Smysl coworkingů nezmizí. Firmám bude na kancelářích stále záležet, předpovídá Martin Stára ze studia Perspektiv

Jiří SvobodaJiří Svoboda

martin-stara-perspektivInsider

Foto: Mojmír Bureš

Martin Stára, spoluzakladatel studia Perspektiv

0Zobrazit komentáře

Za normálních okolností by se nejspíš objevovalo stále více firem, které budou dávat větší důraz na to, jak vypadají jejich kanceláře. Investice tímto směrem v posledních letech raketově rostly. Místo toho ale teď mnohé společnosti usilují o podporu režimu home office, ať už dočasného, nebo i trvalého.

Uprostřed tohoto pnutí se nachází také architekti moderních kancelářských prostor. Jedním z nich je Martin Stára z architektonického studia Perspektiv, který o nově nastoleném trendu hovořil na druhé edici konference CzechCrunch Onlajn.

Zejména technologické firmy investují v posledních letech do kanceláří velké prostředky, na které následně lákají nové talenty. „Optimisticky budu říkat, že firmám bude stále záležet na tom, jak jejich kanceláře vypadají,“ říká s úsměvem architekt Martin Stára, který stojí například za kancelářemi STRV, Trasku či pražského coworkingu HubHub.

***

Na záznam druhé edice konference CzechCrunch Onlajn s Martinem Stárou se můžete podívat zde:

***

Příkladem takového postupu může být například Twitter. Ačkoliv americká sociální síť teprve nedávno představila zbrusu nové kancelářské prostory v Torontu, v květnu už bezprecedentně zahlásila, že někteří její zaměstnanci zůstanou na home office napořád. A s podobnými plány vyrukovaly i jiné velké technologické firmy.

Trendy v kancelářských prostorech nicméně pandemie podle Martina Stáry nutně zastavit nemusí, protože jsou důležitým obrazem firemní kultury. Zmiňuje například fakt, že nad rámec vzhledu registruje čím dál tím větší zájem i o lepší funkčnost kanceláří.

Na druhou stranu realisticky předpokládá, že firmy budou šetřit. „My, jakožto architekti, zatím krizi cítíme méně,“ říká Stára s tím, že tvrdší dopady, například v podobě přerušených realizací, očekává příští rok. Záležet však bude i na konkrétních klientech – pro některé, hlavně online firmy, které tíhnou po lepších kancelářích, totiž krize představuje i zásadní příležitost a u nich se míra investic naopak může zvýšit.

Pomalejší rozvoj coworkingových prostorů

Stára prozatím pozoruje, že některé firmy jsou v post-pandemické době opatrnější, zatímco jiné už začínají své zaměstnance do kanceláří vracet i za cenu zvýšených hygienických opatření. Ještě více však tuto otázku musí řešit coworkingová centra, která v posledních letech zaznamenala obrovský boom a při celospolečenské práci z domova zcela ztrácejí klientelu.

„To je otázka za milion, pro některé firmy ještě za víc. A v dolarech,“ odpovídá Stára na otázku, jaká je budoucnost společných pracovních prostorů zvaných coworkingy, kterých se i v Praze v posledních letech vyrojila celá řada a další se staví. Pomoct jim může i fakt, že už nějakou dobu nejsou jen v režii samostatných entit, ale i korporací, které je využívají k internímu vytváření rezerv.

martin-stara

Foto: CzechCrunch

Martin Stára na konferenci CzechCrunch Onlajn

Smysl coworkingů podle Stáry nezmizí. Předpokládá ale, že pandemie zpomalí další rozvoj tohoto segmentu. „Bylo v plánu, že podíl sdílených a klasických kanceláří se zásadně promění, ale boom nejspíš nebude tak velký a bude jistá míra opatrnosti,“ předpovídá pětatřicetiletý architekt.

Podle Stáry ale bude akcelerovat například trend zmenšování kanceláří, i v důsledku větší míry práce z domova. Z dlouhodobého hlediska však doufá, že dosavadně nastavené trendy v oblasti architektury kanceláří spíš koronavirus neovlivní.

tencentctvrt-min

Přečtěte si takéModerní urbanismus na čínský způsob. Technologický gigant Tencent si v Šen-čenu postaví obří čtvrť 21. stoletíModerní urbanismus na čínský způsob. Technologický gigant Tencent si v Šen-čenu postaví obří čtvrť 21. století

Absence osobního kontaktu však podle Stáry ovlivnila samotnou práci architektů. Zatímco jindy byli zvyklí kreslit návrhy u jednoho stolu a v osobním kontaktu, teď museli většinu věcí řešit přes internet.

„Našli jsme nové nástroje, začali jsme třeba na dálku pracovat s digitálním kreslením přes iPady, ale když jsme se vrátili do kanceláře, tak jsem si hodně ulevil,“ říká Stára. Studio Perspektiv prý nicméně i tak využilo situace a stejně jako v jiných firmách využili i oni možnosti digitalizovat některé své procesy.

***

Na celou konferenci CzechCrunch Onlajn, tentokrát na témata práce na dálku, proměnách byznysu a produktivity, se můžete podívat ze záznamu. Kromě Martina Stáry na ní mluvili například Zdeněk Cendra, Petr Mára nebo Michal Mička.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym