Budoucnost zábavy mezi dinosaury. Vyzkoušeli jsme další unikátní atrakci ve virtuální realitě od pražských DIVR Labs

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

dinosauri-vrInsider

Foto: DIVR Labs

V nové atrakci Dinosauři VR se vydáte do pravěku

0Zobrazit komentáře

Přestože cestujete 80 milionů let do minulosti, ve skutečnosti děláte krok vstříc budoucnosti. Na zádech máte výkonný počítač, na hlavě brýle a vstupujete do portálu, který vás přenese mezi dinosaury. Češi znovu potvrdili, že ve virtuální realitě patří k absolutní světové špičce, a ukázali další kapitolu ze zábavy budoucnosti.

Řeč je o novém virtuálním světě Dinosauři VR, který v nákupním centru Premium Outlet Prague Airport postavil tuzemský startup DIVR Labs. Podle autorů se jedná o nejmodernější virtuální realitu v Evropě, a když se do ní na necelou půl hodinku ponořím, musím jim dát za pravdu – zážitek je to skutečně „imersivní“, jak se označují technologie smývající pomyslnou hranici mezi skutečným a virtuálním světem.

Ano, vy sice víte, že se nacházíte na pevné půdě nového nákupního centra na dohled od pražského letiště a od reality vás dělí jen sundání si velkých VR brýlí, ale mozek už po pár minutách při pohledu do pravěké džungle pracuje, jako byste tam skutečně byli. Dokonce se přistihnu, že se snažím zadržet dech, jakmile stoupá voda, a zběsile uhýbám před blížícím se Tyrannosaurem rexem a zavírám oči.

dinosaurivr3-min

Ve virtuální realitě se potkáte i s Tyrannosaurem rexem

dinosaurivr1

Foto: DIVR Labs

V Dinosauři VR se proletíte také na kluzácích

„Návštěvníci se mohou těšit na naprostou špičku toho, co se dá ve virtuální realitě zažít. Zúročili jsme několikaleté zkušenosti celého týmu v oblasti virtuální reality a entertainmentu a přinášíme věrný obraz doby, kdy na zemi ještě kráčeli dinosauři,“ hlásí Jakub Kučera, spoluzakladatel a kreativní ředitel DIVR Labs.

Na přípravě atrakce Dinosauři VR pracovalo dvanáct vývojářů stejný počet měsíců, a přestože se člověk s batohem v podobě počítače na zádech a VR brýlemi pohybuje pouze v aréně o výměře 150 metrů čtverečních, připadá mu, jako by se teleportoval do úplně jiného a nekonečného světa – o tom ostatně celý zážitek je.

Virtuální realita neustále prochází rapidním vývojem a co nebylo ještě před pár lety možné, se teď stává realitou. Pokud jste před dvěma lety hráli Golem VR, první atrakci ve virtuální realitě, kterou DIVR Labs postavili v pražském hračkářství Hamleys, tak to byl sice jedinečný zážitek, ale zejména kvalita obrazu ještě ukazovala na technologické limity.

Během několika měsíců se ale hardware opět značně posunul. V dinosauří atrakci vsadili DIVR Labs na vybavení od HP, které dodává jednak batohy s výkonným počítačem speciálně navržené pro volný pohyb a především headsety HP Reverb, kde si posunu ve vývoji všimnete nejmarkantněji.

„Mají téměř dvojnásobné rozlišení oproti stávajícím Oculus Rift CV1, konkrétně 2160 na 2160 pixelů pro každé oko a zaručují tak opravdu ostrý obraz, který vás pohltí,“ popisuje Martin Tichota, spoluzakladatel a technický ředitel DIVR Labs. Vše je navíc doplněno o vibrační podložky, větráky a topení, které zážitek z virtuálního světa ještě umocňují.

Když se pak proti vám rozeběhne obří dinosaurus, vy cítíte otřesy země a do toho ještě začne stoupat voda, kterou se brodíte, věřím, že to může nejednomu hráči způsobit úzkost. Kdo by vás pozoroval „zvenčí“, asi by se divil, proč se najednou v potemnělé aréně divoce krčíte nebo lapáte po dechu, ale vy si nemůžete pomoct.

marek-vala

Přečtěte si takéUkradli mu lyže, a tak se rozhodl chránit vybavení ostatních. Marek Vala navrhl chytrý zámek, který neprolomí ani kladivoUkradli mu lyže, a tak se rozhodl chránit vybavení ostatních. Marek Vala navrhl chytrý zámek, který neprolomí ani kladivo

„Je to nový druh zážitku,“ dodává Tichota s tím, že nejde pouze o obyčejnou procházku džunglí, ale také výzkumnou misi, během níž musíte sbírat různé předměty a data, díky kterým skládáte neznámého dinosaura. Během toho poznáváte svět druhohor, který vývojáři intenzivně konzultovali s odborníky, takže dinosauři i okolní příroda by měly relativně věrně kopírovat, jak to na Zemi před desítkami milionů let vypadalo.

divr-labs-team

Foto: DIVR Labs

Tým DIVR Labs: Jakub Kučera (kreativní ředitel), Ondřej Bach (CPO) a Martin Tichota (CTO)

Zábavná je pak celá atrakce ve více lidech, kdy můžete vzájemně spolupracovat, dorozumívat se a ve virtuálním světě se vidíte jako postavy ve skafandrech. Vyzkoušet si ji navíc nepůjde jen v Praze, ale také v Dubaji, kde DIVR Labs postavili stejný dinosauří svět. Jenže těsně před slavnostním otevřením vše zhatila koronavirová pandemie.

Ta ostatně v předchozích měsících uzavřela také hračkářství Hamleys, kam již na Golem VR a také hororovější Arachnoid VR přišly desítky tisíc návštěvníků. Velké plány na expanzi jsou tak sice v DIVR Labs dále aktuální, ale současná pandemická situace je trochu oddaluje. To samé zatím platí i o plánovaných dalších investicích.

V DIVR Labs prozatím čerpají z prostředků od stávajících investorů v čele s podnikatelem Jerrym Javornickým, který do DIVR Labs investoval spolu se svým společníkem Adamem Pacltem celkem 6 milionů korun. Dalších 10 milionů korun přidali Nextech Ventures Josefa Matějky a 5 milionů korun Reflex Capital Ondřeje Fryce.

dinosaurivr2

Foto: DIVR Labs

Vstup do portálu, který vás ve virtuální realitě přenese do pravěku

divr-venue-players

Foto: DIVR Labs

Hráči vypadají trochu jako ze sci-fi filmu

divr-venue-backpacks-2

Foto: DIVR Labs

Dinosauři VR sází na výbavu od HP

Diskuze (0)

Novinka

Anonym