Ukradli mu lyže, a tak se rozhodl chránit vybavení ostatních. Marek Vala navrhl chytrý zámek, který neprolomí ani kladivo

marek-valaStory

Foto: Pealock

c

0Zobrazit komentáře

Po několika hodinách strávených na svahu člověku většinou vyhládne a vůně linoucí se z chat, které nabízí občerstvení přímo u sjezdovky, doslova láká k tomu zastavit, dát lyže do stojanu a vychutnat si některou z místních specialit, popřípadě se zahřát svařákem či bombardinem. Celá lyžařská idylka však může vzít za své v momentě, kdy se vrátíte ke stojanu a zjistíte, že jsou lyže pryč.

Přesně takovou situaci zažil během své dovolené v rakouském Kaprunu i Marek Vala, který tímto způsobem přišel o své zbrusu nové lyže za více než 20 tisíc korun. Nepříjemná záležitost se navíc netýkala pouze jeho, ale i několika dalších lyžařů, kteří si lyže odložili do stejného stojanu.

Další nepříjemné překvapení přišlo v momentě, kdy od pojišťovny dostal vyrozumění, že ztráta nebude proplacena, protože lyže neměl zabezpečené žádným zámkem. Nejednalo se přitom o žádnou lehkomyslnost, protože své lyže na svahu zamyká opravdu málokdo. To se ale v poslední době, s přibývajícími případy krádeží sportovních pomůcek, mění.

pealock

Foto: Pealock

Stojany jsou praktické, ovšem nenabízejí žádné zabezpečení

Například jízdních kol bylo v roce 2018 ve Velké Británii odcizeno přes 96 tisíc, a to se škodou přesahující částku tří miliard korun. V USA byla odcizena jízdní kola v celkové hodnotě neuvěřitelných 68 miliard korun. A Rakousko zaznamenalo za rok 2017 krádeže lyžařského vybavení v hodnotě přesahující 410 milionů korun. Právě tam Češi za lyžováním často míří. Přitom stačí jeden jediný zámek, který zloděje často ihned odradí, což si uvědomuje stále větší počet sportovců.

„Tento rok jsem si všiml, že si lidé možnost krádeží uvědomují čím dál více a přibližně 15 až 20 % lyží byly uzamčené přes klasický mechanický číselný zámek s lankem. Další možností je prohození jedné lyže například se svým kamarádem. Rady typu, že by člověk měl na lyže neustále vidět, nejsou špatné, ale v momentě, kdy restaurace nemá terasu nebo není hezké počasí, jsou k ničemu,“ přidává své postřehy třicetiletý Vala, pro kterého je sport celoživotní vášní.

pealock1

Foto: Pealock

Marek Vala při prezentaci zámku

Nic na tom nezměnil ani tento nepříjemný incident, který navíc potvrdil ono slavné přísloví, že všechno zlé je k něčemu dobré. Cestou domů totiž Markovi neustále vrtalo hlavou, jak své lyže příště zabezpečit co nejlépe. „Říkal jsem si, že je hrozně jednoduché lyže ukradnout v poměru k tomu, kolik lyže stojí. Mobilní telefon o stejné hodnotě by člověk taky nenechal ležet na zemi,“ popisuje své myšlenkové pochody Vala, který se až do svých 18 let věnoval lyžování závodně.

Pestrobarevný ochránce

Výsledkem tohoto přemítání se stal zámek Pealock, poměrně sofistikované, ale zároveň kompaktní řešení pro zabezpečení celé řady předmětů před krádeží. Jeho intenzivní vývoj trval dva roky a podílelo se na něm hned několik firem a specialistů.

Jedná se o zařízení vybavené pohybovým čidlem. V momentě, kdy se chráněný předmět pohne, začne zařízení vydávat zvuky o síle 110 dB. Ne nadarmo jméno zámku vychází z anglického výrazu pro páva, o kterém se říká, že je velice dobrým a hlavně hlučným ochráncem majetku.

pealock-x1

Foto: Pealock

K odemknutí zámku je možné využít mobilní aplikaci či NFC technologii

Při nenadálém pohybu zámek také informuje majitele notifikací zaslanou na mobilní telefon. Při větších vzdálenostech dokáže i přepnout do GSM módu a majiteli zavolat. Přitom se díky kompaktním rozměrům a relativně nízké váze 130 gramů bez problému vleze i do kapsy, což je jeho velká výhoda oproti některým trackerům a elektronickým zámkům od konkurence.

„Jejich nevýhodou jsou rozměry, váha a nekompatibilita se spoustou kol na trhu, nemluvě o nemožnosti použití zámku na jiné vybavení, než je kolo. Jejich řešení je vhodné spíše pro městská kola. Naše řešení má obrovskou výhodu, že jej v zimě můžete využít na lyže či snowboard a v létě na kolo, kočárek, elektrokoloběžku, invalidní vozík nebo skútr. A může jej využívat kdokoliv v rodině,“ vyjmenovává Vala důvody, proč je zámek Pealock univerzálním řešením.

Zámek lze propojit s aplikací v mobilním telefonu, na kterou chodí zmiňované notifikace a kde lze nastavit i prodlevu alarmu. Tím je zajištěno, že se alarm nerozhouká v momentě, kdy jiný lyžař jen lyže posune.

„Alarm se umí automaticky vypnout po pěti vteřinách klidné polohy, aby uživatel v těchto případech nemusel běžet k zámku a nebyl tak otravný. Můžete také spravovat více zámků najednou (například od vašich dětí, které mobilem nedisponují) a přidávat více NFC karet, náramků či klíčenek, přes které se zámek dá odemknout,“ popisuje Vala další schopnosti.

pealock4

Foto: Pealock

Zámek stačí odemknou přiložením NFC karty

Právě NFC karty, klíčenky nebo náramky jsou jedním ze způsobů, jak zámek zamknout či odemknout. Druhou možností je tlačítko v aplikaci. Vala však doporučuje nespoléhat se pouze na mobil, který se může nečekaně vybít, rozbít či ztratit.

Cena za klid

V Pealocku mysleli také na ty zloděje, kteří místo šperháků berou do akce kleště a kladiva. V zámku instalovaný akcelerometr má nastavený limit otřesu, takže při úderu kladivem dá jasně najevo, že něco není v pořádku. Proti přestřihnutí je pásek zámku chráněn odolným elastickým materiálem a ocelovými lanky s vodiči, které opět spouštějí alarm při snaze zámek přerušit.

stanek

Přečtěte si takéZa prvních 5 měsíců roku jsme na 175 % plánu, hlásí půlmiliardová skupina Potten & Pannen. Pomáhá jí přerod do onlinuZa prvních 5 měsíců roku jsme na 175 % plánu, hlásí půlmiliardová skupina Potten & Pannen. Pomáhá jí přerod do onlinu

S vysokou kvalitou však přichází i vyšší cena. Zatímco klasické mechanické zámky lze zakoupit již od několika set korun, v případě Pealocku se bavíme o částce přes čtyři tisíce korun. Pokud jej však srovnáme s ostatními elektronickými zámky vybavenými alarmem, zjistíme, že se nejedná o nijak drastický cenový rozdíl.

„Je potřeba si uvědomit, jakou hodnotu člověku bude zámek chránit, například elektrokolo za 100 tisíc, elektrokoloběžku za 30 tisíc nebo lyže za 20 tisíc,“ připomíná Vala, který z důvodu kvality opustil od nápadu vyrábět zámek v Číně a nyní jej kompletně vyrábí a montuje v Česku, což je také jeden z důvodů vyšší cenovky.

pealock6

Foto: Pealock

Aplikace Pealocku

I přesto existuje způsob, jak Pealock získat o něco levněji. Marek Vala totiž nyní spustil na Kickstarteru crowdfundingovou kampaň, v rámci které chce vybrat minimálně 30 tisíc dolarů, tedy přibližně 700 tisíc korun.

„Je to takové minimum, za které jsme schopni Pealock vyrobit v rozumných nákladech. Nicméně naše očekávání jsou větší, tento cíl jsme úmyslně podhodnotili na základě algoritmů, které tato platforma vyhodnocuje, a tou je například doba dosažení cíle kampaně,“ prozrazuje Vala, který začátkem tohoto roku skončil s prací v automotive a dnes se naplno věnuje pouze Pealocku.

Má s ním totiž velké plány, v rámci kterých chce z celé značky udělat jedničku na evropském trhu s elektronickými zámky podobného typu. A dost by mu v tom mohl pomoci i ten fakt, že Pealock získal ocenění v letošním ročníku designové soutěže Red Dot Award v kategorii Design Concept, která se zaměřuje především na design a inovace v oblasti produktů.

pealock7

Foto: Pealock

Zámek lze použít na sportovní náčiní, ale také na kočárky, skútry a další

Diskuze (0)

Novinka

Anonym