Masivní víra ve Fortnite. Tvůrci slavné hry nabírají téměř 2 miliardy dolarů a pokračují v herní a zábavní revoluci

Filip HouskaFilip Houska

fornite_1

Foto: IGDB

Fortnite

0Zobrazit komentáře

Vývojářské studio Epic Games má za sebou několik úspěšných herních zářezů, mezi které patří například Unreal TournamentInfinity Blade nebo Gears of War. Největší zlom v historii této americké firmy však přišel s uvedením titulu pod názvem Fortnite, který nekompromisně ovládl svět gamingu a se svými více než 350 miliony registrovaných hráčů definuje novou herní oblast, ve které se mísí i další druhy zábavy.

Právě díky této animované kompetitivní akci založené na formátu battle royale si Epic Games začíná všímat čím dál více lidí, a to včetně silných investorů, kteří do budoucnosti studia a Fortnite jako takového vkládají obrovské peníze. To ostatně potvrzuje i nedávné investiční kolo, které společnosti pod taktovkou Tima Sweeneyho vyneslo závratných 1,78 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 40 miliard korun.

Na obří investici se vedle japonského giganta Sony, který do Epic Games vložil 250 milionů dolarů, podílely i silné skupiny jako Lightspeed Venture Partners, Baillie Gifford nebo fondy spravované investiční společností BlackRock. Ruku k dílu přiložili také investoři z KKR a Smash Ventures, kteří se účastnili fundingu před dvěma lety, kdy Epic Games nabralo 1,2 miliardy dolarů. Hodnota firmy se po posledním kolem vyšplhala na 17,3 miliardy dolarů.

fortnite-chapter2-boxed

Foto: Epic Games

Populární hra Fortnite od Epic Games

„S podporou lídrů finanční komunity můžeme posilovat snahy Epic Games k budování nového druhu digitálního ekosystému s použitím 3D technologií, služeb propojujících stovky milionů lidí a digitálního obchodu nabízejícího férový byznysový model. Jsme rádi, že je můžeme přivítat do naší rodiny,“ dodává k novému investičnímu kolu Sweeney a odkazuje na atraktivní kroky, které s Fortnite v posledních letech dělá.

Složte zbraně a navštivte velká hudební jména

Ačkoliv je pro Fortnite střílečkový mód stále základním bodem, kvůli kterému se lidé do hry připojují, nejde o jediný aspekt, jenž úspěch tohoto díla formuje. Fortnite totiž čím dál častěji hostí i hudební interprety, kteří v pestrobarevném světě pořádají své virtuální koncerty. Začalo to v únoru loňského roku, když si digitální stage podmanil uznávaný producent a DJ Marshmello.

Koronavirová pandemie pak tento zábavní formát ještě umocnila a Epic Games se dohodlo na spolupráci s rapperem Travisem Scottem, který do Fortnite dorazil v obklopení vychytaných animovaných efektů a rozjel show, která na poli virtuálně-herních hudebních koncertů neměla obdoby. Na tomto trendu se chtěla svést i známá jména globální taneční sféry.

Právě i tyto kroky jsou pro nové, potenciální investory nesmírně důležité, jelikož ve Fortnite vidí něco, co může změnit přístup lidí k digitální zábavě. A aby toho nebylo málo, do prostředí hry začaly přicházet i filmová studia, která pro přítomné hráče pouštěla své filmy nebo lákala na nové snímky, čehož je důkazem Tenet, jeden z nejskloňovanějších filmů letošního roku.

Miliardové investice pak mohou Epic Games posunout do velmi zajímavé role, ze které může svůj největší herní hit nadále šperkovat, obohacovat nejmodernějšími digitálními technologiemi, a dokonce z něj udělat zázemí, kde se lidé mohou scházet nejen kvůli střílení, ale i kulturním zážitkům. Náběh na to má snad nejlepší ze všech dostupných her na trhu.

travis-scott-fortnite-1

Foto: IGN/YouTube

Travis Scott během virtuálního koncertu ve Fortnite

Diskuze (0)

Novinka

Anonym