Láska k barbecue, kdykoliv a kdekoliv. Přenosný gril v odolném kufříku od Nomadu cílí na náročné strávníky

Filip HouskaFilip Houska

nomad-2

Foto: Nomad

Přenosný gril značky Nomad, který se přenáší v odolném kufříku

0Zobrazit komentáře

Zahradní grilovačky jsou pro nás Čechy skoro národním sportem, na který v teplých letních dnech nedáme dopustit. A jakmile si k nim načepujeme pivo nebo připravíme oblíbený drink, je mnohdy složité nás dostat v rozumný čas domů. Jak ovšem řešit situaci, kdy jedeme na dovolenou, ale stále chceme svolávat na barbeque, jako bychom byli doma nebo u přátel?

Jednou z možností je spakovat gril, který máme na našich zahradách nebo balkónech. Pokud ovšem není k dispozici dostatečně prostorné auto, kam bychom gril a všechno potřebné náčiní (včetně plynové bomby) naložili, nastává problém. Ne však neřešitelný. Stačí zainvestovat pár tisíc korun do přenosných grilů, které při správném výběru mohou obstojně posloužit.

V Česku se prodává celá řada variant přenosných grilů – od těch jednorázových (nejlevnějších), které jsou předvyplněny dřevěným uhlím, až po ty elegantní, s nimiž uděláte parádu v kempech, na festivalech nebo klidně před luxusním apartmánem. Pak je tady nově i řešení od amerického výrobce Nomad, které cílí na ty nejnáročnější strávníky a dobrodruhy zároveň.

nomad-3

Foto: Nomad

Rošt z nerezové oceli sedí i kukuřicím

Přenosné grily jsou z podstaty určené k tomu, aby se daly co nejlépe přenášet z místa na místo a ideálně vydržely i horší zacházení. Současně musí zaručovat, že si na nich – alespoň v omezených podmínkách – ogrilujete maso, rybu nebo zeleninu. Stačit by vám k tomu měly jen sirky, případně obracečka a nějaké tácky na servírování.

Američané minimálně první dvě pravidla posouvají na novou úroveň. Přenosný gril značky Nomad, nazvaný jednoduše Nomad Grill & Smoker, přichází ve formě kufříku laděného do lesklé stříbrné barvy, jehož schránka z leteckého hliníku má zajišťovat co největší odolnost během cestování. A protože jde prakticky o příruční kufr, ve vrchní části nechybí ani madlo.

Hliníkové tělo však nemá slibovat pouze zvýšenou ochranu před poškozením. Texaští inženýři mysleli i na vedení tepla, a proto má tento cestovní gril o váze okolo 13 kilogramů zachovávat nízkou teplotu na vnějším povrchu, ať se uvnitř něco griluje, nebo ne.

Díky tomu i slibuje, že si jej majitelé mohou rozložit na jakémkoliv místě (od trávy přes dřevěný stůl), aniž by se obávali, že povrch vzplane. Tomu mimo jiné dopomáhají i desítky malých otvorů, které mají zlepšovat proudění vzduchu a zamezovat nepříjemnému odfukování popela.

Prostor až na 30 hamburgerů

To nejdůležitější se však skrývá uvnitř grilovacího kufříku. Tam se až téměř do samotných okrajů rozprostírá rošt z nerezové oceli o výměře zhruba 1 370 cm², který zvládne pojmout dvě až tři běžné porce žeber na grilování. Nomad Grill & Smoker totiž po zavření víka funguje i jako mobilní udírna a právě žebra jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek, které lze tomuto procesu vystavit.

nomad-1

Foto: Nomad

Jednoduchá manipulace

Pokud byste ale chtěli klasicky grilovat, necháte kufřík otevřený, naplníte vnitřní část dřevěným uhlím a jednoduše na rošt vyskládáte suroviny. Nomad nabízí i možnost přikoupení druhého roštu, který lze umístit na druhou polovinu. Ta je v základní variantě prázdná a může sloužit jako místo pro odkládání jídla, omáček, náčiní a dalších doplňků.

Při kompletním vybavení tohoto outdoorového barbeque grilu jeho grilovací plocha vzroste na zhruba 2 700 cm², což by mělo podle výrobce stačit pro simultánní opékání až třiceti burgerových placek. To už znamená, že se nakrmí i celá parta dobrodruhů nebo početnější, hladová rodina.

marek-vala

Přečtěte si takéUkradli mu lyže, a tak se rozhodl chránit vybavení ostatních. Marek Vala navrhl chytrý zámek, který neprolomí ani kladivoUkradli mu lyže, a tak se rozhodl chránit vybavení ostatních. Marek Vala navrhl chytrý zámek, který neprolomí ani kladivo

Za moderní, mobilní grilování se ale něco platí. Protože Nomad uvádí, že je jeho řešení plné užitečných funkcí pro bezproblémové grilování, které zaobaluje do chytlavých marketingových názvů, účtuje si 599 dolarů (v přepočtu 13 300 korun). Za dodatečný rošt pak vyžaduje 119 dolarů, respektive 2 600 korun.

Do České republiky zatím Nomad nedoručuje, nicméně i tak může jeho řešení posloužit jako dobrá inspirace v hledání podobných přenosných grilů na našem trhu. Kempování bez grilu je totiž jako sjíždění vody bez pádel – jde to, ale proč riskovat…

nomad-5

Foto: Nomad

S váhou okolo 13 kg není grilovací kufřík tak náročné nosit z místa na místo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym