Jeff Bezos se svým jměním jako první člověk v moderní historii pokořil 200 miliard dolarů. Elon Musk už je na půlce

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

0Zobrazit komentáře

Už několik týdnů to byla de facto jen otázka času. Jak rostla na burze tržní hodnota Amazonu, jeho zakladateli a výkonnému řediteli Jeffu Bezosovi rostlo jeho jmění, často nevídaným způsobem. Už čtyři roky je šestapadesátiletý podnikatel nejbohatším člověkem světa a teď překonal další historický milník. Jeho jmění se poprvé vyšplhalo přes 200 miliard dolarů (přes 4,4 bilionu korun).

Jakmile během středečního obchodování na burze povyskočila cena jedné akcie na Amazonu na 3 423 dolarů, Jeff Bezos mohl oslavit symbolický milník. Podle Bloombergu, který v reálném čase aktualizuje seznam nejbohatších lidí planety, představovalo ve čtvrtek dopoledne Bezosovo jmění 202 miliard dolarů.

Jen v posledním roce přidal zakladatel Amazonu a vesmírného startupu Blue Origin téměř 90 miliard dolarů, a to ještě musel započítat velký propad kvůli rozvodu se svou bývalou manželkou MacKenzie, která nyní opět vystupuje s příjmením Scottová. Jelikož sama v Amazonu drží podíl (20 milionů akcií), její jmění už přesáhlo 66 miliard dolarů a je těsně na dostřel nejbohatší ženě, Françoise Bettencourt Meyersové, dědičce podílu v L’Orealu.

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

Ale zpět k jejímu bývalému muži. Jak upozornil magazín The Wrap, jmění Jeffa Bezosa má dnes vyšší hodnotu, než jakou mají tržní hodnotu celé firmy jako Nike, McDonald’s či Pepsi. Může za to již zmíněný růst akcií Amazonu, které měly ještě v polovině března hodnotu nižší než 1 700 dolarů, ale vyrostly o více než 100 procent.

Tržní hodnota obří technologické společnosti tak nyní vyšplhala na více než 1,7 bilionu dolarů, což z ní dělá druhou nejhodnotnější firmu hned za Applem, který minulý týden rovněž překonal historickou hranici a aktuálně se jeho hodnota pohybuje těsně pod hranicí 2,2 bilionu dolarů.

Prakticky nezastavitelný několikaměsíční růst zažívá také Tesla, což se pro změnu podepisuje na jmění Elona Muska. Jen od začátku srpna vyrostly akcie Tesly o zhruba 45 procent a Elon Musk nyní díky tomu pokořil 100 miliard dolarů v hodnotě svého majetku (meziročně přidal přes 70 miliard dolarů). Aktuálně je tak dál čtvrtým nejbohatším člověkem planety, přičemž na druhém místě je Bill Gates (124 miliard dolarů) a na třetím Mark Zuckerberg (115 miliard).

Jak připomíná Bloomberg, jen v letošním roce si 500 nejbohatších lidí připsalo už celkem 809 miliard dolarů, navzdory pandemii se tak jedná proti lednu o 14% růst. Pokud bychom se nicméně podívali do historie, ta pamatuje i větší boháče, než je současný Jeff Bezos. Přepočteno na dnešní dolary, až 400 miliard měl mít na kontě německý obchodník Jakob Fugger, jehož rodina měla na přelomu 15. a 16. století v Evropě takřka monopolní postavení na trhu s mědí.

elonmusk3

Foto: NASA/Kim Shiflett

Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym