Tenet je zpátky ve hře. Epické sci-fi Christophera Nolana do českých kin dorazí za měsíc, dříve než do USA

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

tenet

Foto: Vertical Ent.

Hlavní roli ve filmu Tenet hraje John David Washington

0Zobrazit komentáře

Epické sci-fi Tenet od režiséra Christophera Nolana mělo být ještě před vypuknutím pandemie jednou z největších filmových událostí roku. V průběhu globální karantény a rušení prakticky veškerých projekcí v kinech postupně nabralo až mesiášský status „filmu, který vrátí blockbustery na plátna a lidi do sálů“. Nakonec je ale všechno trochu jinak.

Minulý týden se totiž takového statusu studio Warner Bros. vzdalo a premiéru prozatím úplně zrušilo s tím, že hledá alternativní model distribuce. A po několika dnech dumání ho nakonec našlo – Tenet se do většiny kin mimo Spojené státy vydá 26. srpna.

Uvádění hollywoodských filmů s obrovskými rozpočty vždy provádí složitá reklamní mašinérie, kdy tvůrci a herci jezdí po celém světě propagujíc svůj nejnovější počin, internet zaplavují rozhovory a reklamní bannery, ulice jsou plné plakátů a televize trailerů. Pro co největší dopad toho všeho se premiéry odehrávají v co největším počtu kin v co nejkratším časovém úseku.

Právě to z filmů činí blockbustery – najednou o nich mluví všichni, a pokud je někdo ještě neviděl, vypadává z běhu kultury. Za první blockbuster se označují Čelisti Stevena Spielberga, které měly zásadní dopad na americkou společnost hned při prvním uvedení v roce 1975. Od té doby se distribuční mechanismy i samotný styl vyprávění, s nimiž kultovní thriller přišel, vyvíjejí do dnešní podoby.

Merry-Go-Round AKA Tenet

Foto: Vertical Ent.

Hlavní roli ve filmu Tenet hraje John David Washington

Dosud nejdále model blockbusterů dovedla série Avengers, která tak ze svého prozatímního vyvrcholení učinila nejvýdělečnější film všech dob. V době pokračující globální pandemie, kdy v různých zemích panují různá pravidla organizace kulturních akcí, se ale desítky let vyvíjené strategie poměrně rychle zhroutí.

Zavřená kina tak pochopitelně znamenaly odkládání premiér, to však přetrvává i nadále, řízené situací na největším globálním filmovém trhu ve Spojených státech. Jen pár dnů po dočasném zrušení vydání Teneta tak následoval stejný krok u Mulanu od Disneyho, Tichého místa 2, Top Gunu: Maverick a dalších očekávaných hitů.

Nyní se ovšem konečně zdá, že ve Warner Bros. pro Nolanovo více než dvousetmilionové sci-fi vymysleli (snad uspokojivý) plán. V jeho centru přitom stojí jednoduchý fakt, že celý svět už nemůže o moc déle čekat jen na USA. Pokud totiž kina nemají začít ve větší míře krachovat a studia balancovat na hraně finančních problémů, je třeba do sálů dostat, koho jen půjde. I za cenu možného snížení předpokládaných příjmů způsobených roztroušenou reklamní kampaní.

Část z těchto ztrát studio plánuje kompenzovat podstatně delší dobou promítání, než je typické, aby si mohl Teneta na co největším plátně užít každý. Zrovna Nolan patří k největším cinefilům v mainstreamovém Hollywoodu, takže premiéra všech jeho projektů v kinech je pro něj samozřejmostí.

„V Americe neznám nikoho jiného, kdo se o znovuotevření kin a vydání svého filmu snaží více než Chris Nolan,“ řekl ředitel IMAXu, jehož velkoformátové kamery začal uznávaný režisér, jemuž zatím uniká oscarové ocenění (dosavadních pět nominací neproměnil) v blockbusterch používat jako jeden z prvních.

Zájem diváků opět vydat se do kin se objevil už v několika zemích. Například snímek Peninsula, pokračování úspěšného hororu Vlak do Busanu, v Jižní Koreji za dva týdny vydělal už 21 milionů dolarů, což je slušné číslo nezávisle na pandemickém stavu. V Česku se pak za premiérový víkend na životopisný snímek Havel vydalo přes 32 tisíc lidí. To je přibližně polovina ve srovnání s Masarykem z roku 2017, za další měsíc ale může být zájem mnohem větší. Oba filmy mají navíc dosti odlišné přijetí u kritiků i veřejnosti.

Tenet se má divákům v kinech poprvé předvést 26. srpna v 70 zemích, mezi nimiž by měla být i Česká republika. Alespoň několik prvních měst ve Spojených státech by se pak mělo dočkat 3. září. Vzhledem k často prudkým změnám šíření nového typu koronaviru si novými daty nemůžeme být jistí, dokud skutečně nebudeme sedět v sále. Tenet je nicméně mezi filmy připravenými k projekci ten s největším potenciálem přitáhnout stovky tisíc diváků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym