Mají jedno z nejhezčích knihkupectví světa a teď s ním míří na Moravu. České Book Therapy otevírá pobočku v Brně

Filip HouskaFilip Houska

book-therapy-brno_6

Foto: Book Therapy

Interiér pobočky Book Therapy v Brně

0Zobrazit komentáře

Designové knihkupectví, které nabízí pečlivý kurátorský výběr světových i českých knih o designu, architektuře, módě, životním stylu či rozvoji osobnosti. Když jsme se zakladateli projektu Book Therapy mluvili naposledy, což bylo během loňského prosince, dali najevo, že s tímto konceptem nechtějí ani v nejmenším zpomalovat. Právě naopak.

Rozjíždět v dnešní době knihkupectví se může vzhledem k saturaci trhu, který je navíc postižený současnou krizí, a skvělé možnosti kupování i půjčování knih na internetu zdát jako náročný plán, Petra Caudr Hanzlíková a její manžel Jiří však na to měli jiný názor. Již od počátku mířili na jinou klientelu a svůj knižní hub stavěli na základech, které na českém trhu nemají tak silnou tradici.

Pro moderní knihomoly

Book Therapy totiž není běžným knihkupectvím, nýbrž zázemím pro moderní knihomoly, kteří zde najdou promyšlený výběr nejrůznějších knih ve vysoké kvalitě a s vysokou přidanou hodnotou. A aby celý koncept zakladatelské duo ještě posílilo, dokonce uvnitř nabízí i speciální večery VIP Therapy, v rámci kterých si zákazníci mohou obchod po zavíračce na dvě hodiny pronajmout a s vínem v ruce nerušeně lustrovat nabízenými tituly.

petra-a-jiri-min

Foto: FDU

Petra Caudr s manželem Jiřím jsou zakladatelé Book Therapy

Okolo Book Therapy pak postavili i Flowers & Dinosaurs University, měsíční předplatitelskou službu pro rodiče, kteří přes ni mohou svým dětem objednávat balíčky knih, jež mají pomoci mimo jiné k rozvíjení jejich kritického myšlení.

„Tento princip jsme chtěli zachovat, a proto jsme přišli s modelem založeným na předplatném a přidané hodnotě pro zákazníka – tedy výběru knih. Spojili jsme naši kurátorskou zkušenost s odborníky na předškolní vzdělávání a projekt měl obrysy,“ dodává Hanzlíková.

Moravská expanze

Book Therapy jako takové však od začátku bojovalo s jedním „problémem“ – svou pobočku mělo pouze v Praze. Bylo tedy zřejmé, že pokud chtějí svým kamenným konceptem zasáhnout i mimopražské zákazníky, musí se rozšířit do více měst. Proto se právě dnes otevírá druhá pobočka Book Therapy v Brně.

Nová prodejna se nachází přímo na Zelném trhu v historické části města, kde osídluje prostory zrekonstruovaného historického Paláce opata žďárského kláštera a „sousedí“ s barem Slast i hotelem Anybody. Zákazníci v brněnské Book Therapy dostanou stejný kurátorský knižní servis jako v Praze, a to včetně večerních zážitkových VIP terapií.

prodejna-book-therapy

Foto: Book Therapy

Prodejna Book Therapy v Praze

book-therapy-brno_3

Foto: Book Therapy

Pečlivý výběr knižních titulů

„S myšlenkou otevření další pobočky Book Therapy jsme si pohrávali delší dobu, nedařilo se nám však najít místo, které by odpovídalo našim představám a požadavkům. Do Zelného trhu jsme se ale zamilovali už dávno a prostory jsme dlouho chodili obdivovat. Když jsme zjistili, že jsou volné, neváhali jsme,“ dodává Hanzlíková k novému rozšíření.

Od začátku letošního roku tak jde pro Book Therapy, které podle knihy Do You Read Me? patří k nejhezčím knihkupectvím světa, o jeden ze dvou důležitých kroků vstříc rychlejší integraci na tuzemském trhu. Za zmínku totiž stojí i březnové spuštění e-shopu, kterému se projekt dlouho bránil, ale aby měl možnost uspokojit se svým výběrem knih všechny z republiky, potřebuje ho mít.

Nejde však o klasický internetový prodej – všichni, kdo ho chtějí používat, musí být připojeni do dedikované skupiny na WhatsAppu, kde se jejich potřeby komunikují. Právě tato možnost se vyplatila během nedávné koronavirové krize, která v těch nejkritičtějších dnech vyvolala zavření nejrůznějších podniků včetně knihkupectví.

book-therapy-brno_7

Foto: Book Therapy

Minimalismus

book-therapy-brno_5

Foto: Book Therapy

Část interiéru prodejny

book-therapy-brno_10

Foto: Book Therapy

Přehledně rozmístěná nabídka

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym