Český plicní ventilátor může do světa, Bezos pokořil 200 miliard a Amazon u nás utratil miliardy. Přečtěte si zprávy týdne

corovent-bezos
0Zobrazit komentáře

Příští týden začne září a s ním půjdou nejen děti do školy, ale naplno se rozběhne i poprázdninový režim ve firmách a na mnoha úrovních se oživí byznys. První kroky k tomu v uplynulém týdnu podniklo například miliardářské duo Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, když posílilo pozici v britské poště Royal Mail a stalo se tak největšími akcionáři.

Obrovský růst za poslední dobu zaznamenal Amazon a Tesla, což ze zakladatele Amazonu udělalo prvního člověka moderní historie s více než 200 miliardami dolarů v majetku, přičemž Elon Musk už je na polovině této sumy. Mezitím se dvě velké americké firmy perou o sociální síť TikTok, čeští e-commerce hráči hlásí pozitivní výsledky a Epic Games dál šermuje s Applem.

Číst můžete také pozitivní zprávy z českého CoroVentu, story o novém herním domě fotbalisty Jakuba Jankta nebo o dnes začínajícím hudební festivalu Burning Man, který proběhne ve virtuální realitě, na čemž má podíl i český startup.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Křetínský posiluje v britské poště: Královská britská pošta Royal Mail má nového největšího akcionáře, kterým se stali Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Investorské duo po posledním nákupu ve ztrátové firmě vlastní 13 procent v hodnotě kolem 7,4 miliardy korun. Letos už jde o třetí nákup, zatím ale není jasné, jaké přesně má česko-slovenská dvojice s Royal Mail plány.

TikTok se blíží k prodeji: Už jen několik dnů nás podle posledních spekulací dělí od oznámení amerického kupce rychle rostoucí sociální sítě TikTok. Tu se rozhodl kvůli čínskému vlivu na americké půdě zakázat sám Donald Trump, a proto se hledá kupující, který by ji vzal pod svá křídla. Zatím největší šancí je prodej do rukou Walmartu a Microsoftu, který se odhaduje až na 30 miliard dolarů. Mezitím z vedení TikToku odešel šéf, který do něj přišel před pár měsíci z Disney.

? Musk ukázal další verzi mozkového implantátu: Dali byste si do těla implantát, který by vám pomohl s depresí nebo ztrátou sluchu? Vizionář a podnikatel Elon Musk věří, že ano, a jeho firma Neuralink to chce dokázat. Tento týden firma představila další verzi implantátu, který se přímo napojí k mozku. Neuralink zatím testuje čip na prasatech a slibuje zásadní pokroky. O krok blíže je i ke schválení testování na lidech.

?? Rohlík i Zásilkovna dál rostou: Největší český online supermarket Rohlik.cz loni vyrostl o dvě třetiny na čtyři miliardy korun obratu a letos by chtěl v rámci Česka podle jeho šéfa Tomáše Čupra překonat 8 miliard. Letos se daří v rámci e-commerce také Zásilkovně, která za první polovinu roku utržila téměř miliardu korun a letos si chce sáhnout na 2,5 miliardy.

Amazon v Česku za seriál utratil miliardy korun: Amazon v Praze právě dokončil natáčení druhé řady seriálu Carnival Row, ve kterém hraje Orlando Bloom. První řada v rámci pobídek do Česka přinesla 1,7 miliardy korun. Dalších 1,4 miliardy spolkla druhá série, a to i přes pauzu kvůli koronaviru.

Epic Games v problémech, Unity na burzu: Zatímco americká herní firma Epic Games bojuje s Applem, její konkurence sílí. Společnost stojící za Fortnite i herním enginem Unreal se pustila do otevřeného boje s Applem, protože se jí nelíbí příliš vysoké poplatky z plateb, a Apple jí za porušování pravidel koncem týdne zrušil vývojářský účet. Konkurenční Unity, které taktéž tvoří herní engine, naopak po 15 let vývoje vstupuje na burzu. Firma je zatím ve ztrátě, ale její software běží na 1,5 miliardy zařízení.

***

Český plicní ventilátor CoroVent slaví velký úspěch. Certifikace od americké FDA mu otevírá dveře do světa

corovent-mico2-min

Foto: Jan Kubát

Plicní ventilátor CoroVent v továrně třebíčské firmy MICo

Plicní ventilátor CoroVent má otevřenou cestu na světové trhy. Unikátní český výrobek získal klíčovou certifikaci, díky které ho budou moci v případě nouze využívat nemocnice po celém světě.

***

Tady bydlí a trénují vycházející hvězdy esportu. Tým Sampi fotbalisty Jakuba Jankta ukázal herní dům za 30 milionů

sampi_jankto4

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jakub Jankto postavil pro svůj esportový tým herní dům za 30 milionů korun

Videohry byly pro 24letého Jakuba Jankta odmala srdcovou záležitostí. Proto vedle své fotbalové kariéry buduje esportový tým Sampi a teď nám ukázal nový herní dům, který pro něj za desítky milionů korun postavil.

***

Jeff Bezos se svým jměním jako první člověk v moderní historii pokořil 200 miliard dolarů. Elon Musk už je na půlce

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

Závratný růst akcií Amazonu zajistil Jeffu Bezosovi další rekord. Jako první člověk moderní historie překonal svým jměním 200 miliard dolarů a v žebříčku rychle roste také Elon Musk.

***

Kreativní spolupráce lidí a strojů. Český startup AIMS API patří mezi nejlepší na světě ve výběru hudby pro filmy

aims-parma-nedved

Foto: Lukáš Bíba

Zakladatelé AIMS API Viktor Parma a Martin Nedvěd

Každý dobrý film potřebuje také dobrou hudbu. Vyhledávat ji v nekonečných hudebních knihovnách může být náročné, ale Češi vyvinuli umělou inteligenci, která je v tom mezi nejlepšími na světě.

***

Burning Man v obýváku. Český VR startup Somnium Space přináší vlastní akci inspirovanou legendárním festivalem

burning-man

Foto: Somnium Space

Hořící socha ve virtuálním světě Somnium Space

Na slavný festival Burning Man se letos fyzicky nedostanete, ale můžete se k obrovské hořící dřevěné soše a množství zážitků vydat alespoň virtuálně. Unikátní výlet vám totiž zprostředkuje český startup Somnium Space.

***

Na devět nul není nikdy pozdě. Buffett, Zuckerberg i Musk jsou důkazem, že první miliardu lze vydělat v jakémkoliv věku

buffett-mark

Někdo na svou první miliardu dosáhl velmi mladý, někdo naopak až po padesátce. Warren Buffett, Mark Zuckerberg i Elon Musk jsou důkazem, že to jde v jakémkoliv věku.

***

Zbořil Netflix a chce dál. Mobilní hra se Zaklínačem propojí reálný a virtuální svět po vzoru úspěšného Pokémon GO

zaklinac-1

Foto: Netflix/CD Projekt Red/CC

Nová hra s rozšířenou realitou na motivy fenoménu Zaklínač

Něco jako Pokémon GO, akorát v temném fantasy světě Zaklínače. Tvůrci původních her s Geraltem z Rivie lákají na novou mobilní hru, která spojí rozšířenou realitu s propracovaným mechanismem boje proti příšerám.

***

80 tisíc porcí jídla z jediné střechy. Farma thajské univerzity představuje budoucnost městského zemědělství

ryzova-farma-thajsko1

Foto: Landproces

Střecha univerzitní budovy kampusu Rangsit se proměnila ve farmu

Když má vaše budova střechu o rozloze několika fotbalových hřišť, můžete si na ni vybudovat třeba největší střešní farmu v celé Asii a ukázat městské zemědělství budoucnosti.

***

Moderní rouška na baterky. LG představilo obličejovou masku s větráčky pro snadnější dýchání

lg-puricare-wearable-purifier-mask-2

Foto: LG

I přes svou velikost má být elektronická maska LG pohodlná

Zatímco většina výrobců přichází s látkovými variantami, LG volí jiný postup. Navrhlo obličejovou masku v mohutnějším provedení, která díky větráčkům zlepší dýchání a může chránit i před viry.

***

Český startup Reas spouští nákup nemovitostí za tržní cenu. Platí ihned a chce tím zlepšit prodej realit

makos

Foto: Reas

Michal Makoš, spoluzakladatel a ředitel startupu Reas

Český startup Reas.cz se snaží o větší transparentnost na realitním trhu a nově začíná nemovitosti také vykupovat. Slibuje tržní ceny, okamžité platby a větší pohodlí pro majitele.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

Diskuze (0)

Novinka

Anonym