Cizí jazyk bez námahy? Užitečné rozšíření Fluent překládá slovíčka přímo v prohlížeči, začíná s francouzštinou

Jiří SvobodaJiří Svoboda

1

Foto: Fluent

Fluent chce učit jazyky pouhým překládáním slov na webu

0Zobrazit komentáře

Naučit se nový jazyk bývá zdlouhavý a časově nákladný proces. Není proto divu, že se na trhu v posledních letech vyrojily desítky funkcí, které to mají zjednodušit. Zatímco miliony lidí důvěřují aplikacím jako Duolingo, tým kanadských vývojářů přišel se způsobem, jak se učit pouhým prohlížením webu.

Jejich nástroj zvaný Fluent funguje jako rozšíření do webového prohlížeče a přímo za chodu proměňuje na webových stránkách vybraná anglická slovíčka za francouzská. U každého lze po přejetí myši zobrazit anglický význam, uložit si slovo do oblíbených nebo si pustit výslovnost.

Nastavení navíc umožní různé úrovně obtížnosti, tedy množství slov, které bude Fluent na dané stránce do francouzštiny překládat. K dispozici je také mód, jenž uživatelům umožní hádat správný význam francouzského slova a rozšíření ho hned neprozradí.

fluent2

Fluent lze použít takřka na jakékoliv webové stránce

„Největší problém s učením nového jazyka je najít si čas na cvičení. I když začnete, je těžké si udržet motivaci procvičovat každý den několik měsíců. Fluent pomáhá s odstraňováním této těžkosti přidáváním nových slovíček přímo do vašeho prohlížeče,“ popsal ideu spoluzakladatel projektu Ara Ghougassian.

Nápad zaujal i na platformě ProductHunt, kde si před pár dny zajistil pozici prvního produktu dne. Někteří z uživatelů, kteří používali Fluent už v testovací beta verzi, tvrdí, že jim nástroj pomohl oprášit už částečně zapomenutou francouzštinu, třebaže ji naposledy viděli před lety na střední škole.

Ghougassian na Twitteru uvedl, že je motivovaný i celkovou snahou bourat jazykové bariéry. Sám pochází z rodiny, která do Kanady emigrovala. Jeho otec prý při příchodu neuměl téměř vůbec anglicky.

fluent3

Jedna z funkcí umožní i své znalosti otestovat

Přestože práce na projektu odstartovaly začátkem roku, Fluent je teprve v úvodní fázi a sami tvůrci mají na stole dlouhou mapu funkcí, které chtějí do nástroje přidat. Logicky se nabízí překlady do dalších jazyků, přičemž tím dalším by měla být španělština (v týmu je ostatně i designérka z Barcelony). Další budou přibývat podle hlasování lidí na webu.

Chystá se také rozšíření do dalších široce využívaným prohlížečů – v tuto chvíli je chytrý překladač dostupný pouze pro Google Chrome. Do budoucna by tvůrci chtěli z nadšení udělat byznys, a to díky prémiovým placeným funkcím, které se mají ve Fluent objevit.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym