Soud zamítl rekordní sankci Evropské komise. Apple nemusí doplácet 13 miliard eur za irské daňové úlevy

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tim-cook-apple1

Foto: ICDPP

Šéf Applu Tim Cook

0Zobrazit komentáře

Technologický gigant Apple je o krok blíže k tomu, aby se vyhnul rekordní sumě ve výši 13 miliard eur (v přepočtu 346 miliardy korun), kterou mu nařídila Evropská komise doplatit za údajně nelegální irské daňové výhody. Pro představu, o jak vysokou částku se jedná, uvádíme, že za první čtvrtletí letošního roku dosáhl Apple čistého zisku ve výši 11,25 miliardy dolarů, tedy zhruba 9,9 miliardy eur. I pro jednu z nejhodnotnějších firem světa by tak pokuta znamenala poměrně citelné ztráty.

Po téměř čtyřech letech od prvního rozhodnutí nyní kalifornský výrobce iPhonů uspěl s odvoláním k Tribunálu Soudního dvora EU. Soudci se shodli, že Evropská komise nepředložila důkazy, které by jasně řekly, že se Applu dostávalo selektivních ekonomických benefitů a tím pádem státní pomoci. Celkem 14 miliard eur i s úroky tak Apple platit nemusí.

Rozhodnutí však není konečné a Evropská komise se může proti rozhodnutí do 70 dní odvolat k Soudnímu dvoru EU, tedy nadřazenému orgánu Tribunálu. Ten pak bude jednat o konečném rozhodnutí.

Na případu se několik posledních let významně podílela evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Ta tvrdila, že Apple získával od Irska daňové výhody nedostupné jakékoliv jiné firmě. Podle irského výkladu ale byly legální a Apple na základě nich platil od roku 2003 na korporátní dani z příjmu 1 % z evropských výdělků, přičemž do roku 2014 se postupně snížila až na pouhých 0,005 %.

Margrethe Vestagerová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Evropské komise

Jak píší Financial Times, Apple nařčení dlouhodobě odmítá a stejného názoru je i irské ministerstvo financí. Cupertinský gigant rozhodnutí přivítal s tím, že případ nebyl o tom, kolik daní platí, ale pouze kde je ve finále zaplatí. Dodal, že po celém světě od svého vzniku zaplatil na korporátních daních přes 100 miliard dolarů.

Precedent do dalších sporů s korporacemi

Přestože výsledek celého sporu tedy ještě může Soudní dvůr zvrátit, i dnešní rozhodnutí představuje precedent, který mohou firmy v případných budoucích sporech s EU využít. Není to ostatně první rozsudek v podobném smyslu.

Evropská komise loni prohrála u Tribunálu i spor s kavárenským řetězcem Starbucks, po němž chtěla za daňové výhody v Nizozemsku doplatit 30 milionů eur (zhruba 800 milionů korun). Podobný případ s podobnou částkou ale soudci rozhodli i v neprospěch firmy – konkrétně to bylo u automobilky Fiat za výhody v Lucembursku, napsala tehdy agentura Reuters.

Evropskou komisi může současné rozhodnutí v kauze Applu oslabit i v dalších budoucích sporech stejného typu, konkrétně namířených proti Nizozemsku a korporacím IKEA a Nike, jež jsou v procesu.

Daňové výhody se státům vyplácí

Na první pohled se může zdát nelogické, že Irsko usilovně bojuje za to, aby mu nemusel Apple na korporátní dani platit téměř nic. Jenže v dlouhodobém horizontu se ukazuje, že daňová pobídka se několikrát vrací.

Případ Applu teď poputuje k Soudnímu dvoru EU

„V uplynulých dvou desetiletích americké firmy – tedy nejen Apple – v Irsku realizovaly přímé investice v objemu přes 300 miliard dolarů. Irsko tak získalo více přímého amerického kapitálu než Brazílie, Rusko, Čína a Indie dohromady,“ vysvětluje v reakci na rozsudek ekonom Lukáš Kovanda.

Byly to právě velké zahraniční korporace, které v Irsku zvyšovaly nejen zaměstnanost, ale také celkový růst irské ekonomiky. Ta v roce 2015 vykázala bezprecedentní růst o 26 % a obsadila tak první místo na světě.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym