Tam, kde se setkávají kreativci. V centru Brna se otevře nový hub Kumst, který nabídne ateliéry i coworking

Jiří SvobodaJiří Svoboda

kumst_vizualizace_8

Foto: JIC

Nový kreativní hub vyroste v Brně ve funkcionalistické budově na Údolní 19

0Zobrazit komentáře

S koncepty sdílených kanceláří, ateliérů a společných pracovních prostorů se v posledních letech roztrhl pytel a svědkem toho může být i moravská metropole. Pod taktovkou Jihomoravského inovačního centra nyní v Brně vznikne kreativní hub Kumst, který má za cíl propojit zejména profesionály napříč kreativními odvětvími.

Vše vzniká ve funkcionalistické budově na adrese Údolní 19 v samém centru Brna, kterou do roku 2016 využívala Fakulta výtvarných umění VUT. Zájemcům po právě dobíhající rekonstrukci nabídne nejen samostatná pracovní místa v coworkingovém prostoru, ale i celé kanceláře, ateliéry nebo zasedací a přednáškové místnosti.

Jako jeden z cílů deklaruje JIC vytvoření silné komunity kreativních profesionálů. Své uplatnění v něm tak najdou například tvůrci hudby, filmů, her, audia nebo architekti, designéři, módní návrháři či vývojáři. V plánu jsou také vzdělávací akce, vernisáže, nebo možnosti konzultací.

kumst_vizualizace_6

Foto: JIC

Kumst nabídne i přednáškový sál

„Chceme v Kumstu podpořit i profesionály z kreativních průmyslů, aby mohli dál svobodně tvořit, zároveň se tím dobře uživili a přinášeli přidanou hodnotu dalším,“ vysvětluje hlavní účel hubu ředitel JIC Petr Chládek.

Záměr vybudovat v Brně centrum pro kreativní a kulturní průmysly už vznikl prý před více než deseti lety. Byli mu nakloněni i brněnští zastupitelé a původní lokací se měla stát bývala Káznice v ulici Cejl. Ovšem několik let trvající diskuze a průtahy nakonec vedly k návrhu pilotního projektu kreativního hubu právě na Údolní 19.

Kumst se otevře v testovacím provozu letos v říjnu, nicméně už od srpna bude možné se do prostorů přijít podívat. Ostrý provoz se vším všudy pak JIC plánuje na příští rok. Ceny za pronájem jednotlivých prostorů zveřejní JIC během léta.

kumst_vizualizace_5

Foto: JIC

Kumst využije i funcionalistické architektury z roku 1929

kumst_vizualizace_1

Foto: JIC

Prostor má sloužit jako multifunkčí hub

Diskuze (0)

Novinka

Anonym