Před dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

oldrich-bajer

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Oldřich Bajer nečekaně končí v čele e-commerce skupiny Mall Group

0Zobrazit komentáře

Ještě mám v živé paměti, jak mi Oldřich Bajer na velké bílé tabuli ve své kanceláři v pražských Holešovicích kreslil plány a popisoval, jakým způsobem se chystá akcelerovat růst Mall Group a otočit hospodaření skupiny do černých čísel. V internetovém světě se ale může vše rychle změnit a Bajer teď z vedení velké e-commerce skupiny nečekaně odchází.

„Za dva roky chci akcionářům odevzdat čísla a říct: tady to máte, tohle je první část mé mise,“ plánoval před pár týdny ve velkém rozhovoru pro CzechCrunch Oldřich Bajer, který nastoupil do vedení Mall Group teprve před rokem. Jenže jeho mise skončila dřív, než sám čtyřiačtyřicetiletý manažer a podnikatel čekal.

Přestože se na společné misi, tedy otočit Mall Group po letech v mínusu konečně do černých čísel, shodli všichni, tedy jak Bajer jako šéf skupiny, tak i její akcionáři, tedy Rockaway, PPF Petra Kellnera a ECI Daniela Křetínského, tak se nakonec zřejmě zásadně rozešli v tom, jak cíle dosáhnout. A proto teď akcionáři sáhli k nečekanému řešení, o čemž jako první informoval deník E15.

„Potvrzujeme, že došlo ke změně na úrovni vedení Mall Group. Ta je nově řízená prostřednictvím zúženého boardu ve složení Petr Tomášek, Pavel Knap, Jakub Střeštík a Radko Sekerka, který jako předseda představenstva vede Jakub Havrlant. V novém vedení není dosavadní CEO Oldřich Bajer, který se s akcionáři skupiny rozcházel v názoru na budoucí řízení firmy, a proto ze skupiny odchází,“ uvedla PR manažerka skupiny Pavla Hobíková.

jakub-havrlant3

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant, CEO Rockaway Capital

Do čela Mall Group tak po roce fakticky opět usedne Jakub Havrlant, který přitom svého nástupce hledal dlouho, protože sám už e-commerce skupinu, do níž patří Mall.cz, CZC, Košík.cz, Vivantis či Mall Pay a Mall.tv, řídit nechtěl. Ostatně od začátku o své pozici hovořil jako o dočasné, byť nakonec v čele Mall Group strávil dva a půl roku.

Pod tlakem velkých akcionářů v čele s Petrem Kellnerem (PPF drží ve skupině 40 %) a Danielem Křetínským s Patrikem Tkáčem (ECI drží rovněž 40 %) se mu nedařilo přiblížit se černým číslům a Oldřich Bajer měl být tím, komu se to podaří. Loni Mall Group utržila přes 16 miliard korun, ale ztráta se stále pohybovala kolem jedné miliardy.

„Hledal jsem manažera, který bude 14 hodin denně makat a bude to digitální člověk. Ne korporátní člověk, ale byznysmen. A to on je. Já se přesouvám do role předsedy představenstva a dál nesu zodpovědnost za výsledky firmy,“ říkal před rokem o příchodu Bajera Havrlant, jehož Rockaway drží v Mall Group zbylých 20 procent. Nakonec ale evidentně sázka na spoluzakladatele Centrum.cz a módního e-shopu Zoot nevyšla.

Nové vedení teď podle vlastního vyjádření chce pokračovat v nastoleném trendu zaměření se na zákazníka a přidat v efektivitě a rychlosti rozhodování při řízení skupiny. O tom sice hovořil ve zmíněném rozhovoru před pár týdny také sám Bajer, ale s akcionáři přesto evidentně nenašel řeč. „Cílem je udržet současnou dynamiku vyvolanou zvýšenou poptávkou po online službách i po uklidnění situace a dovést tak firmu k nastaveným cílům,“ dodává k novému vedení Pavla Hobíková z Mall Group.

oldrich-bajer41

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Oldřich Bajer působil v čele Mall Group jen rok

Zajímavé je, že komentář Jakuba Havrlanta k následujícím plánům celé skupiny, která působí v České republice, na Slovensku, v Polsku, Slovinsku, Chorvatsku, Maďarsku a Rumunsku, se de facto shoduje s tím, jak viděl následující roky v Mall Group odcházející Bajer. „Mall Group je teď připravena vstoupit do další fáze, ve které se budeme soustředit na akceleraci nastavených procesů směrem k ziskovosti a excelenci v operativě,“ říká šestatřicetiletý zakladatel investiční skupiny Rockaway.

Bližší podrobnosti o tom, proč se cesty Mall Group a Oldřicha Bajera náhle rozešly, teď firma nechce komentovat. Vzhledem k tomu, že se vše událo velmi rychle, zatím není jasné ani to, zda bude Havrlant se svými kolegy a akcionáři hledat nového šéfa. Na dotazy CzechCrunche nereagoval ani Oldřich Bajer, jehož mise za posunutím Mall Group do pozice šampiona střední a východní Evropy skončila dříve, než vlastně pořádně začala.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym