Slastný rok na Barbadosu. Karibský ráj láká novým vízem na home office pod palmami bez daně z příjmu

Pracovat z Barbadosu může být pro mnoho lidí lákavé

0Zobrazit komentáře

Izolovaný ostrov ležící uprostřed tyrkysových vod Karibiku, který nabízí bezbřehý klid a nově také možnost strávit tu jeden pracovní rok v režimu home office. Barbados potřebuje v těžkých časech přilákat ze zahraničí turisty a s nimi i jejich kapitál, proto jim nabízí možnost strávit na ostrově rok bez danění jejich příjmů.

Barbados je nejvýchodnější perlou Karibiku, jejíž ekonomika z velké části stojí a padá na příjmech z turistického ruchu. Necelých 300 tisíc obyvatel žijících na pouhých 431 kilometrech čtverečních tak není schopno zajistit dostatečný příjem v době výpadku způsobeném celosvětovou pandemií. Barbadoská královská kasa proto potřebuje najít nové způsoby příjmů.

Tamní vláda se proto rozhodla následovat řadu okolních ostrovních států a přistoupila k nezbytným opatřením, jak přilákat cizince a s nimi i jejich finance. Na rozdíl od ostrovů, jako je Svatý Kryštof a Nevis či Grenada, Barbados nenabízí občanství za stovky tisíc dolarů, ale přichází s nabídkou atraktivních ročních víz.

barbados

Foto: David Kirsch/Flickr

Budova parlamentu Barbadosu

Jak uvádí Insider, nová víza míří na všechny, kteří by rádi strávili jeden rok v tropickém ráji a přitom rádi nadále pracovali na dálku. Barbadoská vláda tak v podstatě vyzývá všechny, kteří mají home office, aby sebrali sebe a případně i svou rodinu a odjeli svou práci dělat tam, kde by jim mohlo být trochu lépe. Tedy doslova si užívat práci pod blankytnou oblohou v obklopení smaragdového moře a v doprovodu jemného šustění palmového listí.

Rodný list, poplatek a dostatečný příjem

V tiskovém oznámení o nově nabízených vízech nechybí ujištění od Sunila Chatraniho, předsedy společnosti Barbados Tourism Maketing, že země disponuje nejrychlejším internetovým připojením a mobilními službami v celém Karibiku, stejně jako řadou míst, odkud lze pracovat. Zároveň jsou zájemci ujišťováni, že Barbados nabízí kvalitní zdravotní péči a vzdělávání. Výhodou je také fakt, že oficiální jazykem ostrova je angličtina, takže domluvit se by zde neměl být žádný problém.

Pro získání víza je nutné nahrát pasovou fotografii, pas a rodný list sebe a všech rodinných příslušníků starších osmnácti let, kteří s dotyčným na ostrov odcestují. Pro schválení žádosti je samozřejmě zapotřebí složit patřičnou finanční částku. V případě jednotlivce činí poplatek 2 tisíce dolarů, tedy necelých 45 tisíc korun, za celou rodinu jsou požadovány 3 tisíce dolarů, zhruba 67 tisíc korun. Pak už jen stačí počkat jeden týden na vyjádření a v případě pozitivní odezvy nic nebrání odcestování, jelikož spoje na Barbados již byly obnoveny.

barbados3

Foto: bez_uk/Flickr

Podnebí na Barbadosu je ideální. Hurikány se ostrovu většinou vyhýbají a přeháňky bývají velice krátké

Z držitelů víza se po dobu jednoho roku stanou rezidenti ostrova zproštění nutnosti odvádět daň z příjmu do barbadoské státní kasy. Jak ovšem informovalo BBC, je tu ještě několik poměrně důležitých podmínek, které je nutné splnit. Mezi ně patří například zřízení místního zdravotního pojištění, ale hlavně nutnost ročních výdělků ve výši minimálně 50 tisíc dolarů, tedy asi 1,1 milionu korun. To může být pro řadu nomádů snících o ničím nerušeném roce stráveném na Barbadosu značná komplikace.

Čeští turisté však mohou zvolit alternativu. Stejně jako pro ostatní občany Evropské Unie, i pro nás platí možnost bezvízového pobytu na Barbadosu po dobu tří měsíců. Díky tomu je možné alespoň nakrátko okusit život v tomto tropickém ráji, který nabízí ideální podnebí s teplotami okolo 27 stupňů. Je však nutné počítat s vyššími životními náklady, dražším ubytováním a vyšší cenou potravin i služeb.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym