Vemte si naše peníze, hlásí milionáři, Bajer odchází z Mall Group a útok hackerů na Gatese i Muska. Přečtěte si zprávy týdne

bgates-obajer
0Zobrazit komentáře

Je tu neděle a s ní další pravidelný souhrn nejzásadnějších zpráv za uplynulý týden, které nějakým způsobem zahýbaly Českem i světovým děním. Ve Španělsku začínají testovat základní příjem, který lidem bez práce nebo s nízkými příjmy dorovná minimální mzdu, z vedení tuzemské skupiny Mall Group odchází po roce její šéf Oldřich Bajer a desítky milionářů se spojují a hlásí, že chtějí výrazné zvýšení daní, protože lidstvo potřebuje jejich peníze více.

Mimo jiné se ale velké škrty odehrály také ve WeWorku, který chce být už příští rok ziskový, bývalá žena Jeffa Bezose z Amazonu se posunula na pozici druhé nejbohatší ženy světa a twitterové účty známých podnikatelů i firem se ocitly pod útokem hackerů s cílem vymámit z lidí bitcoiny.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Velký experiment se základním příjmem: Španělsko se rozhodlo, že naplno rozjede experiment se základním příjmem. Pro 850 tisíc nejchudších domácností, respektive až 2,5 milionu lidí, dorovná příjmy do 12,5 tisíce korun měsíčně, nezávisle na tom, zda pracují, nebo ne.

 WeWork se chce příští rok dostat do zisku: Asi všichni už znají historku o vzestupu a pádu coworkingového obra WeWork, jenž vystřelil mezi nejhodnotnější startupy, aby následně spadl na dno. Teď propustil na 8 000 lidí a během příštího roku se chce pod novým šéfem poprvé dostat do zisku.

MacKenzie Bezosová druhou nejbohatší ženou: Byl to jeden z nejsledovanějších rozvodů v technologickém světě. Zakladatel Amazonu Jeff Bezos se loni rozvedl se svou ženou, která získala podstatnou část Amazonu. S rostoucí hodnotou akcií tak nyní rapidně roste i její jmění a s 58 miliardami dolarů se nově zařadila na druhé místo mezi nejbohatšími ženami. Před ní už je pouze Françoise Bettencourt Meyersová z rodiny značky L’Oréal.

? Kontroverzní Palantir vstupuje na burzu: Není moc firem v Silicon Valley, které by byly tak kontroverzní jako Palantir, za kterým stojí Peter Thiel. Firma, která spolupracuje s vládními úřady, využívá data proti terorismu a má nástroje pro sledování lidí, se rozhodla po 17 letech fungování vstoupit na burzu. Její hodnota je nyní 20 miliard dolarů a všichni očekávají, co bude po IPO.

Tesla ve filmu: Když se dnes řekne Tesla, většině lidí se vybaví automobilka Elona Muska. Ale ve skutečnosti jde také o českou firmu nebo geniálního vědce, který stál u prototypu elektrického motoru nebo bezdrátové komunikace. Teď bychom se měli o jeho životě dozvědět více z chystaného filmu Tesla s Ethanem Hawkem v hlavní roli. Sibuje nekonvenční podívanou.

***

Před dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končí

oldrich-bajer

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Oldřich Bajer nečekaně končí v čele e-commerce skupiny Mall Group

Oldřich Bajer měl být tím, kdo otočí Mall Group konečně do černých čísel. Ještě před dvěma týdny popisoval, jak to chce dokázat, ale teď v čele velké internetové skupiny nečekaně končí.

***

Lidstvo je důležitější než naše peníze. Desítky milionářů z celého světa žádají o výrazné zvýšení daní pro bohaté

abigail-disney

Foto: Wikimedia

Jedním ze signatářů otevřeného dopisu je Abigail Disney, vnučka Walta Disneyho

„Prosíme. Daňte nás, daňte nás, daňte nás. Je to jediná volba. Lidstvo je důležitější než naše peníze.“ Desítky milionářů v otevřeném dopise prosí, aby je vlády více zdanily a peníze využily na potřebné investice.

***

Igor Třeslín ze Storyous: Máme špičkový evropský produkt. Chceme změnit myšlení hospodských a lépe řídit jejich byznys

igor-treslin-storyous-boxed

Foto: Storyous

Igor Třeslín, CEO Storyous

Technologie teď mají velkou šanci prorazit i v gastronomii. Hospodští potřebují lépe řídit své podniky a šéf Storyous Igor Třeslín hlásí, že pro ně má připravený špičkový produkt, který jim v tom pomůže. Nechybí ani QR kódy na stolech.

***

Hackeři napadli Twitter účty Muska, Gatese, Bezose a dalších. Podvodem už v bitcoinech vylákali přes 100 tisíc dolarů

musk-gates-twt

Elon Musk i Bill Gates cílem útoku hackerů na Twitteru

Twitter zažívá masivní útok. Hackeři se během chvíle zmocnili účtů Elona Muska, Billa Gatese, Baracka Obamy, Jeffa Bezose a mnoha dalších a podvodnými tweety už vylákali přes 100 tisíc dolarů v bitcoinech.

***

Hodnota přes 10 miliard dolarů a český investiční úspěch. Rumunský startup UiPath dál závratně roste

ondrejbartos

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, partner Credo Ventures

UiPath je prvním startupem ze střední a východní Evropy, jehož hodnota překonala 10 miliard dolarů, a slavit mohou i Češi. Mnohonásobné zhodnocení to znamená pro Credo Ventures, které do firmy investovalo už před pěti lety.

***

Od bankrotu až na burzu. Henrik Fisker zvládá svůj reparát na výbornou a chystá nejudržitelnější elektrické SUV

fisker6

Foto: Wikimedia

Henrik Fisker

Henrik Fisker si v automobilové branži u BMW nebo Aston Martinu udělal velké jméno. S vlastním elektrickým autem mu to sice už jednou nevyšlo, ale teď se pokouší o restart, míří na burzu a chystá nejudržitelnější elektrické SUV.

***

Revoluce v nabíjení. Čínské Oppo umí plně dobít telefon za 20 minut, bezdrátově za půlhodinu

oppocharger

Foto: Oppo

Čínské Oppo opět posouvá rychlost nabíjení chytrých telefonů

Telefony jsou přístrojem takřka neomezených možností, slabinu ale mají v bateriích, které se rychle vybíjí. Čínské Oppo proto přichází s revolučně rychlým dobíjením, které by mohlo mobilní trh opět posunout.

***

Občanství za 100 tisíc dolarů? Karibské státy lákají na zlevněné druhé pasy, aby pokryly výpadky příjmů z turismu

karibik1

Karibik láká každoročně turisty z celého světa

Získat občanství obvykle není jen tak. Karibským státům teď ale vypadly příjmy z turismu, a tak rozjely obchod právě s druhými pasy, které výměnou za investici na ostrovech dají, aniž byste je museli navštívit.

***

McDonald’s odhalil novou restauraci, která má být vzorem jeho ekologické strategie. Veškerou energii si vyrábí sama

mcdonalds

Foto: McDonald’s

Nová restaurace ukazuje vizi celého McDonald’s

McDonald’s si je vědom svého velkého ekologického dopadu, a tak představil novou restauraci, která má být vzorem jeho zelené strategie. Vyrobí si sama veškerou energii, kterou potřebuje, a přináší další úspory.

***

První nadzvukový letoun Boom Supersonic vzlétne příští rok. Pasažéři by se mohli rychlých letů dočkat za 10 let

boom-supersonic1

Foto: Boom Supersonic

Chystaný nadzvukový letoun Boom Overture

V následující dekádě se chystá velký návrat nadzvukových letounů, které mají zrychlit leteckou dopravu. Americký startup Boom Supersonic chce poprvé vzlétnout už příští rok.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym