Jak by římští císaři vypadali dnes. Kanadský designér spojil strojové učení se sochami a vytvořil realistické portréty

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Kanadský designér vytvořil fotorealistické portréty římských císařů

0Zobrazit komentáře

Císaři Římské říše jsou dodnes jedny z nejpozoruhodnějších postav historie, přesto byla jejich podoba dlouhá staletí čitelná pouze z dobových soch. K lepšímu porozumění toho, jak vládci tehdy vypadali, ale nyní pomáhá technologie. Augustus, Nero nebo Titus tak ožívají přímo před očima.

Zasloužil se o to kanadský designér Daniel Voshart, který spojil dobové sochy, umělou inteligenci a vlastní cit pro umění, aby vytvořil fotorealistické portréty hned čtyřiapadesáti římských císařů.

Autor použil na císaře z doby takzvaného principátu (27 př. n. l. – 285 n.l.) celkem osm set fotografií dobových soch. Technologickou stránku zajistil nástroj zvaný Artbreeder, který za pomocí strojového učení kombinuje několik kusů umění do jednoho a vytváří zcela nové kusy.

Takto mohl vypadat podle Vosharta císař Nero

„Mým cílem nebylo císaře romantizovat nebo je modelovat tak, aby vypadali heroicky,“ napsal Voshart ve svém příspěvku na Medium. „Ve výběru soch jsem proto vždy preferoval ty, které byly vytvořeny za života daného vládce,“ dodává s tím, že stejně tak preferoval i sochy, kde vypadali císaři realističtěji, čili ošklivěji.

Voshart to nazývá teorií domácích mazlíčků – jinými slovy tvrdí, že autoři soch se spíše snažili zahladit nedokonalosti vládců. Zohlednil tedy i tento fakt a snažil se z různých historických dokumentů a mincí ověřovat atributy jako účes, barvu očí nebo barvu pleti. Všichni vládci jsou také zobrazeni v podobě, která se měla podobat té, jakou zhruba měli ve věku své smrti.

Pro vládce, kteří neměli vlastní sochy nebo busty z důvodu krátké vlády, vytvořil autor vlastní kompozity. Výsledkem jsou ale i tak fotorealistické portréty, které dost možná odpovídají dobové realitě.

Na celém projektu Voshart pracoval i se skupinou historiků, kteří podle The Verge ocenili hloubku a realističnost výsledných portrétů. Jedním ze sporných bodů zůstává například barva kůže. U některých vládců se například předpokládá, že měli předky z řad Barbarů, což by znamenalo tmavší pleť.

Podoba Marca Aurelia

Pro příznivce historie uspořádal Voshart všech čtyřiapadesát portrétů chronologicky do jednoho plakátu, který si lze v přepočtu za zhruba 1 200 korun zakoupit zde.

V základním principu není technologie nová – případů, kdy umělá inteligence, respektive strojové učení, zpřesňuje obrazy historických figur, je hned několik. V poslední době na podobném principu vytvořil nizozemský umělec Bas Uterwijk portréty například Vicenta Van Gogha nebo Napoleona Bonaparte.

Císař Hadrian v novodobém kompozitu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym