen díky hereckému umu a štěstí. Naopak role superhrdiny z fikčního města Wakanda zcela odpovídala jeho osobním hodnotám i cílům. Zatímco v soukromí procházel mnoha operacemi a chemoterapií, na veřejnosti vyhledával filmové projekty s potenciálem pozitivně ovlivnit postavení Afroameričanů v Hollywoodu a západní kultuře obecně.

Jak popisuje magazín Variety, toto snažení dalece přesahovalo roli černošského superhrdiny. V roce 2013 ve filmu 42 exceloval v roli významného afroamerického hráče vrcholového baseballu Jackieho Robinsona. Ten se musel potýkat s extrémním odporem právě kvůli barvě své kůže.

O rok později Boseman hrál ve filmu Get On Up další důležitou historickou figuru, hudebníka Jamese Browna. Magazín Variety přitom oslavuje především hercovu schopnost se uvěřitelně oddat postavám, které přenáší na plátno.

Naposledy jsme Bosemana mohli vidět na Netflixu ve válečném dramatu Bratrstvo pěti od afroamerického aktivistického režiséra Spikea Leeho. Film pojednává o čtyřech černošských amerických veteránech, kteří se vrací do Vietnamu ve snaze najít tělesné pozůstatky svého velitele.

amazon-carnival-row

Přečtěte si takéAmazon v Česku dokončil natáčení nové řady seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem. Utratil zde už přes 3 miliardyAmazon v Česku dokončil natáčení nové řady seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem. Utratil zde už přes 3 miliardy

Ačkoliv většina diváků zná Chadwicka Bosemana hlavně jako komiksového hrdinu se sociokulturním přesahem, pro samotného herce byl Black Panther jen jednou z široké škály silných postav. Sílu jeho ducha navíc podtrhuje zmíněný boj s rakovinou prodělávaný v době jedněch ze svých největších uměleckých úspěchů.

Z hercovy snahy osobní tragédie nemedializovat bychom neměli automaticky vyvozovat morální rozměr takového rozhodnutí. Ze snahy v natolik těžké životní situaci rozšiřovat svůj pozitivní vliv na společnost je ale brát si inspiraci zcela na místě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Chadwick Boseman (@chadwickboseman),

Diskuze (0)

Novinka

Anonym