13 miliard dolarů za den. Jeff Bezos si ke svému jmění připsal rekordní částku, bohatne i jeho bývalá manželka

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

0Zobrazit komentáře

Nejbohatší muž světa je opět o něco bohatší, ovšem začátkem tohoto týdne mu jmění roste způsobem, který nemá obdoby. Za pouhých 24 hodin si Jeff Bezos podle Bloomberg Billionares Index ke svému jmění připočetl neuvěřitelných 13 miliard dolarů, tedy v přepočtu 301 miliard korun. Pro srovnání, celkové jmění nejbohatšího Čecha Petra Kellnera činí podle stejného indexu 260 miliard korun.

Agentura Bloomberg uvedla, že se jedná o největší denní nárůst od roku 2012, kdy index nejbohatších lidí planety začala vydávat. Růst Bezosova jmění je z velké části přičítán pondělnímu téměř 8% růstu akcií Amazonu, který před pětadvaceti lety založil. Jeho celkové bohatství tak aktuálně činí 189 miliard dolarů a má osobně větší hodnotu než celé firmy Nike nebo McDonald’s.

Zakladatel Amazonu včera každou minutu vydělával přibližně 210 milionů korun. Průměrný Čech tedy potřebuje 11,4 roku na to, aby vydělal tolik, nač si během včerejška každou vteřinu přišel Bezos,“ přidává srovnání ekonom Lukáš Kovanda, byť je třeba doplnit, že reálně si většinu peněz Bezos (alespoň zatím) nevydělal. Jde především o přepočet akcií Amazonu, jež drží, na aktuální hodnotu.

mackenzie-bezos2

Reprofoto: Charlie Rose

MacKenzie Bezosová

Společně s Bezosem rostlo rapidně i jmění jeho bývalé manželky MacKenzie Bezosové, která si za stejný den připsala 4,6 miliardy dolarů (přes 106 miliard korun). Ta si z rozvodového řízení před rokem odnesla 19,7 milionu akcií Amazonu, přičemž přepočteno na procenta jde o 4% podíl ve firmě, který má nyní hodnotu 63,6 miliardy dolarů (přes 1,4 bilionu korun). Bezosová je tak aktuálně 13. nejbohatším člověkem světa a rychle se dotahuje na vůbec nejbohatší ženu, Françoise Bettencourt Meyersovou.

Proč Amazon tak rapidně roste

Rapidní růst Amazonu není náhodný. Stojí za ním především důvěra investorů i zákazníků ve stále vzrůstajících trendech v online nakupování. Postavení Bezose ve velkém posílila i koronavirová krize. Za první kvartál tohoto roku vyrostl obrat Amazonu o 26 procent na 75,5 miliardy dolarů a měl k dispozici pohodlný polštář v podobě 27,2 miliardy dolarů v hotovosti. Investoři tak mají velká očekávání s tím, jak se blíží termín oznámení výsledků za druhý kvartál. Amazon je prozradí příští týden.

„Cena akcií Amazonu poskočila nejvíce od prosince 2018 a od začátku letošního roku akcie firmy přidaly 73 %. Investoři věří, že online obchodním platformám typu Amazonu patří budoucnost, navíc se firma úspěšně zabydluje také v jiných segmentech, třeba v cloudových službách,“  dodává Kovanda.

Společně s Amazonem přitom v pondělí rostl i celý technologický sektor. Například Mark Zuckerberg si v pondělí připsal ke svému jmění 1,25 miliardy dolarů (29 miliard korun) a vedle jeho Facebooku rostl také Micrososft (o 4,3 %), Tesla (o 9,5 %) či Apple.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym