Přes Cambridge a velkou americkou banku až k vlastnímu startupu. Eva Hlavsová si do puntíku plní své sny

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

eva-hlavsova3Story

Foto: Fondee

Eva Hlavsová, spoluzakladatelka startupu Fondee

0Zobrazit komentáře

Když jste viceprezidentka v jedné z největších světových bank, působíte ve finančním centru uprostřed multikulturního Londýna a pod rukama vám prochází miliardové obchody, vyděláte si velmi slušné peníze. Pro Evu Hlavsovou ale byla štace v americké bance Morgan Stanley vždy jen cestou k vlastnímu byznysu. A tento plán teď beze zbytku plní.

Se svým tehdejším přítelem a dnes již manželem Janem Hlavsou se na životním plánu shodli, už když se potkali na vysoké škole. „Brali jsme to tak, že dokud se budeme učit nové věci a rozšiřovat si obzory, tak v Londýně zůstaneme. Ale až to přestane platit, pustíme se od něčeho vlastního,“ popisuje Eva Hlavsová svou kariérní cestu, kterou by ji mohli leckteří závidět.

Stejně jako by někteří nemuseli pochopit, proč se prestižní místo na pozici viceprezidentky risku v Morgan Stanley rozhodla vyměnit za nejistou budoucnost s vlastním startupem, kde minimálně v začátcích nevíte, zda vám na účtě každý měsíc přistane vůbec nějaká výplata. Jenže pro Evu to bylo od začátku přesně to, co chtěla dělat – mít vlastní byznys a svobodně rozhodovat o své budoucnosti.

„Práce pro velké korporace je skvělá, hodně se naučíte, ale nikdy nás nemotivovalo dostat se na ty úplně nejvyšší pozice. Brali jsme to zejména jako nasávání zkušeností, které pak můžeme dál využít,“ popisuje čtyřiatřicetiletá Hlavsová svůj dobře promyšlený plán, když spolu hovoříme v jedné z vil na pražských Vinohradech, odkud nyní se svým fintechovým startupem nazvaným Fondee operuje.

evahlavsova

Foto: Fondee

Eva Hlavsová, spoluzakladatelka startupu Fondee

Trochu paradoxní je, že je to pro Evu i jejího manžela Jana de facto první práce v Česku. Při magisterských studiích ekonomie na Univerzitě Karlově působila Hlavsová rok na ministerstvu financí, ale pak se vydala za vzděláním do zahraničí, kde nakonec strávila sedm let. Nejprve na slavné univerzitě v Cambridge do svého CV přidala druhý magisterský titul z ekonomie a chvíli na to už nastupovala do velké banky.

Nebylo to ale celé samozřejmě tak jednoduché a přímočaré. „Do zahraničí jsem vyjela, abych se tam něco naučila a ideálně si našla práci. Jaká by měla být, jsem si vytříbila až na Cambridge, kde mají fantastické kariérní centrum, které vám pomůže najít specializaci. Tam jsem zjistila, že je mi nejbližší risk management. Přihlásila jsem se na několik pozic a vyšlo to v Morgan Stanley,“ usmívá se.

„Pracovali jsme na největších dealech, o kterých jsme četli v novinách.“

Obří americká banka, která sídlí v srdci londýnského finančního centra, byla pro další rozvoj cílevědomé rodačky ze středočeských Radějovic trefou do černého. Přestože šlo o velký korporát, který jen v Londýně zaměstnává přes pět tisíc lidí, jednotlivé týmy měly proti jiným bankám volnější struktury, a tak se Hlavsová dostala hned od začátku k velmi zajímavým projektům.

„Pracovali jsme na největších dealech, o kterých jsme četli v novinách,“ popisuje Hlavsová, která začínala na juniorní pozici, ale rychle rostla. Dvě povýšení ji nakonec vynesly až na pozici viceprezidentky kreditního risku, která se v hierarchii managementu banky nachází zhruba uprostřed. V tu chvíli měla pod sebou tým lidí a dostávala se k těm skutečně největším obchodům.

„Byla to role, ve které jste zodpovědní úplně za všechno. Musíte znát všechny detaily obchodu, vyjednávat s různými stranami a vše pak jednoduše a srozumitelně prezentovat vyššímu managementu, který to musí schválit. Je to velký tlak ze všech stran,“ říká Eva Hlavsová, pro kterou bylo šest let v Morgan Stanley přesně tou průpravou pro vlastní podnikání, jaké si na vysoké škole naplánovala.

Svět velkých peněz

V Londýně působil také její manžel, který se v té době podílel na správě a investicích půl miliardy dolarů v private equity fondu Greenstone Resources. Dnes rovněž čtyřiatřicetiletý Jan Hlavsa studoval prestižní London School of Economics a před štací v Greenstone několik let spolupracoval v mezinárodní korporaci Rio Tinto, kde se podílel na globálních miliardových transakcích. O světě velkých peněz tak oba věděli hodně.

To se psal rok 2017 a Hlavsovi začínali tušit, že již nastává ten moment, kdy se mohou osamostatnit. Jednak si v Londýně vydělali, aby nemuseli hned při rozjezdu vlastní firmy řešit externí financování, a především se jim narodila první dcera. „Chtěli jsme ji vychovávat v Česku, kde máme i zbytek rodiny, a tak jsme se v Londýně sbalili a vrátili domů,“ vzpomíná Hlavsová s tím, že nic vymyšleného v té době ještě neměli.

manzele-hlavsovi-min

Foto: Fondee

Eva a Jan Hlavsovi opustili vysoké pozice v Londýně a budují vlastní fintech

Nakonec po pár měsících přemítání založili koncem roku 2017 firmu a pojmenovali ji Fondee. Logicky si pro svůj startup vybrali finanční sektor, který dobře znali, a chtěli využít znalostí, jichž byli z Londýna plní. „Ze západních trhů jsme znali různé investiční aplikace a v Česku nic takového nebylo, tak jsme si řekli, že to změníme,“ popisuje zrod Fondee.

V Londýně a na dalších západních trzích lidé investovali přes webové či mobilní služby běžně. Do akcií, dluhopisů a dalších aktiv. Češi ale mají k investování velmi konzervativní přístup, obvykle problematice ani příliš nerozumí, a když už chtějí začít investovat, mohou si vybírat zejména z často ne příliš atraktivních finančních produktů tradičních bank či poradců.

„Chtěli jsme na trh přinést svěží vítr, nabídnout službu, která je jednoduchá, srozumitelná a naprosto ve všem transparentní. Měli jsme pocit, že přístup Čechů k investování je velmi rezervovaný, a tak jsme na trhu viděli velký potenciál,“ říká spoluzakladatelka startupu, ve kterém si s manželem rozdělili podíly i role takzvaně fifty fifty.

A co že tedy vlastně rezervovaným Čechům nabízejí? Fondee přináší produkt, který by měl být podle jeho tvůrců stavebním kamenem každého investičního portfolia. Zatímco na jedné straně totiž lidé často velmi konzervativním způsobem investují třeba do stavebního spoření, na druhé posílají peníze do vysoce rizikových kryptoměn či jednotlivých akcií. A mezitím viděli Hlavsovi prázdno.

Rychleji a za méně peněz úplně nevyšlo

„Snažíme se lidem vysvětlit, že když budou investovat do diverzifikovaného portfolia, nemusí se obávat vývoje jednotlivých akcií, dluhopisů nebo celých trhů, protože jejich peníze rozešleme napříč celým spektrem. A zároveň získají lepší výnos, než když budou mít peníze uložené někde ve stavebním spoření,“ popisuje hlavní myšlenku za Fondee Eva Hlavsová.

Jelikož má být Fondee maximálně jednoduchým investičním nástrojem, skutečně si stačí jen založit účet, což je vzhledem k regulatorním povinnostem sice o něco komplikovanější, ale pak už jen pošlete své peníze a – když vše běží podle plánu – vyděláváte. Historická výnosnost portfolií se pohybuje mezi třemi až osmi procenty ročně.

Fondee za vás rozešle prostředky do maximálně diverzifikovaného portfolia složeného z různých akciových či dluhopisových veřejně obchodovaných fondů (ETF). Zákazník si jen zvolí výši rizika, s jakou mají být jeho peníze zainvestovány. Čím vyšší riziko si vybere, tím větší část peněz se pošle do rizikovějších akciových titulů – a tím pádem je potenciálně „na konci“ větší výnos.

evahlavsova2

Foto: Fondee

Eva Hlavsová, spoluzakladatelka startupu Fondee

„Jakmile si k nám zašlete peníze, už de facto nemusíte nic dělat. Vyberete si investiční profil a peníze se automaticky zainvestují,“ potvrzuje Hlavsová. Minimální částka na Fondee je tisíc korun, ale pro dosažení diverzifikovaného, doporučuje zakladatelka začít minimálně s 10 tisíci a v ideálním případě pak pravidelně přidávat další peníze. Právě to prý bývá nejlepší investiční strategie.

Celou investiční platformu Fondee vyvíjelo ve velmi malém týmu zhruba dva roky. Před rokem ji začalo testovat a letos v lednu ji spustilo na ostro. „Dosud jsme z vlastních zdrojů investovali 10 milionů korun. Původně jsme si mysleli, že bude potřeba méně peněz a vývoj bude rychlejší, ale jak už to tak bývá, úplně to nevyšlo,“ směje se.

Přes Fondee aktuálně investuje kolem 600 klientů a mladý startup hlásí, že během pár let se plánuje dostat na miliardu korun v objemu spravovaných peněz. Právě tam mají Hlavsovi spočítáno, že se začnou přetáčet do černých čísel. Jejich byznys plán je aktuálně založen výhradně na poplatcích za správu portfolia, přičemž klient celkově platí 1,05 % ročně. Z toho jde 0,9 % Fondee a 0,15 % jednotlivým ETF.

sampi_jankto4

Přečtěte si takéTady bydlí a trénují vycházející hvězdy esportu. Tým Sampi fotbalisty Jakuba Jankta ukázal herní dům za 30 milionůTady bydlí a trénují vycházející hvězdy esportu. Tým Sampi fotbalisty Jakuba Jankta ukázal herní dům za 30 milionů

Cesta to nebude jednoduchá, i na českém trhu navíc Fondee přibyla konkurence, například v podobě investičních aplikací Portu nebo Indigo, ale manželé Hlavsovi se nebojí. Aktuálně staví i na tom, že jsou naprosto nezávislí. „Nemáme za sebou nikoho, kdo by mohl chtít přes Fondee protlačovat své zájmy,“ říká Hlavsová, ale vzápětí přiznává, že není vyloučeno, že firma na palubu výhledově nějaké investory přibere.

Aby se Fondee dostalo alespoň na miliardu korun ve správě, potřebuje pořádně šlápnout do marketingu a na to budou potřeba peníze. S několika investory již jedná a budoucí vývoj je nadále otevřený. Jedno je ale jisté – Eva Hlavsová se mimo jiné stará o to, aby ve firmě start příliš nenapálili a nepřepískli to.

„Zatímco Honza je ten s velkou vizí, já se snažím, abychom plány kvalitně exekuovali a dostali se na rozumná čísla. V Morgan Stanley jsem viděla spoustu super firem, které to přehnaly a skončily, což byla obrovská škoda. Z takových scénářů se chceme poučit,“ hlásí Hlavsová. Nejbližší plán je, nabrat do konce roku několik stovek nových klientů a dostat se na tisícovku. Pak bude cesta k miliardě spravovaných korun a dál pokračovat.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym