Netflix překonal předpoklady a nabral 10 milionů předplatitelů. Přesto se Reed Hastings bude nově dělit o roli ředitele

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Reed Hastings, spoluzakladatel a spoluředitel Netflixu

0Zobrazit komentáře

Možná v dohledné době bude dávat větší smysl zvažovat předplatné Amazon Prime chystající Pána prstenů a Fallout, Apple TV+ lákající na Greyhound a připravující Nadaci nebo Disney+, které také pracuje na větších novinkách. V každém případě ale nedává smysl zrušit předplatné Netflixu. Ten za uplynulé čtvrtletí opět zaznamenal vyšší růst, než se předpokládalo. O to překvapivěji v tomto kontextu působí zpráva, že na vedení firmy se nyní vedle Reeda Hastingse bude podílet také jeho blízký kolega Ted Sarandos.

Streamovací služby stojí především na zajímavém obsahu, kde Netflixu mohou nyní konkurovat jen zavedení hráči jako HBO nebo ve Spojených státech Hulu. V době, kdy zájem o audiovizuální zábavu roste a kina, pokud jsou otevřená, nabízí minimum zajímavých premiér, se tak americký obr nemusí obávat o dostatek pozornosti. Strategie neúnavného vydávání dalších a dalších projektů bývá kritizována za nedostatečný dopad jednotlivých titulů, pro rychlé rozšiřování publika nicméně stále funguje.

Před několika měsíci streamovací služba naprosto pohltila globální publikum nečekaným hitem Tiger King. Pokračovala seriály a filmy jako Space Force, Vyproštění nebo Eurovision a nedávno zveřejnila poslední řadu německé sci-fi senzace Dark. Ačkoliv se velká část obsahu nebude ucházet o kritické ani divácké ceny, úspěšně se vyhýbá chybám typu nedávného Artemis Fowl od Disneyho. Udržuje si tak místo v každodenních konverzacích a status samozřejmého večerního programu.

netflix-dark-4

Foto: Netflix

V centru sci-fi Dark stojí cestování v čase

Není proto příliš překvapivé, že se Netflixu za poslední tři měsíce podařilo překonat odhady růstu počtu předplatitelů, stejně jako předpokládaný obrat. Zatímco se očekávalo kolem 8,2 milionu nových platících uživatelů služby, skutečné číslo se vyšplhalo až na více než 10 milionů, tedy téměř o pětinu více. Obrat pak činil 6,15 miliardy dolarů oproti předpokládaným 6,08 miliardy.

Stejně jako v prvním čtvrtletí letošního roku lze úspěch alespoň zčásti přisoudit pandemii, která miliony lidí přinutila se zabavit doma. Díky tomu služba vyrostla nejvíce za dlouhou dobu a nyní se počet jejích uživatelů rozšířil až na 193 milionů. Zároveň se služba poprvé za svou historii pochlubila s konkrétními čísly přehrání desítky nejúspěšnějších filmů za uplynulý rok.

Poprvé známe nejúspěšnější filmy Netflixu

Na samotném vrcholu nejžádanějších titulů v prvních čtyřech týdnech od vydání se umístil akční thriller Vyproštění s 99 miliony přehrání. Následovaly tituly V pasti (Bird Box) s 89 miliony, Spravedlnost podle Spensera a 6 Underground: Tajné operace Michaela Baye. Irčan se s 64 miliony přehrání umístil na šestém místě. Je zde však nutné dodat, že Netflix jako přehrání počítá zhlédnutí pouhých dvou minut daného titulu.

Pro zbytek roku 2020 a počátek roku 2021 Netflix plánuje i přes koronavirová omezení ještě zvýšit počet vydávaných novinek. To mu umožňuje na jednu stranu produkční strategie plánovaná na dlouhou dobu dopředu a na druhou kupování titulů jiných studií. Přidávání obsahu je jedním z hlavních motorů růstu předplatitelů celé služby.

hemsworth

Foto: Netflix

Chris Hemsworth ve filmu Vyproštění z produkce Netflixu

Přesto si oproti očekávání pohoršily výdělky na akcii pro akcionáře a zároveň Netflix pro další čtvrtletí oznámil mnohem nižší projekce růstu předplatitelů i obratu, než předpokládali analytici. Firma říká, že ve druhé polovině roku už nelze spoléhat na jeden z mála pozitivních dopadů globální karantény na její byznys.

Navíc, jak jsme přiblížili v rozsáhlém profilu, už dlouho naráží na postupné sycení trhu. Před úspěchy z letošního roku několikrát po sobě zaznamenala nižší růst, než se očekávalo. Následkem těchto skutečností se hodnota firmy na akciovém trhu krátce po hovoru s akcionáři propadla až o 10 %, byť přírůstek za poslední čtvrtletí byl významný. Investory ale zajímá hlavně budoucnost.

oldrich-bajer

Přečtěte si takéPřed dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končíPřed dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končí

V tomto kontextu už pak dává větší smysl oznámení, že zakladatel a výkonný ředitel Netflixu Reed Hastings se o své místo nyní bude dělit s Tedem Sarandosem, dosud působícím v roli šéfa obsahu. Podle Hastingse se nicméně jedná hlavně o oficiální potvrzení dlouhodobého fungování. „Ted je mým partnerem už desítky let. Tato změna činí formálním to, co už platilo neformálně – tedy že se já a Ted na vedení Netflixu podílíme spolu.“

Nový spoluředitel Netflixu Ted Sarandos

Paralelně s povýšením Sarandose, který i nadále zůstává také v roli šéfa obsahu, byla ohlášena nová role pro Grega Peterse. Ten se stává provozním šéfem firmy a svým kolegům z nejvyšších míst má umožnit se lépe soustředit na ostatní aktivity vedení.

Se změnami se pochopitelně objevily otázky, zda Hastings plánuje z pozice ředitele odstoupit, sám je ale rychle zamítl. „Z hlediska každodenního fungování Netflixu nečekám, že se mnohé změní,“ řekl. Dodal pak, že to platí minimálně pro následujících několik let. „Aby bylo vše jasné, jsem v tom na příštích deset let.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym