Elektromotorky, na kterých řádí i Kanye West. Česká značka Kuberg má ambice stát se Teslou světa motocyklů

kubanekStory

Foto: Kuberg

Michal Kubánek, zakladatel značky Kuberg Motorcycles

0Zobrazit komentáře

První motocykl, na kterém začal jezdit, byla Jawa 555 patřící jeho otci. Tehdy mu bylo deset a dalo by se říci, že od té doby nepustil řídítka motocyklů z rukou. Letos bude Michalu Kubánkovi 46 let a za tu dobu měl možnost vyzkoušet celou řadu motocyklů, díky nimž zažil nejedno dobrodružství a procestoval mnoho zemí světa. Více než v sedle motocyklu však dnes tráví čas ve své kancelářské židli, což ovšem neznamená, že by na motorky zanevřel.

Z oné židle vede společnost Kuberg Motorcycles vyrábějící hravé elektrické motocykly, které vlastní třeba i Kanye West. Ze svých motocyklových expedic pak Michal Kubánek nejvíce vzpomíná na cestu z Mexika do Kanady, při které projížděl přes území Spojených států velice dobrodružným způsobem.

Spojené státy se totiž i dnes dají přejet téměř zcela mimo asfaltové cesty. Cestu jsem podnikl v roce 2009, prý jako první neameričan. Na některých místech to možná stále vypadalo stejně jako před několika sty lety. Spojení jízdy na motorce s poznáváním nových míst a lidí je to, co se mi líbí nejvíce,“ vzpomíná v rozhovoru pro CzechCrunch Michal Kubánek.

kuberg2

Foto: Kuberg

Pokud si Michal Kubánek najde čas na motocykl, nejraději se s ním vydává mimo zpevněné cesty

Se stejnou nostalgií popisuje i svou další cestu do Spojených států, která byla neméně dobrodružná, ačkoliv v ní Kubánek již nefiguroval jako jezdec, ale jako obchodní zástupce vlastní motocyklové značky. To už však trochu předbíháme.

Začneme s dětskými motorkami

Nejdříve se vraťme zpět do roku 2009, v němž Michal Kubánek vedl svou úspěšnou společnost Fibres, zabývající se distribucí tkanin pro výrobu pracovních a zdravotnických oděvů. Díky úspěšným obchodům si mohl plnit své motorkářské sny a jak už to tak u tatínků bývá, svůj koníček předávat, od co možná nejútlejšího věku, i svým dětem. Když byly jeho dceři tři roky, projevila zájem mít vlastní motocykl. Při obhlídce trhu ovšem Kubánek zjistil, že na něm není nic, co by odpovídalo jeho představám.

Proto se rozhodl vyrobit dceři její první motocykl svépomocí. Po zkonstruování rámu mu ovšem bylo jasné, že tudy cesta nevede. Svou ideu vytvořit motocykl vhodný i pro ty nejmenší děti nicméně nezahazoval. Byl si totiž vědom díry, kterou na trhu objevil. Proto k práci přizval odborníky, s jejichž pomocí vytvořil nejmenší dětský motocykl, jaký byl na trhu k dostání, navíc poháněný elektromotorem.

kuberg

Foto: Kuberg

Dětským motocyklům je Kuberg věrný dodnes

Právě dětské motocykly představovaly první stroje v produktové paletě nově vzniklé značky Kuberg. Její jméno spojuje Kubánkovo jméno a německý výraz pro kopec (berg), jehož vrchol je pomyslným cílem všech motocyklů Kubergu. Byť Michal Kubánek přiznává, že důvody výběru tohoto jména byly i o něco pragmatičtější. „Toto slovo mělo všechny atributy dobrého brand-name a v mnoha zemích také volné webové domény,“ vysvětluje zakladatel značky, který sám nejvíce preferuje enduro motocykly a adventure ježdění ve volné přírodě.

Dětské motocykly ostatně byly jen začátkem projektu. Již od začátku totiž myslel i na stroje pro dospělé jezdce. „Uvědomoval jsem si, že to bude velmi těžký byznys, i z toho důvodu jsme začali vyrábět nejdříve dětské motocykly, kde pro nás byla bariéra vstupu nejmenší. Teprve když jsme si ověřili, že postavit motorky skutečně umíme a je o ně zájem, jsme se pustili do smělejších plánů a větších strojů,“ vysvětluje Kubánek strategii, s jakou se pustil do výroby motocyklů.

„Moje původní představy byly, že začneme prodávat doma v Česku a možná později i do okolních států. První motocykly ale nakonec šly na Nový Zéland, pak do Austrálie a následně do USA,“ popisuje Michal Kubánek počáteční vývoj prodejů motocyklů značky Kuberg, ve které dnes jako investor působí i Josef Jeleček, zakladatel strojírenské společnosti Tedom.

kuberg2

Foto: Kuberg

V Kubergu nyní pracuje 23 kmenových zaměstnanců, a Michal Kubánek stále hledá nové šikovné kolegy

To už se dostáváme k onomu druhému americkému dobrodružství, které Kubánek absolvoval v karavanu naloženém prototypy svých motocyklů. Díky projektu Czech Accelerator a nasbíraným kontaktům se dostal do Kalifornie, kde objížděl tamní výstavy. Na jedné z nich si jeho motocyklů všiml zástupce Amazonu. Slovo dalo slovo a společnost Jeffa Bezose začala kupovat motocykly od Kubergu na sklad, což byl pro celou firmu výrazný milník.

„Říkal, že nebudu věřit, kdo volal – prý Kim Kardashian.“

Čeští zákazníci se oproti původním plánům nakonec dočkali až o několik let později. Podle Kubánka je i u nás poptávka po motocyklech Kuberg velmi dobrá. „Poptávky přicházely a stále přicházejí samy, převážně na základě sdíleného obsahu na sociálních sítích. Word of mouth byla a je nejlepší reklama a začali jsme opravdu jako jedni z prvních na světe, což začátky z tohoto pohledu hodně ulehčilo,“ pochvaluje si dosavadní fungování projektu jeho šéf.

Dárek pro Westa

Word of mouth, tedy takzvaná šeptanda, kdy si lidé o projektu říkají na sociálních sítích nebo mezi přáteli, zafungovalo také v případě jednoho z nejslavnějších zákazníků Kubergu, kterým se stal americký rapper Kanye West. Právě pro něj totiž jeho manželka Kim Kardashian objednala jeden z motocyklů Kubergu jako dárek.

„Stalo se to pár dní před Vánoci, kdy jsem měl Skype rozhovor s naším zaměstnancem v Kalifornii, kterému během našeho probíhajícího hovoru začal zvonit telefon. Vyzval jsem ho, ať to zvedne, že to bude určitě nějaký zákazník. Když dohovořil, byl celý vysmátý a říkal, že nebudu věřit, kdo volal – prý Kim Kardashian,“ vzpomíná s úsměvem Kubánek.

„Říkal jsem, že nevím, kdo to je. Vysvětlil mi, že je to americká celebrita, která prý chce jeden z našich modelů pro svého manžela Kaneyho Westa. Toho jsem také neznal,“ směje se moravskoslezský rodák.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kanye Doing Things (@kanyedoingthings),

Málem přitom k významnému obchodu nedošlo. „Když jsem se ho zeptal, co na to odpověděl, tak jim prý řekl, že volají pozdě a že se motorka do Vánoc už nestihne dodat. Vysvětlil jsem mu, že tito lidé zřejmě nebudou mít problém pro motorku poslat letadlo – a motorka se nakonec skutečně včas dodala,“ popisuje Kubánek, jak se stalo, že se motorka vyráběná v bývalém JZD malé vesničky Mankovice nedaleko Ostravy dostala až do jedné z nejsledovanějších rodin světa.

Mimo Westa má doma motorku od Kubergu celá řada dalších hollywoodských i sportovních hvězd. A také některé přední osobnosti tuzemské byznysové scény, například zakladatel Leo Expressu Leoš Novotný či zakladatel investiční skupiny Rockaway Jakub Havrlant. Kdo by však čekal, že například příhoda s Westem, který motorku pověsil i na sociální sítě, bude mít na úspěchy Kubergu výraznější vliv, byl by zklamán.

U dětských motocyklů je typickým zákazníkem tatínek nebo dědeček motorkář, který chce předat svoji zálibu potomkům.“

„Myslím, že to žádný reálný vliv nemělo. Jsou lidé, kteří tyto celebrity neznají nebo je přímo nemají rádi, a proto může takové spojení mít i negativní vliv. Musíme si navíc přiznat, že tyto movité osoby si často pořizují velké množství hraček, takže to, že si koupí naši motorku, není až takový zázrak,“ vysvětluje Michal Kubánek.

O tom svědčí i fakt, že zatímco příhoda s Westem se stala v roce 2016, až letošní rok by měl být pro Kuberg výrazněji ziskovým. Díky zefektivnění výroby a distribuce je letošní očekávaný obrat okolo 60 milionů korun, čemuž trochu paradoxně napomohla i současná pandemie koronaviru.

kuberg5

Foto: Kuberg

Model Kuberg Ranger

K výraznému růstu poptávky došlo díky tomu, že zákazníci hledali během karantén zábavu pro sebe a pro své děti a také alternativu k běžným způsobům dopravy,“ vysvětluje Kubánek, který v rámci Kubergu zaměstnává přes dvacítku kmenových zaměstnanců.

Pro jezdce malé i zkušené

Veškeré motocykly, jež tito lidé vyrábí, jsou poháněny elektromotory. Modelová paleta začíná na dětských motocyklech, které mohou osedlat již děti ve věku od 3,5 roku. Kuberg myslí také na náctileté jezdce a samozřejmě nabízí i stroje pro dospělé. Mezi nimi můžeme najít sportovní speciály schopné předehnat i spalovací klasiky nebo motocykly určené pro provoz na silnici.

O ty podle Michala Kubánka roste v posledních letech největší zájem, takže i díky tomu jen za letošní rok společnost vyprodukuje přes tisícovku motocyklů. „U dětských motocyklů je typickým zákazníkem tatínek nebo dědeček motorkář, který chce předat svoji zálibu potomkům. U motocyklů pro dospělé jsou to většinou muži 40, 50 let i starší, kteří chtějí jezdit v terénu, ale nechtějí provokovat okolí hlučným spalovacím strojem a vítají i minimální nároky na údržbu,“ charakterizuje typického zákazníka Kubergu.

Přibližně polovina zákazníků pochází ze Spojených států. Motocykly jdou na odbyt také v Jižní Americe a zájem je i od evropských zákazníků. Za celou svou historii Kuberg exportoval své stroje již do 42 zemí světa. Jejich ceny se aktuálně pohybují od 27 tisíc korun v případě nejlevnějšího kousku až do 200 tisíc korun za ten nejdražší. Vývoj jednoho stroje zabere standardně dva roky, ale Kuberg ví, že to dokáže stihnout i za osm měsíců.

Stroj, který nemá obdoby

V současné době je ve vývoji například speciální model určený pro rozvojové trhy. Tou vůbec největší novinkou je ale bezesporu model Ranger, který se Kuberg rozhodl představit v rámci crowdfundingové kampaně na Indiegogo. Důvody k tomu byly hned dva.

„Jednak nás oslovilo přímo Indiegogo, jemuž se naše produkty líbily, a nabídlo nám zajímavé podmínky. Zároveň jsme si vzhledem k novosti celého konceptu chtěli zkusit udělat launch trochu jinak než obvykle, převážně s cílem urychlit adopční křivku motocyklu a vzbudit o něj mezi zákazníky aktivní diskuzi,“ vysvětluje Kubánek a hned také přidává popis, co je Ranger vlastně zač.

jitka-dvorakova5

Přečtěte si takéBylo občas těžké sledovat, jak Alza utíká. Dnes jsme jediný specialista na elektroniku v Česku, říká šéfka CZC Jitka DvořákováBylo občas těžké sledovat, jak Alza utíká. Dnes jsme jediný specialista na elektroniku v Česku, říká šéfka CZC Jitka Dvořáková

„Ranger je velmi zajímavý stroj, který je natolik inovativní, že jsme měli skutečnou obavu, jak ho veřejnost přijme. Je to v podstatě kombinace velmi výkonného lehkého sportovního motocyklu a koloběžky. Cílem projektu bylo postavit stroj, na kterém by nás bavilo jezdit pořád, tedy aby splňoval jak sportovní, tak i užitkové ambice a aby ho mohla použít celá rodina.“

kuberg4

Foto: Kuberg

Model Kuberg Ranger

Motocykl má sklopné sedadlo umožňující velice jednoduché nasedání i sesedání, bez nutnosti přehazovat nohu přes sedlo. Motorka dokáže pelášit rychlostí až 80 km/h, jde s ní skákat a přitom je díky odpružení a nastavitelnému sedadlu stále velice pohodlná. Dojezd na jedno nabití činí slušných 100 kilometrů, díky čemuž o ní projevují zájem nejen motocykloví nadšenci, ale i myslivci, osoby z řad bezpečnostních a záchranných složek nebo kurýři.

„Na příkladu Tesly vidíme, že je možné, aby nováček v automotive byznysu výrazně uspěl, pokud bude dělat věci jinak.“

A reakce jsou podle zakladatele Kubergu více než pozitivní. Požadovaná částka 50 tisíc dolarů, tedy přibližně 1 milion korun, byla vybrána hned první den. Aktuálně do konce kampaně zbývají čtyři dny a z celkového cíle je vybráno již přes 280 tisíc dolarů, tedy přes 6 milionů korun.

Globální značka a přední inovátor

I díky tomu by se Ranger mohl stát modelem, který pomůže Kubergu naplnit cíl dosažení titulu lídra v oblasti lehké sportovní elektromobility. Právě tento sektor je totiž spolu s rekreačními stroji a stroji určenými pro městskou mobilitu dle Michala Kubánka pro elektrické motocykly ten nejperspektivnější. Proto se chce Kuberg i nadále zaměřovat na lehčí motocykly nabízející velkou porci zábavy a vybudovat značku s globálním renomé, podobně jako se to povedlo například automobilce Tesla.

„Na příkladu Tesly vidíme, že je možné, aby nováček v automotive byznysu výrazně uspěl, pokud bude dělat věci jinak, než jak fungovaly doteď. Dělat věci výrazně lépe je také jediná cesta, jak uspět, a netýká se to jen samotných motocyklů, nýbrž celého procesu vývoje, výroby, distribuce a poprodejním servisu,“ uzavírá Kubánek.

kuberg6

Foto: Kuberg

Ranger je důkazem toho, že k motocyklům lze přistupovat různým způsobem

Diskuze (0)

Novinka

Anonym