Tesla Roadster chce akcelerovat pomocí trysek od SpaceX. Podívejte se, jak by mohl jeho raketový start vypadat

tesla-roadster

Foto: Tesla

Tesla Roadster

0Zobrazit komentáře

Jen těžko bychom mezi chystanými automobilovými novinkami našli větší úlet, než jakým je připravovaný Roadster od Tesly, a to doslova. Konkurovat mu může snad jen Cybertruck od stejné značky. Tesla Roadster představuje zástupce nové generace vysoce efektivních sportovních elektromobilů, které propojí automobilový sektor se světem dobývání vesmíru. Za příplatek jej totiž bude možné vybavit speciálním balíčkem z dílny SpaceX pro – bez nadsázky – raketovou akceleraci.

Nová generace Roadsteru od Tesly se nečekaně představila v roce 2017 během prezentace věnovanému odhalení tahače Semi. Od té doby se o Roadsteru občas mluví, sem tam se objeví informace o jeho volantu, nebo se některý z konceptů objeví na akci pořádané Teslou, ale to je prozatím vše.

Premiéra jeho produkční verze měla proběhnout v tomto roce, ovšem dle nedávných vyjádření šéf automobilky Elona Muska se fanoušci nedočkají ani letos. Tesla má totiž plné ruce práce s jinými projekty v čele s chystaným Cybertruckem, mnohé pozdržel i koronavirus, a na Roadster již zkrátka nezbývá čas.

roadster

Foto: Tesla

Nová podoba Tesla Roadsteru

Na tento unikátní automobil si tak musíme počkat nejdříve až do konce příštího roku, s největší pravděpodobností ale až do roku 2022, což znamená, že by se měl na trhu objevit až po modelu Semi. S plánováním a dodržováním termínů to však Tesle nikdy příliš nešlo.

Všech sprinterů král

Posunutí výroby tak dává Roadsteru malou nevýhodu před konkurencí, která chystá již na příští rok řadu neuvěřitelných elektrických modelů, vedle kterých by už sporťák od Tesly nemusel působit tolik výjimečným dojmem.

I přesto má Elon Musk v rukávu několik es, díky nimž by Roadster mohl být zcela exkluzivní záležitostí i za pět či deset let. Na mysli máme především „raketový“ balíček z dílny společnosti SpaceX, díky kterému by mělo být možné s Roadsterem letět skoro jako ke hvězdám.

spacex-starlink1

Foto: SpaceX

Start jedné z misí SpaceX, která vynáší na oběžnou dráhu satelity Starlink

Až se Roadster dostane na trh, měl by být nabízen v základní verzi, která bude schopna akcelerovat z 0 na 100 km/h za pouhé 2,1 sekundy. Impozantní číslo, které Roadster řadí mezi nejrychlejší sprintery ze světa vozů. Jenže pak existuje ještě jedna verze vozu vybavená právě tím, co Musk nazval „deseti malými raketovými tryskami“.

Jedná se o systém trysek pracujících se stlačeným plynem. Ty by měly vozu pomoci k akceleraci, která je již tak trochu z jiné planety. Z klidového stavu Roadsteru pomohou zrychlit na rychlost 60 mil za hodinu (96,5 km/h) za neuvěřitelných 1,1 sekundy.

Ochutnávka rychlosti

S touto hodnotou alespoň operuje CGI umělec a letecký inženýr Slave Popovski, který na základě známých technických údajů a fyzikálních propočtů vytvořil CGI video akcelerujícího Roadsteru, který za hlasitého zvuku trysek a reaktivních motorů vystřelí z místa takovou rychlostí, že kameraman virtuální vůz ani nestihne udržet v záběru.

Elon Musk poprvé naznačil plánování této příplatkové výbavy již začátkem roku 2019, i přesto o ní není známo mnoho podrobnosti. Systém by měl být ukryt v zadní části vozu, kde budou nádoby se stlačeným plynem zabírat prostor jinak vyhrazený zadním sedadlům.

Musk také při nedávném prezentování Cybertrucku pro Jaye Lena prozradil, že vývod trysek by měl být ukrytý za poznávací značkou vozu, která při aktivaci automatickým sklopením uvolní prostor pro co nejvyšší efektivitu trysek, a možná také proto, aby měla policie více práce s identifikací silničních pirátů v Roadsteru.

regiojet

Přečtěte si takéTřikrát týdně nestačí. RegioJet prodal už 30 tisíc jízdenek a do Chorvatska budou jeho vlaky jezdit každý denTřikrát týdně nestačí. RegioJet prodal už 30 tisíc jízdenek a do Chorvatska budou jeho vlaky jezdit každý den

Prozatím není známa ani cena tohoto příplatkového balíčku. Nicméně je jisté, že se bude jednat o výbavu pro skutečně výstřední řidiče. Především pro ty, kteří chtějí být na silnicích vidět a samotný vůz v hodnotě přesahující 4 miliony korun jim k tomu nestačí.

roadster2

Je tu ale otázka schválení provozu vozu s takovou technologií na běžných komunikacích. Představa, že by řidič Roadsteru aktivoval trysky v momentě, kdy za ním stojí jiný vůz, je vcelku nebezpečná. Balíček od SpaceX tedy nejspíše bude dostupný jen na vybraných trzích, kde se pro tuto „turbovychytávku“ podaří získat potřebná povolení.

A pokud se to nepodaří na žádném z trhů, ani pak nemusí Elon Musk smutnit. Pořád bude nabízet elektrický supersport s neuvěřitelným zrychlením, který by měl být schopen na jediné nabití zvládnout ujet bezmála 1 tisíc kilometrů a dosahovat maximální rychlosti přesahující 400 kilometrů v hodině.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym