Bývalá manželka Jeffa Bezose díky podílu v Amazonu rychle bohatne. Neziskovkám za rok věnovala už 1,7 miliardy dolarů

Peter BrejčákPeter Brejčák

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

0Zobrazit komentáře

Bývalá manželka nejbohatšího muže světa, zakladatele Amazonu Jeffa Bezose, se v poslední době v médiích objevuje hlavně díky jejímu rostoucímu jmění. MacKenzie Scottová, která opět začala používat své rodné příjmení, během loňského rozvodu získala čtyřprocentní podíl v Amazonu, čímž se již tehdy stala jedním z nejbohatších lidí světa, a vzhledem k neustálému růstu hodnoty akcií firmy se nedávno obsadila pozici druhé nejbohatší ženy.

Jen od začátku roku se její jmění podle Bloombergu zvýšilo o 60 procent, tedy o 22 miliard dolarů na celkových téměř 60 miliard dolarů. Tento týden se však Scottová připomněla se svým závazkem darovat alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely v rámci iniciativy Giving Pledge a oznámila, že od té doby věnovala neziskovým organizacím dohromady již téměř 1,7 miliardy dolarů, tedy přibližně 38 miliard korun.

„Loni jsem se zavázala, že většinu svého bohatství vrátím společnosti, která jej pomohla vytvořit, že to udělám promyšleně, začnu brzy a svůj závazek udržím, dokud nebude sejf prázdný,“ uvedla padesátiletá filantropka a autorka několika bestsellerů.

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

„Nepochybuji o tom, že kohokoliv osobní bohatství je produktem kolektivního úsilí a sociálních struktur představujících pro některé lidi příležitosti a překážky pro nespočet dalších,“ napsala Scottová na svém blogu.

Stovky milionů dolarů tak během posledních čtrnácti měsíců věnovala 116 neziskovým organizacím působícím v devíti oblastech zaměřujícím se zejména na rasovou, genderovou či LGTBQ+ rovnost, ale také ekonomickou mobilitu, veřejné zdravotnictví, globální rozvoj či klimatické změny.

Žena, bez které by dnes Amazon a Jeff Bezos nebyli tím, čím jsou, se tak připojuje k řadě dalších globálních miliardářů. Do výzvy Giving Pledge, kterou před deseti lety představil zakladatel Microsoftu Bill Gates s investorem Warrenem Buffettem, už podepsalo 200 boháčů z více než dvaceti zemí.

Zajímavostí je, že nejbohatší muž planety Jeff Bezos se jako jediný z pětice nejbohatších Američanů do této výzvy pořád nezapojil, i když slib své bývalé manželky loni veřejně podpořil přímo na Twitteru. Bezos se však navzdory tomu částečně filantropii věnuje, před dvěma lety založil dvoumiliardový fond na podporu předškoláků a lidí bez domova, začátkem letoška pak věnoval deset miliard dolarů na boj s klimatickými změnami.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym