Nejprve po nás chtěli speciální nabídku, pak porušili pravidla, hájí se Apple. Velký spor s Epic Games se vyostřuje

Filip HouskaFilip Houska

epic-apple

Foto: Apple/Epic Games

Apple je aktuálně s Epic Games, tvůrcem hry Fortnite, na ostří nože

0Zobrazit komentáře

Za porušení pravidel přišel trest, teď ale celý spor nabírá na nových obrátkách. Apple totiž v boji proti Epic Games, kteří vědomě obešli nařízení App Storu a vše navíc okořenili předem naplánovanou útočnou kampaní, tasí citlivé důkazy a obviňuje právě tvůrce Fortnite za to, že se chovají monopolně. Do celé kauzy se dále připojuje i Microsoft.

Vše začalo předminulý týden, kdy Epic Games pro Fortnite představili alternativní platební řešení pro nákup herní měny, které mělo zajišťovat levnější nákupy pro uživatele a současně vyšší zisky pro samotné tvůrce. Tím prakticky obešli řešení od Applu, z něhož si firma Tima Cooka bere až 30% provize, což vyústilo ve velký problém.

Apple v návaznosti na porušení pravidel hry Fortnite z App Storu smazal a v následujících dnech dal Epic Games dokonce ultimátum, že pokud do 28. srpna nebudou znovu souhlasit s platnými pravidly, odstřihne je kompletně od App Storu a zamezí přístup ke všem vývojářským nástrojům. V tomto momentu už se kauza netýkala pouze Epic Games.

fortnite2

Foto: Epic Games

Populární hra Fortnite od studia Epic Games

Jak je známo, tvůrci jedné z nejvlivnějších her posledních let stojí i za populárním herním enginem Unreal Engine, na kterém staví hry i jiné vývojářské firmy. Pokud by Epic Games nemohli tento engine aktualizovat, ohrozili by ostatní developery, kteří jsou nevinní. Epic Games dokonce považují toto omezení za „existenční riziko“ pro Unreal Engine.

To už dělo v době, kdy Epic Games na Apple podali žalobu, která ostatně přišla bezprostředně po smazání Fortnite z App Storu. Apple na ni zatím nijak veřejně nereagoval a dával spíše strohá vyjádření o tom, jak to s Epic Games „diplomaticky vyřeší“. Teď ovšem tasí e-mailové komunikace, které staví herní studio do poměrně nelichotivé pozice.

Chtěli po nás speciální nabídku

Bývalý marketingový šéf Applu Phil Schiller, který před nedávnem předal většinu svých aktivit Gregu Joswiakovi a ponechal si pod svým dohledem App Store, v soudním spisu popsal, jak CEO Epic Games Tim Sweeney žádal Apple o udělení „speciální nabídky“. Díky ní by hráči Fortnite mohli utrácet za herní měnu přímo a obcházeli by poplatky Applu. Zároveň chtěl i svolení ke spuštění vlastního app storu primárně pro iPhony.

phil-schiller

Foto: Apple

Phil Schiller

To Apple vyhodnotil jako antimonopolní chování a zmínil, že jsou to právě tvůrci Fortnite, kteří se nechovají fér. Epic Games následně ráno toho osudného dne, kdy se rozhodli obejít platební bránu, poslal na výkonné pracovníky Applu zprávu, že už „nadále nehodlají dodržovat jeho platební restrikce“.

Sweeney na Twitteru později zareagoval, že cupertinská firma jeho e-maily špatně interpretovala a že chtěl zajistit rovné podmínky pro všechny vývojáře, ne jen pro svou firmu. Ovšem fakt, že to Apple vytáhl u soudu, už je dostatečně zvučným potvrzením, jak velký tento spor je.

Epic Games nyní mají poslední čtyři dny na to, aby se rozhodli, co chtějí dále dělat. Zda budou respektovat pravidla App Storu, nebo se s ním jednou provždy rozloučí a ohrozí i ostatní vývojářská studia. Do té doby se však může leccos změnit a patrně půjde o boj do posledního dne.

Mezitím se do kauzy připojuje i Microsoft, který reaguje právě na Unreal Engine a budoucnost jeho herního byznysu. „Pokud nebude Unreal Engine podporovat hry na iOS a macOS, Microsoft si bude muset vybrat, zda opustit své zákazníky na těchto platformách, nebo vybrat nový herní engine, na nimž by vyvíjel nové hry,“ píše Kevin Gammill, jenž má ve firmě na starost herní vývoj.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym