Nový čtvrtý nejbohatší muž světa. Mukeš Ambani narušil euroamerickou hegemonii a dokazuje potenciál indického trhu

ambani

Foto: Jio

Indický podnikatel Mukeš Ambani a majitel společnosti Reliance Industries

0Zobrazit komentáře

Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Bernard Arnault či Warren Buffett, to jsou notoricky známá jména a stálice zaujímající první příčky v žebříčku nejbohatších osobností světa. Nyní se mezi ně vloudilo zcela nové jméno, které narušilo hegemonii amerických a evropských vládců tohoto žebříčku. Ind Mukeš Ambani je pro mnohé velkou neznámou, podobně jako jeho společnost Reliance Industries.

Žebříček nejbohatších lidí na světě, který sestavuje a denně aktualizuje agentura Bloomberg, je již delší dobu hřištěm vyhrazeným pro americké podnikatele, kteří si mezi sebe čas od času pustí někoho z Evropy. Podnikatelské umění starého kontinentu v žebříčku nejlépe reprezentuje Bernard Arnault. Coby předseda představenstva koncernu LVMH, do kterého spadají značky jako Louis Vuiton, Fendi, Möet & Chandon, drží ve svých rukách jmění ve výši 80,2 miliardy dolarů.

Až donedávna to jednasedmdesátiletému Francouzi stačilo na čtvrté místo v žebříčku, ovšem nyní musel uvolnit místo muži, který nepochází ani ze Spojených států, ani z Evropy, ale hájí barvy Indie. Ještě na počátku tohoto roku byl třiašedesátiletý Mukeš Ambani relativně hluboko v pelotonu nejbohatších osobností světa. S příchodem pandemie ovšem přišlo oslabení protivníků, kteří stáli před ním. Například právě Arnault přišel ve svém jmění o více než 25 miliard dolarů, protože lidé teď nechtějí za luxusní zboží tolik utrácet.

Mukeš Ambani se svou chotí Nitou, zpěvačkou Katy Perry a princem Charlesem

Ambanimu se navíc podařilo získat významné investice od společností, jako je Facebook či Google, a to v závratné výši 22 miliard dolarů, díky čemuž se jeho bohatství rozrostlo na současných 80,6 miliardy dolarů, tedy přibližně 1,8 bilionu korun, jak píše Bloomberg. Díky takovému jmění se Ambanimu podařilo velice rychle postupovat žebříčkem nejbohatších osobností směrem vzhůru a za sebou zanechávat taková jména jako je Elon Musk, Warren Buffet, Larry Page či Sergey Brin.

Tajemství Ambaniho úspěchu spočívá v koni jménem Realiance Industries, jehož otěže pevně svírá od přelomu tisíciletí. Tato společnost se zaměřuje na provoz indických telekomunikačních sítí a zároveň je největší indickou společností zpracovávající ropu a zemní plyn.

V rukou výstředního miliardáře

Co do tržeb je Realiance největší indickou společností, která za své poslední úspěchy vděčí především rozhodnutí více se orientovat na digitální sektor. Od minima, kterého dosáhla v březnu tohoto roku, se cena jejích akcií zvedla o 135 %, přičemž byl růst podpořen i již zmíněnými investicemi od světových digitálních gigantů.

Samotná společnost byla založena již v roce 1973 indickým podnikatelem Dhirubhaiem Ambanim, který se zpočátku zaměřoval na výrobu tkanin z polyesterové příze. Od zpracování umělého vlákna nebylo daleko k vlastním petrochemickým aktivitám, ke kterým se později přidaly i služby v oblasti telekomunikace.

mukesh-ambani1

Foto: Mark Hinchman/Flickr

Sídlo rodiny Ambani jménem Antilia

V roce 2002 Dhirubhai Ambani zemřel, což bylo spouštěčem bitvy mezi jeho syny Mukešem Ambanim a jeho dvojčetem Anilem. Výsledkem sporu bylo dělení aktivit společnosti mezi bratry, přičemž Mukeš získal tu část rodinného podniku, který se zabýval petrochemií.

Mukeš, který chemii sám vystudoval na Bombajské univerzitě, je ve své zemi velice kontroverzní celebritou. Může za to například jeho sídlo, ve kterém žije se svou manželkou a třemi dětmi. Budova pojmenovaná Antilia je 173 metrů vysoký věžák, jehož 27 pater ční vysoko nad ostatní domy, a tak trochu symbolicky i nad chudobou Bombaje.

plasty_svoz

Přečtěte si takéKam s plasty? Díky české kapesní rafinerii Optimus by mohla každá obec měnit svůj plastový odpad na olejKam s plasty? Díky české kapesní rafinerii Optimus by mohla každá obec měnit svůj plastový odpad na olej

Jeho cena je odhadována na 2,2 miliardy dolarů, díky čemuž je označována za nejdražší soukromou rezidenci na světě, které může konkurovat snad jen Buckinghamský palác. V útrobách tohoto luxusního sídla se nalézá kompletní zázemí pro celou rodinu, včetně několika heliportů, bazénů a soukromých kin a divadel. Nejspodnější patra jsou vyhrazena pro Ambaniho soukromou sbírku vozidel, která by měla obsahovat více než 160 exemplářů.

Směrem k digitalizaci

Zda abstinent a vegetarián Ambani bude pokračovat ve své spanilé jízdě a časem se pokusí i o umístění na bedně v závodu nejbohatších osobností světa, je zatím těžké předpovídat. Nicméně Reliance se chystá k restrukturalizaci, která by měla profil jejích aktivit více přiblížit k technologickým gigantům v čele žebříčku, kde se nově přes 100 miliard dolarů v rámci svého jmění přehoupl Mark Zuckerberg.

Indický podnikatel Mukeš Ambani a majitel společnosti Reliance Industries

Jak informoval magazín The Print, podnikání v oblasti energetiky a zpracování materiálů bude v Indii do budoucna stále komplikovanější. Proto chce Reliance následovat kroky úspěšných projektů ze Silicon Valley a více se věnovat oblasti digitalizace. Ta by měla zasahovat do oblastí týkajících se zábavy, vzdělávání, ale i produkce elektronických zařízení pod značkou Jio nebo vývoje 5G technologií pro autonomní vozy.

Pokud se Ambanimu podaří tyto velké plány naplnit, může začít dýchat na paty těm největším z největších. Potenciál domácího trhu je totiž velký. V Indii žije téměř 1,4 miliardy obyvatel a jejich počet neustále narůstá. Proto se i Google nechal slyšet, že by do tohoto regionu chtěl v příštích letech přinést až 10 miliard dolarů v rámci zavádění digitálních technologií, jak informoval The Indian Express.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym