Prusa Research mezi nejrychleji rostoucími firmami, Microsoft chce TikTok a rekordní zisk tech firem. Přečtěte si zprávy týdne

prusacz
0Zobrazit komentáře

Uplynulý týden by se dal označit jako výsledkový. Množství největších technologických firem oznámilo finanční výsledky za uplynulý kvartál a i přes problémy v celém světě jsme mohli sledovat, že se jim často daří líp než kdy dřív. Své by o tom mohl říct Amazon nebo Facebook – obě firmy totiž zdvojnásobily svůj zisk oproti stejnému období loni a pozadu nebyl ani Apple, který měl rekordní kvartál díky růstu prodejů všech jeho zařízení.

Podívat se můžete i na novou pobočku netradičního knihkupectví Book Therapy, několik českých startupů, které nabraly investici, nečekaný přestup Davida Pavlíka do jednoho z nejúspěšnějších startupů z českých rukou a číst můžete také o zpovědi šéfů technologických firem před americkým Kongresem, novém Zaklínači nebo nejrychleji rostoucích firmách z Česka, jenž bodovaly v žebříčku sledující region Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Facebook i Amazon zdvojnásobili zisk a Apple hlásí rekord: Poslední kvartál byl pro množství firem navzdory koronaviru jeden z nejsilnějších v historii. Skvělá čísla hlásí Facebook, Amazon nebo Apple. Zatímco prvním dvěma firmám se podařilo zdvojnásobit zisk oproti stejnému období před rokem, Apple se díky silným prodejům vyšplhal na nejlepší čtvrtletní výsledky v historii.

? Historická dohoda na poli filmů: Filmová studia a kina s poklesem zájmu i příjmů vymýšlí nové způsoby, jak nalákat diváky. Obrovská síť multikin AMC se tak dohodla se studiem Universal vůbec poprvé na tom, že filmy z jejich produkce budou k dispozici online už 17 dní po promítání v kinech. A vypadá to, že by podobné rozhodnutí mohla následovat i další studia.

Do kanceláře zatím nemusíte, hlásí Google: Kvůli pandemické situaci nejen na území Spojených států se Google rozhodl, že nechá většinu svých zaměstnanců pracovat z domova až do léta příštího roku. Rozhodnutí navíc neplatí pouze pro USA, ale i pro všechny mimoamerické pobočky.

Microsoft zvažuje nákup TikToku: Jedna z nejrychleji rostoucích sociálních sítí se možná blíží prodeji kvůli možnému zákazu na americké půdě. O TikTok projevil podle nejnovějších informací zájem Microsoft, který by za službu s více než 800 miliony uživateli nebo její část mohl zaplatit až 30 miliard dolarů. Jenže mezitím se Donald Trump nechal slyšet, že chce TikTok v USA zakázat už během víkendu, a tak se celé vyjednávání dočasně zapauzovalo. Všichni teď čekají, co americký prezident udělá.

?‍? Už ne Bezosová, ale Scottová: Bývalá manželka šéfa Amazonu Jeffa Bezose si po ostře sledovaném rozvodu změnila jméno zpět na Scottová, prozradila, že letos už darovala neziskovým organizacím přes 1,7 miliardy dolarů, a hodlá v tom pokračovat i nadále. Díky růstu hodnoty akcií Amazonu je navíc na druhé příčce mezi nejbohatšími ženami světa.

?? Desítky milionů korun do českých startupů: Tento týden se dařilo i na českém poli. Velké investice ohlásil pražský startup signageOS, když získal 45 milionů od Reflex Capital, a také cestovatelský projekt Worldee, do něhož vložili 10 milionů Josef a Ondřej Průšovi, kteří stojí za firmou Prusa Research.

***

Mají jedno z nejhezčích knihkupectví světa a teď s ním míří na Moravu. České Book Therapy otevírá pobočku v Brně

petra-a-jiri-min

Foto: FDU

Petra Caudr s manželem Jiřím jsou zakladatelé Book Therapy

Minimalistický interiér, pečlivý výběr knih a jedinečná atmosféra. Vyhlášené knihkupectví Book Therapy láká čtenářské fajnšmekry do Brna, kde otevírá svou druhou pobočku.

***

Růst o 4 500 %. Čeští Prusa Research a Blindspot patří k nejrychleji rostoucím firmám Evropy, Blízkého východu a Afriky

Josef Prusa_Prusa Research_005

Foto: Prusa Research

Josef Průša, zakladatel a CEO Prusa Research

Růst o 4 500 % v podání českých firem Prusa Research a Blindspot znamená, že patří k nejrychleji rostoucím firmám nejen u nás, ale dokonce v rámci celé Evropy, Blízkého východu a Afriky.

***

Ve světě čísel. Karin Fuentesová chce digitalizovat účetnictví a nepřepočítala se, investoři již klepou na dveře

karin-fuentes

Foto: Digitoo

Karin Fuentesová, zakladatelka startupu Digitoo

Od faktur si na chvíli odskočila do kavárny, ale teď je Karin Fuentesová opět naplno ve světě čísel a navíc šéfuje vlastnímu startupu. S Digitoo chce celé účetnictví digitalizovat a zájem o to mají i investoři.

***

Tenet je zpátky ve hře. Epické sci-fi Christophera Nolana do českých kin dorazí za měsíc, dříve než do USA

tenet-2

Foto: Vertical Ent.

Prvním blockbusterem v kinech bude zřejmě 28. srpna Tenet od Christophera Nolana

Premiéra očekávaného epického sci-fi Christophera Nolana se blíží. Podle nového plánu se Teneta v českých kinech dočkáme již za měsíc.

***

David Pavlík nečekaně posiluje ShipMonk. Americký startup Jana Bednáře letos utrží přes tři miliardy korun

pavlik-bednar

Foto: ShipMonk / CzechCrunch

David Pavlík (vlevo) posílí vedení amerického ShipMonku, za kterým stojí Jan Bednář

Původně chtěl David Pavlík po odchodu z Kiwi.com odpočívat, jenže pak mu hodil laso Jan Bednář. Jeho startup ShipMonk patří mezi nejrychleji rostoucí firmy v USA a Pavlík do něj nastupuje jako technologický šéf.

***

Facebook koupil Instagram, protože se ho bál. Jak se šéfové technologických obrů zpovídali z monopolních praktik

Cook, Zuckerberg, Bezos a Pichai. Čtyři šéfové byli vyslýcháni kongresem o monopolech

Šéfové Applu, Googlu, Amazonu a Facebooku byli na koberečku v americkém Kongresu. Jak to dopadlo? Například se potvrdilo, že Facebook kupoval konkurenční Instagram, protože se jednoduše bál, že by ho mohl ohrozit.

***

UGO v centru Prahy otevírá svou největší Salaterii. S Kofolou začne čepovat pramenitou vodu z nerezových sudů

samaras

Foto: Kofola

Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola

Kofola pokračuje ve svých ekologických iniciativách, mezi které patří i snižování spotřeby plastových lahví. Pramenitou vodu Rajec tak začne nově čepovat ze sudů jako pivo, a to i v nové vlajkové prodejně UGO v centru Prahy.

***

Konec vyhřívaných zahrádek v restauracích. Francie v zájmu ochrany klimatu zakazuje ohřívače vzduchu

paris-restaurant

Francouzské zahrádky v restauracích a kavárnách už nebudou moci být vyhřívané

Ve Francii se snaží snižovat svou uhlíkovou stopu, kde mohou, a tak už se lidé neohřejí, když si budou chtít v chladnějších večerech vychutnat sklenu vína na zahrádce. Ohřívače vzduchu z nich totiž budou muset zmizet.

***

Fandění v roce 2020. Na zápasy NBA dorazí diváci přes Microsoft Teams, basketbal si užijí jako z první řady

nba-microsoft-teams-1x

Foto: Microsoft

NBA začne s virtuálními fanoušky přes Microsoft Teams

Sportovní soutěže se opět začínají rozbíhat i v zámoří, ale prozatím bez diváků. NBA proto k palubovkám dostane fanoušky alespoň virtuálně přes Microsoft Teams.

***

Odkud se vzal Zaklínač? Po obrovském úspěchu Netflix láká na minisérii odehrávající se 1 200 let před érou Geralta z Rivie

the-witcher-netflix

Foto: Netflix

První řada seriálu Zaklínač byla nejúspěšnější v historii streamovací služby

Netflix s první sérií Zaklínače pokořil rekordy a teď se o to pokusí podruhé. Chystá minisérii, která se zaměří na magický svět před příchodem Geralta z Rivie.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym