Moderní rouška na baterky. LG představilo obličejovou masku s větráčky pro snadnější dýchání

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

lg-puricare-wearable-purifier-mask-2

Foto: LG

I přes svou velikost má být elektronická maska LG pohodlná

0Zobrazit komentáře

Při pohledu na nové zařízení od LG si snad každý vzpomene na postavu Banea ze snímku Temný rytíř povstal. Samotný design se od zvláštního systému hadiček na tváři Batmanova soka výrazně liší, v obou případech ale vidíme spíše kus technologie než roušku nebo masku. Zatímco u Banea si stále nemusíme být jistí účelem zařízení, LG PuriCare Wearable Air Purifier chce zpříjemnit nošení ochrany dýchacích cest pomocí malých větráčků.

První dojem z masky spojitost s pohodlím jistě obsahovat nebude. Důvodem pro nadměrnou velikost je však právě systém, který má nositeli zajistit kombinaci bezproblémového dýchání a ochrany před částicemi poletujícími vzduchem. Podobně jako u respirátorů nebo polomasek má také novinka od LG na obou stranách tváře otvory překryté filtry, tentokrát ovšem doplněné ještě dvěma větráčky. Ty mají usnadnit vedchování i vydechování skrze filtry.

Tím ale technický popis fungování bateriemi napájené masky nekončí. Větráčky jsou totiž doplněny o speciální patentované senzory, jejichž úkolem je rychle rozeznávat, zda uživatel zrovna vdechuje nebo vydechuje a podle toho měnit rychlost otáčení listů. Zabudovaná baterie o kapacitě 820 mAh má zajistit až osm hodin provozu v úsporném režimu a dvě hodiny provozu při maximálním vytížení. Není jasné, zda půjde masku používat i s vybitou baterií.

lg-puricare-wearable-purifier-mask-1

Foto: LG

Maska má výměnné recyklovatelné filtry, takže má snížit odpad z jednorázových respirátorů

Zařízení se použitím přídomku PuriCare zařazuje do stejnojmenné produktové řady LG obsahující čističe vzduchu a vody. Ty jsou určené především pro domácí použití, takže vzduchové filtry mají ze svého okolí odstraňovat jemný prach, alergeny, problematické součásti smogu a některé chemikálie. Pochopitelně se ve specifikacích produktů přímo nezmiňují viry.

Ačkoliv byla tedy maska náležící do PuriCare ohlášena nyní, v době stále probíhající pandemie, automaticky to neznamená, že je jejím účelem ochránit před nemocí COVID-19. Zmínka o koronaviru se také vůbec neobjevuje v tiskových materiálech firmy. Při prvním oznámení „nositelného čističe vzduchu“ minulý měsíc nicméně bylo ohlášeno, že dva tisíce kusů bude darováno univerzitní nemocnici v jihokorejském Soulu na pomoc lékařům vypořádávajícím se s koronavirem.

Především spolehlivost

Zároveň firma zmiňuje, že její nový produkt má pomoci s nedostatkem masek a nahradit podomácku vyrobené, často nespolehlivé roušky. Na jednu stranu by tedy zařízení mělo fungovat alespoň stejně dobře jako kvalitně zpracovaná rouška, na druhou prozatím nelze hovořit o vysoce účinném řešení nahrazujícím masky doporučované při styku s viry.

Potenciál zde však podle všeho je. Oficiální specifikace masky od LG uvádí, že obsahuje filtry HEPA H13, které mají být schopny zachytit alespoň 99,95 % částic větších než 0,3 mikrometru. Podobných hodnot dosahují standardy FFP3 a P3, schválené jako spolehlivá ochrana před viry. Samo LG se k tomuto aspektu na dotaz The Verge nevyjádřilo s tím, že stále čeká na dokončení testů a certifikací.

lg-puricare-line-up

Foto: LG

Nová maska od LG je součástí řady PuriCare obsahující domácí čističe vzduchu

Další, snad ještě větší otázkou je, zda masky se zabudovanými větráčky fungují jako respirátory bez nebo s vypouštěcím ventilem. V druhém případě by to totiž znamenalo, že vydechovaný vzduch není filtrován. Takový design je v případě ochrany před koronavirem označován jako zcela nevhodný, protože chrání pouze nositele – pokud ten je ovšem nakažený, i při správně nasazené masce ohrožuje své okolí.

LG se stejným odvoláním na probíhající testy reagovalo také na tyto poznámky. Ačkoliv se tedy u jeho novinky jedná o zajímavý produkt, teprve se ukáže, zda je skutečně použitelný i jako ochranný prostředek proti virové nákaze. Firma zatím neohlásila, kdy přesně se maska začne prodávat ani kolik bude stát. Zmínila jen, že bude na vybraných trzích dostupná ke konci roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym