Růst o 4 500 %. Čeští Prusa Research a Blindspot patří k nejrychleji rostoucím firmám Evropy, Blízkého východu a Afriky

Peter BrejčákPeter Brejčák

Josef Prusa_Prusa Research_005

Foto: Prusa Research

Josef Průša, zakladatel a CEO Prusa Research

0Zobrazit komentáře

Do pětistovky nejrychleji rostoucích technologických firem z Evropy, Blízkého východu a Afriky se již tradičně probojovalo několik zástupců z České republiky. V čele jsou Prusa Research a Blindspot Solutions, i když ve srovnání s loňským rokem tuzemské firmy o něco zpomalily a zahraniční konkurence je přetlačila na nižší příčky.

Vyplývá to ze žebříčku Deloitte Technology Fast 500 za rok 2019, ve kterém poradenská společnost sleduje růst tržeb firem za předchozí čtyři roky, v tomto případě tedy za roky 2015 až 2018. V letošním vydání se do výběru probojovalo celkově čtyřiadvacet firem z Česka, což je meziročně o sedmnáct víc.

Na čele tuzemských zástupců je stejně jako loni Prusa Reserach, který v sledovaném období zaznamenal růst o 4 525 procent, což je sice skvělý výkon, ale meziročně to znamená značný propad z přechozích 17 122 procent. Výrobce 3D tiskáren si díky tomu v celkovém žebříčku vysloužil čtyřiadvacátou pozici.

„Rychlý růst se nám daří držet i nadále. Nezastavila nás ani pandemie, během které jsme na 3D tiskárnách vytiskli a rozdali 200 tisíc ochranných štítů a ztrojnásobily se nám prodeje,“ říká pro CzechCrunch Josef Průša, který se svým jmenovcem a kolegou Ondřejem Průšou tento týden investoval přes 10 milionů korun do startupu Worldee a vedle králů 3D tisku se z nich stali také andělští investoři.

worldee-prusa

Foto: Worldee

Ondřej Průša, Tomáš Zapletal, Tomáš Nakládal a Josef Průša se potkávají ve Worldee

Jak 3D tiskaři z pražských Holešovic pro CzechCrunch prozradili, loňské tržby firmy dosáhly na zhruba 1,5 miliardy korun (oficiální čísla teprve zveřejní), přičemž v letošním roce Prusa Research očekává další růst minimálně v řádech desítek procent. S ohledem na nejistou situaci si však ve firmě přesnější výsledek netroufají odhadovat.

Hned následující příčku za Prusa Research, tedy pětadvacátou, s růstem 4 444 procent obsadila v žebříčku Deloittu další tuzemská firma Blindspot Solutions vyvíjející řešení používající strojové učení a umělou inteligenci pro různá odvětví jako například kyberbezpečnost nebo bankovnictví.

„Pozitivně nás překvapilo, jak vysoko jsme vystoupali, protože horní místa obvykle obsazují produktové firmy. Žebříček reflektuje poslední čtyři roky a my jsme v Blindspot Solutions do roku 2017 poskytovali téměř výhradně vývoj řešení na míru používajících optimalizaci a strojové učení. Od 2017 se ale věnujeme i vlastním produktům,“ popisuje pro CzechCrunch CTO firmy Štěpán Kopřiva.

cook-zuckerberg

Přečtěte si takéKrize? Technologičtí giganti rozdrtili očekávání. Facebook zdvojnásobil zisk a Apple hlásí rekordní kvartálKrize? Technologičtí giganti rozdrtili očekávání. Facebook zdvojnásobil zisk a Apple hlásí rekordní kvartál

V první stovce se už žádné české firmy nenacházejí, rychleji než průměr žebříčku (1 258 procent) však rostli ještě Sewio Networks a Applifting. Hranici 1 000 procent dále pokořil Rohlík.cz a 3Dwiser. Premiant posledních let a loňské číslo pět žebříčku, letenkový vyhledávač Kiwi.com, pak zaznamenal růst o 950 procent.

Králem Fast 500 regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky se stal britský Revolut. Fintech, který je aktuálně posílený investicí 80 milionů dolarů a prochází transformací na tradiční banku, v sledovaném období rostl o 39 754 procent.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym