Burning Man v obýváku. Český VR startup Somnium Space přináší vlastní akci inspirovanou legendárním festivalem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

burning-man

Foto: Somnium Space

Hořící socha ve virtuálním světě Somnium Space

0Zobrazit komentáře

Burning Man má k typickému letnímu festivalu daleko, přesto ale představuje jednu z největších společenských událostí roku. Akci v nevadské poušti Black Rock, kde se loni potkalo téměř 80 tisíc lidí, letos samozřejmě přímo navštívit nepůjde. To ovšem neznamená, že vůbec neproběhne. A nebude to přes kamery na Zoomu ani YouTube Live – Burning Man se pro tento rok přesouvá do virtuálního prostředí a bude u toho i český startup Somnium Space.

O obrovské akci odehrávající se uprostřed ničeho, kde její návštěvníci často vypadají jako postavy ze Šíleného Maxe, snad už alespoň ve zmínce slyšel každý. Burning Man je hlavně naplněním konceptu „dočasné autonomní zóny“, tedy na okolním světě zcela nezávislé malé společnosti. Mezi základní principy festivalu tak patří například obdarovávání, spolupráce, inkluzivita, sebevyjádření a podobně. Součástí týdenní společnosti jsou pak umělecké instalace, koncerty, večírky atd.

Přesun festivalu do online světa znamená potenciálně jeho dosud největší rozsah. I když totiž virtuální prostory následují mapy těch skutečných, dostupné budou různé verze – pořadatelé Burning Mana tomu říkají multiverzum, což je zároveň název hlavní digitální události. V Somnium Space proběhne alternativní podoba Take Me to Your Burn, stejně jako její předobraz plná umění, hudby a v neposlední řadě workshopů na témata ekologie nebo zdravého způsobu života.

somnium-space-vr-burning-man-tak-me-to-your-burn-2

Foto: Somnium Space

Virtuální akce Take Me To Your Burn začíná 31. srpna

O českém startupu jsme psali už v květnu, svět virtuální reality nicméně každodenně funguje jako nový typ prostoru. Návštěvníci si zde v rámci blockchainové ekonomiky mohou kupovat pozemky a naopak prodávat vlastní tvorbu. Třicítka uměleckých galerií, které zde vyrostou při příležitosti konání Take Me to Your Burn, tak pro pravidelné návštěvníky Somnium Space bude známým konceptem.

Co bude úplně nové, jsou samozřejmě samotná díla, která zde představí více než čtyřicet umělců. Desítky dalších se postará o hudební program. Na hlavním pódiu má živé koncerty zahrát více než třicet interpretů, pět dalších pak budou prakticky neustále okupovat někteří z více než 150 DJů. Jejich sety půjde zhlédnout také na Twitchi nebo YouTube. A pokud se někdo bude chtít prezentovat více než jako návštěvník, poslouží mu open mic na zvláštním pódiu.

somnium-space-vr-burning-man-tak-me-to-your-burn

Foto: Somnium Space

Autentická místa

Být „jenom“ návštěvník ale na akci určitě neznamená pasivní proplouvání digitálním světem. Burning Man je o lidské interakci, která nesmí chybět ani v jím inspirované virtuální verzi. K dispozici tak bude několik způsobů, jak se s někým seznámit a pustit se do řeči.

Virtuální spálení obří sochy

Stejně jako u skutečného festivalu bude závěrečným vyvrcholením spálení obří sochy člověka. Jelikož se však netřeba řídit fyzikálními zákony skutečného světa, planoucí struktura ovládne střed prostoru po celou dobu konání Take Me to Your Burn. Začíná se 31. srpna a pokračuje tradičně sedm dní – do 7. září.

Hlavním způsobem, jak se do Somnium Space dostat, je prostřednictvím aplikace dostupné na Steamu, alternativu pak nabízí dedikovaný web. Zde se také objeví detailnější informace o umělcích, časovému programu a podobně. Jelikož se jedná o virtuální realitu, nejimerzivnější trojrozměrný zážitek poskytnou VR brýle jako Oculus Rift nebo HTC Vive, ale připravena je i dvourozměrná verze pro klasické displeje počítačů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym