Pochytej je všechny, ať to stojí cokoliv. Raritní sběratelská kartička s Pikachu se prodala za více než 5 milionů korun

pikachu

Foto: CN/YouTube/Heritage Auctions

Jedna z nejraritnějších kartiček Pokémonů

0Zobrazit komentáře

Přelom milénia znamenal pro desítky tisíc dětí po celé České republice dobrovolné nastavování budíků na brzké ranní hodiny, aby měly jistotu, že určitě stihnou víkendové vysílání pro děti na stanici TV Nova. Důvodem nebyly Kačeří příběhy ani příhody Rychlé roty, ale japonský animovaný seriál Pokémon, který se stal fenoménem nejen u nás.

To, co původně začalo jako herní titul určený pro konzole Nintenda, postupně nabylo rozměrů velkého univerza a celosvětově nejúspěšnější mediální franšízy, která se díky výdělkům okolo 95 milard dolarů dostala i před Mickey Mouse, Medvídka Pů či Hello Kitty. Pokémoni dostali seriálovou, filmovou, komiksovou i knižní adaptaci.

Jejich potenciál velice rychle vycítili i obchodníci, kteří pod licencí (a často i bez ní) začali motivy seriálu zpracovávat, kde se jen dalo. Za mikiny, školní aktovky, hračky a hry se utrácely nemalé sumy. A jak se zdá, touha mít všechny pokémony, ať to stojí, co to stojí, zůstává v některých dodnes.

pokemon1

Foto: Minh Hoang/Flickr

Pokémon kartičky jsou jen jedním z uchopení celého námětu

Za pět milionů korun se toho dá pořídit skutečně mnoho. Od několika luxusních automobilů až po vlastní dům. Jeden z milovníků pokémonů žijící ve Spojených státech se ale rozhodl investovat tuto částku do karet z karetní hry Pokémon Trading Card Games.

Konkrétně se jedná o kartu Pikachu Illustrator, kterou japonská aukční síň ZenPlus vydražila za částku 233 tisíc dolarů, v přepočtu tedy asi 5,28 milionu korun. Nový rekord překonal ten původní o 38 tisíc dolarů. Za stejnou kartičku, na které je Pikachu se štětci, totiž kdosi v loňském roce utratil 195 tisíc dolarů.

Důvodem, proč je právě tato karta tak moc cenná, je fakt, že stejných karet vzniklo pouze 39 kusů. Stalo se tak v roce 1998 a kartu nebylo možné získat klasickým nákupem karetních balíčků. Atsuka Nishida, autor Pikachu, ji totiž vytvořil speciálně pro potřeby ilustrátorské soutěže pořádané společností CoroCoro Comics, která je rozdala finalistům.

pokemon2

Foto: Heritage Auctions

Kartička Pikatchu Illustrator je tou nejdražší Pokémon kartičkou vůbec

Navíc dnes Illustrator Pikachu existuje už jen v 10 známých exemplářích, které si jejich majitelé střeží jako oko v hlavě. I takto drahé kartičky totiž mohou být ztraceny, jak dokazuje příběh podobně vzácné kartičky jménem Trainer No. 3. Tato karta, kterou bylo taktéž možné získat jen prostřednictvím soutěže, byla v loňském roce prodána za 60 tisíc dolarů. K novému majiteli se ovšem nikdy nedostala. Byla totiž ztracena během svého transportu poštou.

Sběratelské kartičky s Pokémony táhnou neustále

ZenMarket má v rukávu ještě několik dalších vzácných karet s tematikou díla Pokémon. Například nabušené kombo tří karet, u kterých momentálně svítí cenovka 203 tisíc dolarů, v přepočtu 4,6 milionu korun. Investoři tedy mají další zajímavou příležitost, jak své „pokétouhy“ naplnit.

Mohlo by se zdát, že Pokémon již netáhne tolik jako dřív. Ovšem fanouškovská základna je stále velice silná. Tvůrci nepřestali přinášet, s téměř každoroční pravidelností, nové série. Těch od roku 1997 vzniklo již 23.

skladon-founders

Přečtěte si takéRůst e-commerce vystřelil také český logistický startup Skladon. Jen letos vyrostl pětinásobně a chystá se za hraniceRůst e-commerce vystřelil také český logistický startup Skladon. Jen letos vyrostl pětinásobně a chystá se za hranice

Že jsou Pokémoni stále velice oblíbení, nedávno ukázala i popularita herního titulu Pokémon GO, ve kterém se díky rozšířené realitě dostaly malé japonské příšerky do reálného světa. Tento titul začaly po celém světě hrát desítky milionů hráčů a mnoho z nich je této hře stále věrných. A zapomínat bychom neměli ani na úspěchy filmu Detektiv Pikachu, který se stal nejvýdělečnějším filmem na motivy hry.

Pokémon je zkrátka i po letech velká věc a každá zmínka o novém zpracování námětu budí nadšení u dětí i těch, kteří již mají své vlastní rodiny. Právě pohled na malou, pozitivním nábojem nabitou myšku jim totiž dává vzpomenout na bezstarostná rána strávená s Ashem, Brockem, Misty a všemi jejich pokémony.

pikachuvalentine

Foto: Warner Bros. Pictures

Detektiv Pikachu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym