Psychedelický mejdan, akorát doma. Ve virtuálním klubu Quarantäne okusíte atmosféru slavných berlínských klubů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

disco-1

Foto: Antoine Julien/Unsplash

Divoký berlínský noční život dnes prakticky neexistuje

0Zobrazit komentáře

Berghain je čtyřpatrová, šedá, kvádrovitá, na první pohled nepříliš zajímavá budova ve východní části Berlína. Je to také jeden z nejuznávanějších nočních klubů zaměřených na elektronickou hudbu na světě a Mekkou věhlasného německého techna. Naneštěstí je od března – stejně jako většina ostatních berlínských klubů – zavřený, několik promotérů se ale rozhodlo přijít s alternativou, respektive virtuálním klubem.

Berghain se znovu otevřel na konci července, ale pouze jako galerie pro zvukovou instalaci. Ta se nyní rozšiřuje na více různých typů umění, přičemž jsou dveře snad poprvé v historii klubu otevřeny každému návštěvníkovi. V době před pandemií, kdy zde pravidelně probíhaly několikadenní hudební akce, totiž u vchodu stojí vyhazovači s velmi specifickými (a nepříliš čitelnými) kritérii pro to, kdo může dovnitř. Když je otevřeno, před dveřmi je téměř konstantní řada dlouhá desítky metrů.

Podobný zájem násobený přístupností panoval také při pokusu o přenesení nočního života online, takže dosud tři proběhnuvší akce celkem přivítaly kolem 700 tisíc návštěvníků. Nádech exkluzivity, typický pro jinak velmi tolerantní berlínské kluby, se přitom objevil i jako součást konceptu virtuálního prostoru Club Quarantäne. Jen za první noc se dovnitř nedostalo 40 tisíc zájemců.

club-quarantane-2

Foto: Club Quarantäne

Součástí virtuálního klubu je i 360stupňový taneční parket

Každý musel odpovědět na několik otázek ověřujících jejich autentičnost jako člena místní scény. Návštěvníci musí například říct, jestli znají jména hrajících DJů, nebo přiznat, zda jsou jejich fanoušky. Podobně jako u slavného vyhazovače Svena Marquardta z Berghainu ovšem není vůbec jasné, jak zní správná odpověď.

„Je to náhodný výběr. Trochu si tím děláme legraci ze sekuriťáků a pořadatelů akcí v nočních klubech. Někdy se opravdu zdá, že výběr těch, kteří se dovnitř dostanou a kteří ne, je náhodný,“ řekl pro Business Insider jeden z promotérů stojících za vytvořením Club Quarantäne, Carlo Luis Ruben Schenk. Oproti fungování skutečných podniků je tu ale jeden zásadní rozdíl – stačí stránku obnovit a pokusit se dovnitř dostat znovu.

Ostatní aspekty se jako výrazně odlišné jevit vůbec nemusí, Club Quarantäne totiž chce být mnohem více než nouzová náhrada živých koncertů. Jejich důležitými součástmi jsou kromě atmosféry vycházející z fyzické přítomnosti také masivní zvukové systémy nebo propracovaná světelná show.

DJ set přes internet naproti tomu má typicky formu člověka stojícího ve vyprázdněném pokoji, otáčejícího regulátory mixážního pultu. Pokud bychom si prostě pustili nahrávku na SoundCloudu, o mnoho bychom nepřišli.

Virtuální rave, jak se sluší a patří

Nový projekt, zastřešený prestižním magazínem o undergroundové elektronické hudbě Resident Advisor, představuje mnohem sugestivnější zkušenost. Virtuální prostor, přístupný bezplatně z jakéhokoliv desktopového webového prohlížeče i na YouTube, nabízí hlavně 360stupňový taneční parket. Ten se neustále mění pomocí složitých vizualizací připomínajících třeba psychedelický střet s mimozemskými návštěvníky nebo válku laserů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený CLUB QUARANTAENE (@clubquarantaene),

„Můžete poslouchat hudbu, připojit se na Zoom večírek, povídat si s lidmi, sledovat vizualizace nebo ovlivňovat jejich vývoj,“ říká Schenk, který na projektu pracuje s několika promotéry, kreativci a vývojáři z celé Evropy. Jedním ze způsobů interakce je prosté tlačítko, jehož zmáčknutí mění vzhled tanečního parketu.

Do budoucna se pak plánuje zavedení mikrotransakcí, kdy půjde například koupit virtuální strom a zaplnit jimi vyznačený prostor. Při všem je důležitý komunitní aspekt, takže čím více lidí se zapojí, tím více budou změny vidět.

kinonetflix2

Přečtěte si takéZnělka Netflixu málem obsahovala mečení kozy. Rozšířenou verzi pro kina vytvořil sám Hans ZimmerZnělka Netflixu málem obsahovala mečení kozy. Rozšířenou verzi pro kina vytvořil sám Hans Zimmer

Ve jménu zdůraznění společenských vazeb je v Club Quarantäne dokonce čekání na toaletu, ve skutečném světě je totiž příležitostí popovídat si. Lidé si zde mohou vybrat vlastní barevný avatar, psát si s ostatními nebo vyměňovat odkazy na Zoom večírky.

V menších „prostorech“ nikdo nemusí pouze přihlížet a cítit se, jako by stál mimo zajímavé dění. Internetového přenesení se pak dočkal také bar, kde lze přispět libovolnou částku – na charitu z těchto příspěvků putovalo už 14 tisíc eur.

club-quarantane-1

Otázka před vstupem do virtuálního klubu: Víš, kdo dnes hraje?

Stejně důležitá jako vizualizace a podporování virtuálních interakcí lidí po celém světě je ale v klubu samotná hudba. Kvalitní atmosférické sety plné techna zde hrají stejní umělci jako normálně. Jelikož si pořadatelé musí poradit bez velkých zvukových aparatur, nabízejí alespoň stream ve vysoké kvalitě, ocenitelný i přes drahé reproduktory a velké subwoofery.

V Clubu Quarantäne prozatím od března proběhly jen tři večírky dosahující pár desítek hodin, pořadatelé ale rozhodně neplánují přestat spolu s ukončením karantény. Zatímco příchod nových formátů hudebních akcí pro mainstream koriguje například Travis Scott, který ve Fortnite předvedl velkou show, příznivci undergroundu se mohou těšit na další berlínské noci z vlastního pokoje. Tvůrci virtuálního klubu ho přitom chtějí otevřít také dalším žánrům a lidem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Resident Advisor (@resident_advisor),

Diskuze (0)

Novinka

Anonym