Spotify vyrostlo na 299 milionů posluchačů a dál posiluje podcasty. S exkluzivním pořadem přichází i Michelle Obamová

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

obama_podcast

Foto: Spotify/CzechCrunch

Michelle Obamová na Spotify spouští svůj exkluzivní podcast

0Zobrazit komentáře

Televizní streamovací služby v době globální karantény zaznamenaly zásadní zvýšení zájmu a nejinak tomu bylo u hudby. I když se může zdát, že je daný trh už poměrně nasycený, Spotify v posledním roce neustále sebevědomě roste. Za druhé čtvrtletí letošního roku vyrostlo na téměř 300 milionů posluchačů a nechystá se zpomalit. Naopak – do jeho nabídky originálních podcastů se připojuje samotná Michelle Obamová, někdejší první žena Spojených států.

První zpráva z ohlášení výsledků Spotify za období mezi březnem a červnem jako pozitivum překvapivě hlásí návrat k času strávenému poslechem z doby před pandemií. Na jednu stranu totiž stejně jako za normálního stavu přibývají noví uživatelé, na druhou mnoho lidí bez příjmů některé ze svých předplatných zrušili. Navíc místo aby poslouchali při práci nebo cestou vlakem, trávili čas doma před obrazovkami. Streamovací gigant proto v prvním letošním čtvrtletí zaznamenal mírné snížení doby, kterou lidé věnovali hudbě či podcastům.

Vedle toho se švédská společnost takřka ve všech ohledech pohybovala u horní hrany očekávání. Celkový počet uživatelů dosáhl 299 milionů, což znamená meziroční nárůst o 29 %, mezi čtvrtletími pak o 13 milionů. Celých 8 milionů z toho přitom zahrnuje placené posluchače (celkem jich je už 138 milionů). Pomoci dosáhnout na takové číslo mohl například nový typ předplatného Premium Duo pro páry a obecně dobře fungující byznys model kombinující bezplatnou verzi služby s reklamami a placené Premium s mnoha výhodami.

daniel-ek-spotify

Foto: Spotify

Spoluzakladatel a CEO Spotify Daniel Ek

Stejně optimistické jsou i výhledy Spotify. Očekává, že po uplynutí tří čtvrtin roku 2020 bude mít mezi 312 a 317 miliony uživatelů, z toho 140 až 144 milionů platících. Téměř identickou rychlost růstu předvídá pak také pro závěr roku. Výrazně se tak liší například oproti Netflixu, který v době nejstriktnějších opatření proti pandemii prosperoval, v následujících měsících ale očekává mnohem pomalejší expanzi.

Rychlý růst uživatelské základny ovšem pro Spotify neznamená nutně jen skvělé zprávy. Jak poznamenává magazín Variety, finanční výsledky ironicky zhoršil fakt, že se ve druhém čtvrtletí dobře dařilo akciím firmy. Výnos z jednoho prémiového předplatitele se tak meziročně snížil o 9 %. Celkové výnosy se přesto zvýšily o 13 % na 1,89 miliardy eur.

Velký vliv na pozitivní vývoj hodnoty akcií Spotify mělo ohlášení exkluzivní distribuce podcastu Joe Rogana. Z podcastů se tak vedle příjmů z předplatných prémiové verze služby a z reklamy u bezplatné  verze nyní už jasně formuje třetí hlavní zdroj peněz. V současnosti je poslouchá už více než pětina všech uživatelů služby, přičemž meziročně se toto množství zvyšuje prý v rámci tříciferných čísel.

Výrazné opření do podcastů, které se v posledních letech obecně těší stále většímu zájmu, Spotify ohlásilo loni s tím, že chce převzít trůn Applu. Následovalo několik mnohamilionových akvizicí a momentálně služba nabízí už více než 1,5 milionu pořadů, původních i od třetích stran. Dnes se navíc připojuje další obrovské jméno – Michelle Obamová.

spotify-podcast-barack-michelle-obama

Barack a Michelle Obamovi při nahrávání podcastu

The Michelle Obama Podcast si jako prvního hosta podle očekávání vybral předchozího prezidenta Spojených států Baracka Obamu. Při ohlášení spolupráce Spotify a firma Obamových Higher Ground ve společném prohlášení řekly, že nový pořad „posluchačům přinese ty nejupřímnější a nejosobnější rozhovory s někdejší první dámou“.

Tvůrci se prý nebojí být naprosto otevření a chtějí se zaměřit na témata, „na nichž záleží nejvíce“. Cílem je ve společnosti otevírat nové konverzace prostřednictvím osobních vztahů. „Takovým způsobem můžeme mezi sebou vybudovat vzájemné porozumění a empatii,“ říká Michelle. Mezi hosty se objeví například Marian a Craig Robinsonovi, komik Conan O’Brien, novinářka Michele Norrisová a další.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym