Apple versus Fortnite, Air Bank přebírá Zonky a The Rock nejlépe placeným hercem. Přečtěte si zprávy týdne

john-cook-ft
0Zobrazit komentáře

Druhá polovina roku začíná ukazovat, kde se krize z posledních měsíců projevila nejvíce, ale i to, kde naopak zafungovala jako akcelerátor růstu. Své by o tom mohl říct Avast, který zažil rekordní půlrok, Tesla a její neustálý vzestup i největší firma provozující plavby na výletních lodích.

Aktuálním týdnem ale pravděpodobně nejvíce zamávala kauza mezi Applem a herní firmou Epic Games, která stojí za populárním titulem Fortnite. O ní si můžete přečíst více níže, stejně jako o rošádě ve skupině PPF, kde budou nově Zonky spadat místo Home Creditu pod Air Bank, vykoupení všech akcionářů v Bezrealitkách Markem Rosenbaumem nebo o naší nové vzdělávací platformě CzechCrunch Shine.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Dwayne Johnson nejlépe placeným hercem: Začínal s několika dolary v kapse a postupně se dostal mezi nejúspěšnější tváře Hollywoodu. Dwayne Johnson si díky filmům, byznysu i spolupracím připsal za loňský rok 87,5 milionu dolarů a stal se tak již podruhé za sebou nejlépe placeným hercem.

Škodovka ukazuje nový model a mění směr: Škoda prochází v poslední době mnoha změnami. Na začátku srpna získala nového šéfa a také novou strategii. Teď ukázala propracovanější koncepty chystané Škody Enyaq, kterou v Praze představí už 1. září letošního roku.

? Miliardy do WeWorku, stovky milionů do falešných burgerů: WeWork omezil aktivity po celém světě a pomalu míří k zisku, na což získává další miliardu dolarů. Vedle toho sbírá stovky milionů i americký startup Impossible Foods, který podobně jako Beyond Meat a další vyrábí alternativu masa. A podle dosavadních výsledků mu to zatím skvěle vychází.

?? Avast se přibližuje 10 miliardám v tržbách: Softwarové společnosti za první polovinu roku zažily z velké části boom, čehož využil i Avast. Ten za první půlrok utržil 9,6 miliardy korun se ziskem EBITDA (před zdaněním, úroky a odpisy) ve výši 5,4 miliardy korun.

Výletní lodě se odrážejí od dna: Royal Caribbean je největší provozovatel výletních lodí, který byl v posledních měsících zároveň nejvíce postižen. Akcie firmy se propadly ze 135 dolarů na necelých dvacet, lodě visely na moři a vše vypadalo černě. Teď se ale firma znovu zotavuje a hlásí velký zájem o plavby v příštím roce. Ukousne si lodní doprava část z postiženého leteckého trhu?

? Nikola versus Tesla: Zatímco hodnota akcií Tesly se v posledních týdnech mírně propadla, společnost Elona Muska si nachystala oznámení o rozdělení akcií. To vystřelilo jejich hodnotu opět vzhůru a Tesla je zase o krok blíže k možnému zařazení do indexu S&P 500. Její konkurent Nikola mezitím ohlásil objednávku 2 500 kusů jeho vodíkových vozů pro popelářské využití.

***

Fortnite záměrně porušil pravidla a byl smazán z App Storu. Epic Games zahajují obří kampaň, která má změnit Apple

cook-fortnite

Foto: Apple/Fortnite

Tvůrci herního hitu Fortnite už nechtějí přihlížet praktikám, která jsou uplatňována v App Storu. Úmyslně proto porušili pravidla a zahajují obří kampaň proti Applu, pomocí které ho chtějí jednou provždy změnit.

***

Přes Zonky se půjčilo už více než 12 miliard korun. Teď firma putuje z Home Creditu do rukou Air Bank

jiri-humhal-zonky-top2

Foto: Zonky

Jiří Humhal, CEO Zonky

Půjčková platforma Zonky v červnu překonala 12 miliard korun v objemu půjčených peněz, a chce se letos dostat do zisku. Mezitím se v ní ale dějí velké změny a nově spojí síly s bankou.

***

Podpora studentů, podnikatelů i startupů pod jednou střechou. Představujeme vzdělávací platformu CzechCrunch Shine

shine-2

Foto: CzechCrunch

Nová vzdělávací iniciativa CzechCrunch Shine podpoří studenty, podnikatele a český startupový ekosystém

CzechCrunch vznikal jako součást technologické komunity, které pravidelně servíruje nejen obsah, ale i edukativní akce. Tyto snahy nás motivovaly k rozjetí vzdělávací iniciativy CzechCrunch Shine, se kterou chceme podporovat nadějné podnikatele, startupy i studenty.

***

Český Memsource umí vybrat nejlepší nástroj pro překlad textů. Díky své technologii byl oceněn na více než miliardu

me_2019_quadrio_background_50p-min

Foto: Memsource

Dalibor Frívaldský, technologický ředitel startupu Memsource

Mnoho z nás pro překlady využívá překladač od Googlu. Ten si ale ne se vším poradí nejlépe, a tak český startup Memsource vyvinul technologii, která pro váš text vybere ten nejlepší nástroj, aby byl překlad co nejpřesnější. Investoři ho za to teď ocenili.

***

Bezrealitky mění majitele, původní vlastníky vykoupil Marek Rosenbaum. Letos chtějí přesáhnout tržby 50 milionů

hendrik-meyer-bezrealitky3-min

Foto: Bezrealitky

Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.cz

Bezrealitky letos míří na tržby 50 milionů korun a do další etapy své mise, ve které mění online realitní trh, vstupují s novým majitelem. Všechny původní akcionáře vykoupil Marek Rosenbaum.

***

Brány dílen se otevírají. Pod patronátem prestižní MIT se do Česka sjedou kutilové z celého světa

prusa-research-farma

Foto: Prusa Research

Tisková farma na výrobu 3D tiskáren Prusa Research

V Česku se otevřou brány pro kutily z celého světa. Pod hlavičkou prestižní americké univerzity MIT bude náš trh hostit slavnou konferenci The Fab Foundation a nažene kreativce do vybavených FabLabů.

***

Jako stavění z kostek. V centru Singapuru vyroste nejvyšší prefabrikovaný mrakodrap na světě

singapur

Foto: ADDP

Avenue South Residence se stane nejvyšším prefabrikovaným mrakodrapem světa

Předvyrobené bytové jednotky, které se na sebe budou skládat přímo na místě stavby. V Singapuru vyroste unikátní dvojice prefabrikovaných výškových budov, jež může ukázat budoucnost efektivního stavění nových bytů.

***

V Kauflandu nově můžete skenovat zboží mobilem a nakupovat rovnou do své tašky. Při odchodu jen zaplatíte

kaufland

Foto: Kaufland

Prodejna řetězce Kaufland

Vyberete si zboží, naskenujete ho telefonem, vložíte klidně i do své osobní nákupní tašky a u pokladny jen zaplatíte. Kaufland chce díky nové aplikaci změnit tradiční chování zákazníků ve svých prodejnách.

***

Nejdřív World of Warcraft hrál, teď z něj dělá velkolepé trailery. Podívejte se na epickou bitvu od Radima Zeifarta

world-of-warcraft-black-temple

Foto: Blizzard

Trailer Radima Zeifarta vyobrazuje nájezd na Black Temple

Radim Zeifart nejprve World of Warcraft aktivně hrál, pak ale přestal a raději z něj začal tvořit propracované trailery. Teď patří ke špičce v tomto oboru a potvrzuje to i nové dílo, které zachycuje epický boj o Black Temple.

***

Přednostní právo na filmy Martina Scorseseho i Leonarda DiCapria. Apple se svou televizí zrychluje a útočí na Hollywood

Apple TV+ je na trhu ještě malým hráčem, ale i tak se mu daří uzavírat velké smlouvy. Teď to potvrdil s Leonardem DiCapriem i uznávaným režisérem Martinem Scorsesem, který pro službu Applu natočí svůj nejdražší film.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym