Odkud se vzal Zaklínač? Po obrovském úspěchu Netflix láká na minisérii odehrávající se 1 200 let před érou Geralta z Rivie

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

the-witcher-netflix

Foto: Netflix

První řada seriálu Zaklínač byla nejúspěšnější v historii streamovací služby

0Zobrazit komentáře

Televizní adaptace slavné knižní a ještě slavnější herní fantasy Zaklínač na Netflix přišla v době, kdy službě zpomaloval růst předplatitelů, ztratil několik populárních titulů jiných studií a rozjížděla se konkurence od Applu a Disney. Ve světě lačnícím po epickém temném fantasy, které by spravilo chuť z nepodařeného závěru Hry o trůny, byl ale úspěch pravděpodobný. O týden později se Zaklínač stal nejžádanějším seriálem na světě. Netflix proto své nové značce věří natolik, že rovnou chystá prequel zasazený více než tisíc let před érou Geralta z Rivie.

První řada vysokorozpočtového fantasy díla přilákala za čtyři týdny 76 milionů diváků, streamovací službě tak přinesla největší seriálový debut za celou historii. Snad jediným zádrhelem mohlo být pár častých kritik týkajících se hlavně poněkud matoucího vyprávění.

Tvůrci se s povídkovým formátem předlohy rozhodli trochu experimentovat a přišli s několika časovými liniemi, mezi nimiž často přeskakovali. Publikum ale neočekávalo, že pro zorientování se v takovém typu seriálu budou potřebovat diagramy jako u filmů Christophera Nolana.

zaklinac5

Foto: Netflix

Časová osa jednotlivých epizod první série seriálu Zaklínač

Ať už shodou okolností nebo v reakci na nejednoznačné přijetí bude druhá řada Zaklínače vyprávěna lineárně. Přesto se nová franšíza Netflixu aspoň jednou vydá jiným než dopředným směrem. Různá média se tak u právě ohlášené šestidílné minisérie nemohou shodnout na tom, jestli půjde o spin-off, nebo prequel. Každopádně bude The Witcher: Blood Origin zasazen do doby 1 200 let před známými dobrodružstvími Geralta.

Hlavní motivací pro vznik minisérie je přitom snaha více přiblížit fungování eklektického světa lidských mutantů s nadpřirozenými schopnostmi. V éře, na níž se zaměří, „se světy monster, lidí a elfů spojily do jednoho a vznikl první zaklínač“. Ačkoliv se tedy v Blood Origin Henry Cavill a jeho Geralt s nejvyšší pravděpodobností vůbec neobjeví, stále by mělo jít o zajímavý a hlavně ambiciózní projekt.

Dohlížet nad jeho vznikem bude opět showrunnerka původního seriálu Lauren S. Hissrichová a Declan de Barra, který napsal scénář ke čtvrtému dílu první řady. Oba budou své nápady konzultovat s autorem knih Andrzejem Sapkowskim. „Od chvíle, kdy jsem poprvé dočetl knižní sérii Zaklínače, mě v hlavě pálila myšlenka – jak vypadal svět elfů před kataklyzmatickým příchodem lidí? Vždy mě fascinoval vzestup a pád civilizací a jak vědy, objevy a kultura vzkvétaly těsně před pádem,“ vysvětluje De Barra.

the-witcher-geralt-of-rivia-henry-cavill-netflix-trailer-edited

Foto: Netflix

Henry Cavill jako Zaklínač rozhodně zaujal

Dále scenárista a showrunner minisérie dodává, že ho zajímá proces rozkladu civilizací a nahrazování jejich historie kolonizátory. „The Witcher: Blood Origin bude vyprávět příběh elfské civilizace chvíli před pádem a hlavně se zaměří na zapomenutou historii prvního zaklínače,“ říká.

The Witcher: Blood Origin se v rozšiřování zaklínačského univerza Netflixu připojí k animovanému spin-offu The Witcher: Nightmare of the Wolf, ohlášeném letos v lednu. Natáčet se má ve Spojeném království, zatím ale není jasné, kdy se můžeme těšit na výsledný produkt.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym