Tomáš Posker z Oscar Senior: Krize ukázala, že jen díky technologiím dokážeme seniorům poskytnout potřebnou péči

Tomáš PoskerTomáš Posker

tomasposkerKomentář

Foto: Oscar Senior

Zakladatel a šéf startupu Oscar Senior Tomáš Posker

0Zobrazit komentáře

Péče o seniory se radikálně mění. K lepšímu. Možná o trochu víc ve světě než u nás, ale přesto bude mít pandemie koronaviru nepopiratelný dopad na to, jakým způsobem péči seniorům v Česku poskytujeme. Pečovatelské služby i rodiny, které se o seniory starají, musely rychle přijít na to, jak o nejohroženější skupinu pečovat bezpečně.

O tom, co přesně se děje a jak se liší situace v pečovatelské průmyslu u nás a ve světě, teď pro CzechCrunch popisuje Tomáš Posker, ředitel české společnosti Oscar Senior, která přišla s technologickým řešením pro pečovatelské služby i rodiny, a ambasador organizace Aging2.0.

***

Ze dne na den jsme museli omezit osobní kontakt se seniory

Pečovatelské domy a rodiny byly postaveny před nelehký úkol. Jak zajistit péči a podporu těm nejstarším, když máme omezit osobní kontakt na minimum? S nedostatkem dezinfekčních a ochranných prostředků byla tato otázka ještě palčivější. Zahraniční, ale i český trh rychle pochopil, že východiskem ze situace je technologie, která jim umožní pečovat o seniory online bez osobních návštěv.

V průběhu let jsem si všiml, že je pečovatelský průmysl poněkud konzervativní. Krize ale dostala společnosti z jejich komfortní zóny. A jsem za to rád. Byť k tomu mohlo dojít za šťastnějších okolností. Věřím totiž, že nástroje vzdálené či online péče jsou naší jedinou nadějí pro zvládnutí populační a na ni navazující krize v pečovatelství, která nám už klepe na dveře.

oscarsenior

Foto: Oscar Senior

Aplikace Oscar Senior

Populace stárne, životní dráhy potenciálních rodinných pečovatelů se mění a nemáme dostatek lidí, kteří by si vybrali kariéru pečovatele. I proto, že jsou tyto pozice špatně placené a mnohdy extrémně mentálně i fyzicky náročné. Použití technologií je tak jediný způsob, jak poskytnout každému ve stáří péči, kterou si zaslouží a kterou potřebuje. Nebudeme mít totiž dostatek lidí, kteří by to zvládli osobně.

Vzdálená a efektivnější péče o seniory

Naši platformu pro vzdálenou péči o seniory využívají hlavně pečovatelské společnosti v zahraničí, kde jsou vzdálenosti mezi pečovatelem a klientem větší než v Česku. Nicméně i u nás Oscar Senior už pomáhá třeba městu Jeseník jako aplikace pro objednávání jízd například k lékaři v projektu Senior Taxi a jedna pečovatelská společnost zase využívá naši platformu pro online videohovory s klienty místo pravidelných návštěv.

V aplikaci pro seniory je nejdůležitější, aby se dala používat intuitivně a aby byly ovládací prvky dostatečně velké. Senioři mají obvykle třes v rukou, se kterým je třeba počítat.

„Použití technologií je tak jediný způsob, jak poskytnout každému ve stáří péči, kterou si zaslouží a kterou potřebuje.“

Nástroje vzdálené péče obecně pomáhají pečovatelským zařízením zvýšit efektivitu a ušetřit náklady. V Americe totiž pečovatelé stráví 19 % času cestováním ke svým klientům a asi 20 % těchto návštěv pak trvá jen 15 minut. To je doslova plýtvání časem, protože takto krátké pravidelné preventivní návštěvy by se mohly odehrávat přes videohovory a další aplikace umožňující například nastavení připomínek léků, zadávání předpisů, online cvičení.

Pečovatelům a seniorům stačí chytrý telefon nebo tablet, aby poskytovatelé péče ušetřili až jeden pracovní den každého pečovatele týdně. To je hodně času, který by pak mohli věnovat skutečně akutním návštěvám nebo novým klientům. Proč tedy technologie nepřišly do pečovatelského průmyslu dřív?

Pečovatelské služby nemají peníze

V Česku i v zahraničí se objevila spousta iniciativ, které podporují rodiny a rodinné pečovatele, aby mohli zůstat s babičkami a dědečky ve spojení i v karanténě. Pečovatelské služby jsou na tom ale trošku jinak. I před karanténou se jim obtížně hledaly prostředky na jakékoliv investice.

Potíže s financováním pečovatelských zařízení jsou v Česku ještě větší než třeba v USA, Velké Británii nebo Austrálii. Současná generace seniorů, potažmo jejich dětí, není ochotná a ani schopná hradit poplatky za soukromou péči, takže jsou odkázáni na pečovatelská zařízení.

V Česku je adaptace nových technologií pro seniory pomalejší a obezřetnější než ve světě. Česká města by se však mohla inspirovat progresivním Jeseníkem, jehož zastupitelé se rozhodli usnadnit seniorům objednání jízdy Senior Taxi právě snadno ovladatelnou aplikací, se kterou zvládnou pracovat i ti nejstarší.

posker

Foto: Oscar Senior

Zakladatel a šéf startupu Oscar Senior Tomáš Posker

Financování takových zařízení je však komplikované a přeregulované. Nejen, že pochází z mnoha roztříštěných zdrojů, ale stát také určuje maximální výši poplatku za poskytnutí určitých služeb. Tyto poplatky však mnohdy nepokryjí ani podstatnou část provozních nákladů a navíc brání vytvoření konkurenčního prostředí, co se pečovatelských služeb a zařízení týče.

Pečovatelské domy tak často jednoduše nemají peníze na to, aby zaváděly technologické vychytávky, jakkoliv prospěšné by pro jejich fungování mohly být.

regiojet-vlak-min

Přečtěte si takéPřímý spoj na Jadran je zpět. RegioJet bude celé léto vypravovat vlaky z Prahy až do chorvatské RijekyPřímý spoj na Jadran je zpět. RegioJet bude celé léto vypravovat vlaky z Prahy až do chorvatské Rijeky

Nicméně koronavirové okolnosti pečovatele popostrčily a v podstatě donutily, aby si čas a prostředky na zavádění technologických pomocníků pro vzdálenou či online péči našli. Pokud by tak neučinili, selhali by naprosto ve všem, co slíbili svým klientům a jejich rodinám.

Udrží si technologie své místo v pečovatelském průmyslu i po krizi?

Kdo ví. My teď nabízíme naši platformu Oscar Senior na dva měsíce zdarma, otázkou zůstává, zda si budou moci pečovatelské společnosti dovolit platit za technologické pomocníky i po uplynutí této doby. Přesto věřím, že až uvidí, kolik času a finančních nákladů vlastně mohou s takovou platformou ušetřit, budou ochotnější v rozpočtu najít peníze na její zaplacení.

Byť nejde o žádné horentní sumy, jsou zásahem do už tak napjatých rozpočtů pečovatelských služeb v Čechách. A takový zásah si mnohdy jednoduše nemohou dovolit.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym