Křetínský a Tkáč jsou nově největšími akcionáři královské britské pošty. V Royal Mail za miliardy kupují další podíl

Peter BrejčákPeter Brejčák

Miliardář Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský se svým slovenským byznysovým partnerem Patrikem Tkáčem pokračují v nákupech zahraničních společností. Nově se v rámci svého investičního fondu Vesa Equity stali největšími akcionáři britské pošty Royal Mail. Jejich zhruba 13% podíl má aktuálně hodnotu okolo 7,4 miliardy korun.

Investorské duo prvně 5,35% podíl v Royal Mail nakoupilo už v květnu, kdy se také stalo třetím největším akcionářem firmy. V posledních měsících pak Vesa Equity podíl nadále navyšovala, naopak dosud největší akcionář, britský fond Schroders, jej zmenšoval, všímá si deník E15.

Motivace miliardářů v případě Royal Mail, kterou založil v roce 1516 Jindřich VIII. Tudor, není přímo známá, některá média jako britský portál MSN však spekulují o možnosti oddělit ze společnosti globální zásilkovou službu GLS, jež působí také v České republice.

„Ve své současné formě má Royal Mail Group menší hodnotu, než je součet jejích částí. Proč by Royal Mail měla být dlouhodobě nejlepším vlastníkem GLS?“ zamyslel se pro portál MSN analytik Daniel Roeska.

Britská pošta je přitom v problémech dlouhodobě. Od vstupu na burzu v roce 2013 se hodnota jejich akcií šest let pohybovala v pásmu 400 až 600 pencí za kus, od konce roku 2018 v podstatě dlouhodobě neustále klesá a aktuálně se pohybuje na úrovni 180 pencí.

V reakci na snížení poptávky po poštovních službách kvůli pandemii koronaviru nedávno Royal Mail ohlásila propouštění dvou tisíc z celkově více než 160 tisíc zaměstnanců s cílem ušetřit 130 milionů liber.

jitka-dvorakova5

Přečtěte si takéBylo občas těžké sledovat, jak Alza utíká. Dnes jsme jediný specialista na elektroniku v Česku, říká šéfka CZC Jitka DvořákováBylo občas těžké sledovat, jak Alza utíká. Dnes jsme jediný specialista na elektroniku v Česku, říká šéfka CZC Jitka Dvořáková

Pro Křetínského a Tkáče není britská společnost jedinou výraznější zahraniční investicí. Vesa ještě v květnu investovala do amerického Foot Lockeru, během několikaměsíční investice nakoupila a prodala podíl v síti obchodních domů Macy’s, na čemž vydělala desítky milionů dolarů.

Jeden z nejbohatších Čechů dále drží podíl například v obří francouzské skupině Casino Guichard-Perrachon, je největším akcionářem německého Metra a letos investoval také do „albánského Seznamu“ Gjirafa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym