Rekordní let i největší investice v historii. SpaceX Elona Muska nabírá téměř 2 miliardy dolarů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX

0Zobrazit komentáře

Těžko bychom hledali v současných vesmírných závodech atraktivnějšího hráče, než je soukromá společnost SpaceX. Dokazuje to nejen pravidelné posouvání limitů při letech na oběžnou dráhu, ale i zájem investorů, který, zdá se, se s postupem času stále zvyšuje.

Vesmírná společnost Elona Muska nyní dle dokumentů zaslaných americké Komisi pro kontrolu cenných papírů (SEC) uzavřela další investiční kolo (s pořadovým písmenem N), v němž nabrala 1,9 miliardy dolarů, v přepočtu přes 41 miliardy korun. Jako první o tom informovala agentura Reuters. Jedná se o dosud největší investiční kolo a celkově už SpaceX nabralo 3,5 miliardy dolarů.

Současná valuace vesmírného startupu je tak podle Bloombergu odhadována na 46 miliard dolarů (zhruba 1 bilion korun), což z něj vedle čínského koncernu ByteDance a rovněž čínského dopravního startupu Didi Chuxing dělá jednu z nejhodnotnějších privátně vlastněných firem světa. Ve Spojených státech nyní SpaceX přeskočilo dosud nejhodnotnější startup Stripe, který nedávno vstoupil i do Česka.

Raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu další dávku satelitů Starlink

Jelikož informace o novém investičním kole vychází ze zmíněných dokumentů pro SEC, nejsou prozatím známé nad rámec částky další detaily. Samotné SpaceX zatím investici nepotvrdilo a jisté tak není ani to, jaké fondy tentokrát do Muskovy firmy investovaly. Podle Bloombergu se zapojilo 75 investorů a další desítky milionů dolarů ještě mají v rámci aktuálně nabízeného balíku přitéct.

SpaceX nicméně pracovalo na novém investičním kole už několik měsíců a z důvodu velkého zájmů investorů nakonec mělo navýšit velikost celé investice. Původně totiž byla podle CNBC v plánu zhruba poloviční částka, okolo jedné miliardy dolarů.

Vesmírné zázraky každý den

Vzhledem k tomu, co SpaceX dokázalo v posledních měsících, není veliký zájem investorů překvapením. Muskův tým totiž dělá zázraky téměř na denní bázi a posouvá své snahy mílovými kroky na všech frontách.

V úterý například již bez větší mediální pozornosti pokořilo SpaceX další milník, když jeden z boosterů rakety Falcon 9 letěl na orbit už pošesté a také se pošesté úspěšně vrátil na Zemi. Po mnoha úspěšných pokusech již považujeme takřka za samozřejmé, že pak booster bez potíží přistál na relativně malé přistávací ploše na mořské hladině. Jde přitom pokaždé o náročný, byť automaticky ovládaný manévr.

Při úterní misi ostatně Falcon 9 vynesl na oběžnou dráhu mimo komerčního nákladu i další balík vlastních internetových satelitů Starlink. Zhruba ve výšce 550 kilometrů nad hlavami jich tak létá už 655. Jen pro letošní rok je v plánu podle Teslarati nejméně pět až osm dalších podobných letů, celkem prý SpaceX ročně dokáže vyrobit až 1 500 Starlinků a chce tak už brzy rozjet jejich komerční ostrý provoz.

Tento týden se již nicméně k internetu díky satelitům Starlink připojili první testovací zákazníci. V Los Angeles při úvodním měřením hlásili maximální rychlost stahování 60 Mbps a odesílání až 18 Mbps. Naměřené hodnoty pingu se pohybovaly od 31 do 94 milisekund, přičemž SpaceX slibuje, že se dostane na 25 až 35 milisekund a s rychlostí stahování až na 1 Gbps. V plánu tedy je, že se bude kvalita připojení postupně dál zvyšovat.

bob-doug

Foto: SpaceX/Ashish Sharma

Astronauti Robert Behnken a Doug Hurley se úspěšně vrátili na Zemi

V plném proudu je i program NASA Commerical Crew, jehož je SpaceX zatím jediným účastníkem. Už v květnu s jeho lodí Crew Dragon za velké pozornosti vyletěla na oběžnou dráhu první lidská posádka ve složení Dough Hurley a Bob Behnken. Na začátku srpna SpaceX dostalo posádku i bezpečně zpět na Zemi, další let rovnou se čtyřčlennou posádkou je přitom v plánu už na konec října.

Tím navíc SpaceX zdaleka nekončí. V texaské vesnici Boca Chica mezitím probíhá neméně významná větev současných aktivit SpaceX. Právě zde totiž na novém kosmodromu inženýři testují obří loď Starship a její motory Raptor, které by v příštích letech měly donést SpaceX až k Marsu. Naposledy se jednomu z prototypů Starship podařilo vyletět zhruba do 150metrové výšky a úspěšně přistát a již brzy mají následovat další testovací zážehy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym