Lidstvo je důležitější než naše peníze. Desítky milionářů z celého světa žádají o výrazné zvýšení daní pro bohaté

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

abigail-disney

Foto: Wikimedia

Jedním ze signatářů otevřeného dopisu je Abigail Disney, vnučka Walta Disneyho

0Zobrazit komentáře

V posledních několika měsících padly další rekordy úspěchů firem na akciovém trhu. Tesla se stala nejhodnotnější automobilkou na světě, jmění Jeffa Bezose se přibližuje 200 miliardám dolarů a ředitelé společností vydělávají i miliony dolarů týdně. Na druhé straně stojí obrovské ekonomické ztráty, které se nejvíce podepisují na lidech vydělávajících tisíce dolarů ročně. Několik desítek bohatých proto svým vládám vzkazuje: „Zvyšte nám daně!“

Nástup koronavirové pandemie prakticky zastavil desítky tisíc byznysů po celém světě a miliony lidí kvůli tomu přišly o příjem. Zůstala ovšem většina výdajů. Vlády zemí proto s rozdílnou úspěšností začaly zavádět speciální programy sociální podpory, přičemž se musely vejít do omezených rozpočtů. Nejviditelnějším následkem byla jen frustrace a obavy lidí z toho, že nebudou schopni ekonomicky přežít.

Někteří milionáři a miliardáři reagovali zvýšením svých filantropických aktivit. Nyní ale přišli s jasným požadavkem, který zdůrazňuje, že fungování sociálního státu se na dobrovolné dary bohatých nemůže spoléhat a jsou potřeba systémové změny.

Okamžitě. Výrazně. Permanentně

„Dnes my, podepsaní milionáři a miliardáři, žádáme své vlády, aby zvýšily daně pro lidi, jako jsme my. Okamžitě. Výrazně. Permanentně,“ napsala v otevřeném dopise nová organizace s názvem Millionaires for Humanity (volně přeloženo jako Milionáři pro lidstvo).

V současnosti dopis podepsaly necelé dvě stovky finančně úspěšných lidí z několika zemí, mezi jinými ze Spojených států, Německa, Francie a Velké Británie. Píší, že v boji a při zotavování se z pandemie mají důležitou roli, ne ovšem při samotném léčení nemocných nebo doručování potravin.

„Neřídíme sanitky, které přivezou nemocné do nemocnic. Máme ale peníze, hodně peněz. Peníze, které jsou nyní velmi potřebné a budou potřebné v následujících letech, kdy se svět bude z této krize zotavovat,“ stojí v textu adresovaném „globálním občanům“.

Například ve Spojených státech za posledních pár měsíců o práci přišlo přes čtyřicet milionů lidí. Ve Španělsku se zase více než kdy dříve začalo skutečně zavádět koncept nepodmíněného základního příjmu, jehož význam v praxi jednoznačně ukázala zastavená ekonomika. Podobné ideje ale vždy musí stát na vyšších příjmech státu a progresivní danění bohatých je zde jasným faktorem.

Organizace Millionaires for Humanity poukazuje také na nedostatek investic do zdravotního vybavení, od masek a testů přes nemocniční lůžka až po jednotky intenzivní péče. „Můžeme zajistit odpovídající financování našich zdravotních systémů, škol a bezpečnosti prostřednictvím trvalého zvýšení daní u nejbohatších lidí na světě, lidí, jako jsme my,“ říkají boháči, jichž se pod otevřený dopis podepsalo celkem 83.

bill-gates-sitting

Foto: MSC / Kuhlmann

K velkým proponentům vyššího zdanění bohatých patří také Bill Gates

Mnoho z nich cítí nutnost podpořit svět kolem proto, že se do bohatství už narodili, nebo se jim dostalo výhod, které jim stoupání po ekonomickém žebříčku oproti jiným usnadnilo. Patří mezi ně například Abigail Disney, jejíž dědeček byl Walt Disney, zakladatel jedné z největších zábavních společností současnosti. Jak zmiňuje Bloomberg, Abigail dlouho volá po zvýšení platů zaměstnanců Disneyho a odměny nyní už bývalého ředitele Boba Igera označila za „šílené“.

Někteří kritici dříve založené skupiny Patriotic Millionaires s podobnými cíli i členy zmiňují, že milionáři a miliardáři často využívají díry v systému, aby daně platit nemuseli. Reakcí bývá opětovné zdůraznění potřeby představit novou legislativu, která by takové kroky znemožnila. Nemá to pochopitelně sloužit jako omluva, spíše poukázání na problémy systému i od těch, jež ho nezneužívají.

pricefx-team

Přečtěte si takéDalší investiční trefa českého Creda. Německý Pricefx, který má velký tým v Praze, nabírá 65 milionů dolarůDalší investiční trefa českého Creda. Německý Pricefx, který má velký tým v Praze, nabírá 65 milionů dolarů

Dopis Millionaires for Humanity zdaleka není prvním prohlášením svého typu. Například o nepodmíněném základním příjmu i s důsledky pro jejich bohatství mluvilo už několik miliardářů. Loni v čele s Georgem Sorosem pak někteří z nejbohatších Američanů napsali otevřený dopis, kde prezidentské kandidáty přímo žádají o navržení vyšších daní. Totéž v letošním novoročním přání znovu připomněl také Bill Gates.

Nejnovější otevřený dopis končí ráznými slovy: „Prosíme. Daňte nás, daňte nás, daňte nás. Je to správná volba. Je to jediná volba. Lidstvo je důležitější než naše peníze.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym