Zodpovědně vyrábět přímo v lese. V Norsku vyroste nejekologičtější továrna na nábytek na světě

Chystaná továrna Vestre má splývat s okolním lesem

Foto: BIG

Jméno Bjarke Ingels je význačné nejen díky svému velmi netypickému znění, ale také proto, že patří jednomu z nejzajímavějších žijících architektů. Jeho budovy vždy patří k nejambicióznějším projektům ve svém okolí a nezvyklý design kombinují s chytrým konceptem, který přímo reaguje na danou sociální nebo environmentální skutečnost. Nyní byla oficiálně představena jeho další budova – továrna na nábytek kladoucí maximální důraz na ekologii.

Dánské architektonické studio BIG (Bjarke Ingels Group) ve svých návrzích rádo experimentuje s formou a různými způsoby narušuje konvence daných typů staveb. Například most propojující dva břehy skulpturního parku v Norsku tak pojali jako moderní abstraktní sochu, členitý hranol, který je v polovině zkroucený o 90 stupňů. Nedávno pak dostal podporu OSN návrh plovoucího města, jehož široké využití šestiúhelníků se promítá do sociální sféry, soběstačnosti i odolnosti vůči klimatickým změnám.

Právě přizpůsobování se různým aspektům vývoje lidstva a přírody kombinované s vizuální dekonstrukcí zaběhlých struktur lze snad označit za jednu z hlavních charakteristik Ingelsových prací. Jasně ji lze identifikovat také v jednom z nejnovějších projektů jeho studia, továrny na nábytek norské firmy Vestre. Ta se má po dokončení na přelomu let 2021 a 2022 stát nejekologičtějším objektem svého typu.

ingels-big-vestre-plus-10

Stromy budou nejen v těsné blízkosti továrny, ale také přímo v jejim srdci

Foto: BIG

The Plus, jak zní název budovy, vznikne nedaleko tisícového městečka Magnor poblíž švédských hranic, přímo uprostřed borového lesa. Fasádu přitom bude tvořit dřevo získané ze stromů pokácených pro její postavení. Tento postup výrazně sníží ekologické náklady, stavba se tak ve spojení se svým vzezřením symbolicky i doslova ponoří do okolní přírody.

Továrna bude v kategorii průmyslových staveb v nordickém regionu první, která obdrží nejvyšší certifikaci udržitelnosti podle standardů BREEAM. Jejich hodnocení se zaměřuje na různá stádia životního cyklu budov a stanoví celosvětově uznávané potvrzení, že je daný objekt ekologicky nezávadný.

Mezi důležitá kritéria patří například využívání energie a vody, míra znečišťování, doprava, použité materiály, množství produkovaného odpadu a další. V Česku mají druhé nejvyšší hodnocení budovy jako Enterprise Office Center, Butterfly Karlín, Aspira Business Centre nebo plánovaný The Flow Building.

ingels-big-vestre-plus-5-min

Stromy budou ponechány tak blízko továrně, jak jen to bude možné

Foto: BIG

ingels-big-vestre-plus-2-min

Továrna přivítá jakoukoliv návštěvu

Foto: BIG

V případě The Plus je tedy široké použití místního dřeva jen začátkem. Ve srovnání s obdobnými projekty má továrna produkovat alespoň o polovinu méně skleníkových plynů a velká část její střechy bude pokryta vegetací. Zbytek zaberou solární panely. Okolní les bude z většiny ponechán svým přirozeným procesům, takže do něj nebudou zasazeny žádné cizí druhy a zvířata nepřijdou o svůj domov. Hnízdní budky rozmístěné kolem budovy mají naopak zajistit dostatek příbytků pro ptáky.

V kombinaci se solárními panely bude energetické potřeby The Plus zajišťovat komplexní systém vodních nádrží, tepelných čerpadel a studen energie. Podle odhadů studia BIG má díky tomu provoz továrny Vestry vyžadovat až o 90 % méně energie než konvenční zařízení podobného rozsahu a účelu.

makeittoday-hala

Přečtěte si takéKurzy programování makeITtoday začínají novou kapitolu. V Praze se stěhují do nových kreativních prostor v Hale 40

Samotný design stavby, jejíž půdorys má tvar právě znaménka plus, pak chce přinést novou perspektivu na celý koncept továrny. Každé ze čtyř ramen má svou vlastní funkci, takže jedno obsahuje sklad, druhé zpracování dřeva, třetí sesazování nábytku a čtvrté barvení. Všechny uprostřed propojuje logistický kruhový objezd. V nástavbě nad ním jsou umístěny kanceláře a návštěvnické centrum s výhledem na produkci i okolní přírodu.

ingels-big-vestre-plus-4

Střecha zákaznického centra

Foto: BIG

„Celý interiér je rozmístěn jako vývojový diagram, přičemž barva každého stroje přetéká až na podlahy,“ vysvětluje Ingels. „Když The Plus procházíte, pohybujete se souostrovím barevných ostrovů – prohlížení a zakoušení se stanou jedním a tím samým.“ Kolem jednotlivých ramen budovy se od přízemí až na střechu vinou stezky pro chodce, které umožňují sledovat celý proces produkce.

„Krása továrny spočívá v čistotě její organizace. Je pojata jako průsečík cesty a výrobní linky a tvoří velké plus propojující všechno se vším. Radikální transparence vyzývá návštěvníky a turisty ke sledování celého procesu výroby, zatímco pracovníkům poskytuje vzrušení z práce uprostřed lesa,“ dodává architekt. Pozornost turistů jak k budově, tak k nedalekému městečku, má přitáhnout také park o rozsahu kolem 121 hektarů, v jehož srdci bude výroba sídlit.

Ingels dále vysvětluje, že návrh studia BIG má ztělesňovat hodnoty firmy Vestre, která chce do jednoho celku spojovat ekologickou udržitelnost, ekonomickou výnosnost i sociální přínos, samozřejmě ve formě kvalitního nábytku. Proto se také vzdává typických snah o firemní tajemství a naopak svoje procesy dává plně na odiv komukoliv, kdo se přijde podívat. V ideálním případě toto pojetí Vestre inspiruje šíření ekologické výroby ve svém i dalších odvětvích průmyslu.

Finální továrna má být kromě důrazu na udržitelnost progresivní také používanými technologiemi. Logistiku mají ve spolupráci s lidskými pracovníky zajišťovat malí roboti a autonomní kamiony Tesly. Celou výrobní linku prý půjde ovládat prostřednictvím tabletu. Realizace projektu s rozpočtem 31 milionů dolarů (přibližně 733 milionů korun) má začít už letos v srpnu.

ingels-big-vestre-plus-8

Zákaznické centrum

Foto: BIG

ingels-big-vestre-plus-7-min

Kolem budovy a mezi stromy se budou vlnit stezky pro chodce

Foto: BIG

ingels-big-vestre-plus-3

Výrobní linka bude jasně barevně strukturovaná

Foto: BIG

ingels-big-vestre-plus-6

Výrobní linka

Foto: BIG

ingels-big-vestre-plus-9-min

Sklad dřeva

Foto: BIG

ingels-big-vestre-plus-11

Ředitel Vestre Jan Christian Vestre a Bjarke Ingels

Foto: BIG/Vestre

Student filozofie a filmových studií, fanoušek vědy, umění a moderních technologií.