Ve světě čísel. Karin Fuentesová chce digitalizovat účetnictví a nepřepočítala se, investoři již klepou na dveře

Iva BrejlováIva Brejlová

karin-fuentesStory

Foto: Digitoo

Karin Fuentesová, zakladatelka startupu Digitoo

0Zobrazit komentáře

Třináct let se na pohyby na účtech koukala. Čísla přesouvala z papíru na počítač a tam z jedné kolonky do druhé. Závratné částky ji tak brzy přestaly oslňovat, načež se rozhodla, že si účetnictví zaslouží zásadní inovace. Karin Fuentesová loni založila vlastní startup Digitoo a v lednu získala první investici, která firmu ocenila na 50 milionů korun. A teď, když to Karin Fuentesová říká, trochu jí to rozesměje.

„Vždyť my ještě finančně vůbec nefungujeme,“ říká. „Myslela jsem, že budu muset něco vydělat, než mi někdo dá peníze,“ dodává. Ale nemusí. Zdá se, že stačí říct kouzelné sousloví „digitalizace účetnictví“. Jednoduše: Digitoo učí komunikovat systémy čtoucí data z faktur s úplně jinými systémy, které informace třídí a umožňují lidem s nimi v počítači dál pracovat. Právě díky tomu si teď vybírá z nabídky dalších investorů.

Totiž s účetnictvím se to má tak: každá služba, kterou kdokoliv prodává, vyžaduje fakturu. Ta se musí vystavit, předat, zpracovat a proplatit. Každá má nějaké číslo, částku, plátce a příjemce, splatnost, někde se počítá třeba DPH, spadá do konkrétního účetního období, mají různé konstantní, variabilní či snad specifické symboly.

Pokud jste se v tom dosud neztratili, představte si všechny tyhle informace ležet na desítky centimetrů vysokých hromadách na stolech účetních. Ty faktury jsou papírové a velmi reálné a je celkem jedno, jestli je účetní mají vytištěné třeba z Excelu nebo jako obrázek – každou berou do ruky a ručně přepisují data do různých systémů. Je tak zcela běžné, že když chtějí například mladí podnikatelé jednou za rok zpracovat své účetnictví, přinášejí ho v krabici od bot.

karin2-min

Foto: Digitoo

Karin Fuentesová, zakladatelka startupu Digitoo

Asi pak není překvapivé, že účetní věnují dvě třetiny své pracovní doby ručnímu zadávání dat a rutinním procesům. Tohle všechno chce změnit Karin Fuentesová, 34letá účetní, bývalá zaměstnankyně startupu Rossum, který učí počítače číst složité dokumenty, a osoba, jež působí, že to má velmi promyšlené. „Cítíš, že je tohle správné. A že když to neuděláš, uděláš hroznou chybu,“ říká.

Účetní a kavárnice

Že je to správné, si nemyslí sama. Jako pre-seed investici už dostala pět milionů korun od soukromého fondu Machine Learning Investment, který se zaměřuje na technologické startupy ve finanční sféře. Za to fond získal ve startupu Digitoo 10 procent, což jeho valuaci posunulo na zmíněných 50 milionů korun. První firmy, které doteď produkt víceméně testovaly, přecházejí do pozice klasických zákazníků. Od srpna pak bude startup nabízet služby i novým klientům.

První klienti nám přinesli půl milionu korun a s počtem přidávání dalších firem očekáváme, že budeme v černých číslech do 12 měsíců,“ věří Fuentesová. Pokud se započtou i externí spolupracovníci, dnes má tým Digitoo skoro 20 lidí.

Fuentesová 13 let pracovala (a doteď trochu pracuje) v účetním sektoru. Když jí bylo 24, založila si vlastní účetní firmu a nabrala spoustu klientů, kteří však rychle rostli a ona se musela spoustu nových věcí učit za pochodu. Firmu držela pět let, než sama sebe našla krátce před vyhořením. Naprosté většiny klientů se proto vzdala a rozhodla se podívat úplně jinam: v Praze si otevřela kavárnu.

„Jsem v jistém smyslu trochu introvert a nebylo to úplně pro mě,“ přiznává s odstupem času. Jenže než mohla kavárnu zase zavřít, musela se smířit s tím, že peníze, které do ní vložila, jsou nenávratně pryč. Nakonec se tak i se ztrátou vrátila k účetnictví. Ale nebyla úplně spokojená. „Stále jsem narážela na to, že lidé tráví čas nesmyslnými procesy. Začala jsem je automatizovat,“ říká Fuentesová.

Stroje, které umí číst

Brzy zjistila, že není sama. Když hledala, jestli existují také nějaké jiné než z jejího pohledu silně zastaralé účetní systémy, narazila na Rossum. „Chtěla jsem tam pracovat. Nabídla jsem, že třeba zadarmo. Nakonec mě zaměstnali na plný úvazek,“ usmívá se. V českém startupu vedla třicetičlenný anotační tým pro trénování umělé inteligence. Jakmile vybrala správné lidi a naučila je kýžený postup, rozhodla se, že se posune zase trochu dál.

„Já jsem neměla plat osm měsíců.“

Našla totiž velkou díru na trhu, kterou neřeší ani v Rossum. Ten umí překládat informace, které najde na fakturách třeba v podobě obrázku, do podoby strojově čitelných údajů. To je něco, co je pro účetní oddělení mnoha firem zavalených papíry jako zjevení. I proto mimochodem přitáhl už 100 milionů v investicích a klienty v podobě velkých firem.

Jenže pro ty malé je to stále málo. „Ve chvíli, kdy mám v počítači údaje ve formě podobné excelovské tabulce, ještě stále musím každý z nich vzít a dál s ním pracovat. Vybrat nezaplacené faktury, poslat je ke schválení, klikat po jednom a spoustu dalších věcí,“ vysvětluje Fuentesová.

karin1-min

Foto: Digitoo

Karin Fuentesová, zakladatelka startupu Digitoo

Propojit informace z přečtených faktur s programem, který zase informace třídí a poskytuje místo na zpracování, není jednoduché. Přesto to jde. Firmy si ale obvykle musí najmout odborníky a vývojáře, kteří jim tyto dva systémy na míru integrují. „Trvá to třeba víc než rok, stojí několik milionů a vlastně ani není zřejmé, jestli to bude fungovat,“ dodává Fuentesová. „A tak jsem si řekla: namísto toho, aby to dělal každý znovu, pomalu a draze, co to udělat jednou a pořádně?“

Dva týdny před splatností a nula na účtě

Digitoo tedy začalo propojovat. Fuentesová si k tomu našla tým ochotných odborníků, přičemž slovo ochotných je tu opravdu důležité. Po první investici se totiž rozhodla, že jí peníze musí nějakou chvíli vydržet. Než programátoři, analytici a další vytvořili první funkční program, který by ukázal, že si na sebe tento nápad vlastně vydělá, mnoho lidí pro startup pracovalo několik měsíců zadarmo. Jiní třeba za čtvrtinu své obvyklé ceny. A další tak, aby mohli vedle startupu mít ještě práci, která jim zaplatí živobytí.

„Já jsem neměla plat osm měsíců,“ vzpomíná Fuentesová. „Nechtěla jsem ty peníze zbytečně utratit. Nechtěla jsem se jednou podívat zpátky a být na sebe naštvaná,“ dodává. Přesto ji její víra dovedla do bodu, kdy měla 14 dní do splatnosti faktur a žádné peníze na účtu. „Vzala jsem seznam investorů, z nich jsem vybrala sedm, kteří mi dávali smysl, a poslala jim pitch,“ popisuje.

michaela-lhotkova

Přečtěte si takéV ČSOB chystají převratnou novinku. Jmenuje se Kate, je to digitální asistentka a hodně na ni sázíme, říká LhotkováV ČSOB chystají převratnou novinku. Jmenuje se Kate, je to digitální asistentka a hodně na ni sázíme, říká Lhotková

Skutečně se začali ozývat. Dnes jsou na stole tři nabídky, ze kterých Fuentesová vybírá. První zákazníci právě přecházejí z pozice testování do platících klientů. Platformu využívá mimo jinými například poradenská společnosti Grant Thornton. Ta je svou důležitostí a velikostí v závěsu za takzvanou velkou čtyřkou, což jsou poradenské společnosti, mezi které patří Deloitte či KPMG, a zaměstnává v Česku stovky lidí. Další klienti, největší účetní společnosti v Česku, rovněž digitalizují portfolio, což pro Digitoo znamená stovky jejich klientů.

Tím nejbližším cílem mladého startupu je teď zvládnout celkovou digitalizaci účetnictví na tři kliky, aniž by se účetní učili něco nového. Od ledna Digitoo rozšířilo svůj tým o další vývojáře a specialisty a pracuje na platformě, která umožňuje propojit používané aplikace na trhu. A to má firmu otevřít zase dalším možným klientům. Je tu vlastně jen jeden malý problém.

„Když jsme hledali alternativu, kterou bychom mohli nabízet společně s Rossumem, žádnou jsme prakticky nenašli,“ usmívá se Fuentesová, která tak s firmou, v níž dříve působila, dál úzce spolupracuje. A co se týče výběru investora, zakladatelka se ještě nerozhodla. Digitoo chce každopádně partnera, který mu otevře nové dveře. Třeba i ty zahraniční.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym